11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Jajca: DA ali NE?

Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

Jajca
Jajca vsebujejo ogromno beljakovin, ki so izredno pomembne za rast, razvoj in obnovo organizma. (Foto: iStock)

''Jajca bi lahko označili s pojmom superhrana, saj vsebujejo ogromno hranil, ki ugodno delujejo na naše telo. Vsebujejo ogromno beljakovin, ki so izredno pomembne za rast, razvoj in obnovo organizma. Komponente beljakovin, aminokisline, so pomembne za izgradnjo mišic, celično presnovo, imajo pa tudi vrsto drugih funkcij,'' pojasni dietetičarka Marina Zakič. Eno večje jajce namreč vsebuje kar 6 gramov beljakovin, pomembnejše pa je dejstvo, da vsebuje vse esencialne aminokisline, in to v pravih razmerjih, še doda.

Marina Zakič
''Eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola, vendar pa je pomembno vedeti, da z vnosom holesterola iz živil v večini primerov ne tvegamo povišanja holesterola v krvi. Naša jetra namreč sama, endogeno, proizvajajo holesterol vsak dan. Ko uživamo več jajc, jetra ta večji vnos dietarnega holesterola preprosto kompenzirajo tako, da zmanjšajo proizvodnjo lastnega holesterola,'' pojasni dietetičarka Marina Zakič. (Foto: osebni arhiv)

Pravimo, da imajo jajca visoko biološko vrednost, saj naš organizem lahko maksimalno izkoristi beljakovine iz njih, za izgradnjo lastnega materiala. Zadostna količina beljakovin v prehrani lahko pomaga pri izgubi odvečne telesne teže, rahlo poveča količino mišične mase, zniža krvni pritisk in optimizira zdravje naših kosti. Zaradi vsebnosti beljakovin jajca omogočajo daljši občutek sitosti, zato so tudi odlična izbira za zajtrk!

Kako je s holesterolom v jajcih?

Jajca vsebujejo malo oziroma nič ogljikovih hidratov, vsebujejo pa maščobe, tudi holesterol. ''Eno samo jajce vsebuje približno 200 mg holesterola, vendar pa je pomembno vedeti, da z vnosom holesterola iz živil v večini primerov ne tvegamo povišanja holesterola v krvi. Naša jetra namreč sama, endogeno, proizvajajo holesterol vsak dan. Ko uživamo več jajc, jetra ta večji vnos dietarnega holesterola preprosto kompenzirajo tako, da zmanjšajo proizvodnjo lastnega holesterola,'' pojasni dietetičarka.

''Najnovejše raziskave tako potrjujejo, da pri večini zdravih ljudi povečano uživanje jajc ne bo povzročilo povečanja tako imenovanega slabega holesterola v krvi. V bistvu ravno nasprotno! Uživanje jajc lahko namreč povzroči dvig dobrega HDL holesterola. Ta nivo holesterola je dobro, da je na višji ravni, saj imajo ljudje z višjo ravnijo HDL holesterola manjše možnosti za srčna obolenja in ostale zdravstvene težave,'' nadaljuje.

Preberite še: Novo odkritje o jajcih in holesterolu

Prava zakladnica vitaminov in mineralov

Poleg pravzaprav pozitivnega vpliva na ožilje so jajca tudi bogata zakladnica vitaminov in mineralov, pove Marina Zakič. Vsebujejo vitamin A, ki je izredno pomemben za oster vid ter imunski sistem. Za dober vid poskrbita tudi antioksidanta lutein in zeaksantin, saj preprečita nastanek sive mrene. Jajca so tudi bogata z vitamini B skupine, kot so vitamin B2, ki v telesu deluje kot koencim, vitamin B5 ali pantotenska kislina, ki ima ključno vlogo v procesih pridobivanja energije in vitamin B12, katerega pomanjkanje vodi v anemijo.

Jajca
Poleg pravzaprav pozitivnega vpliva na ožilje so jajca prava zakladnica vitaminov in mineralov. (Foto: iStock)

Prav tako so jajca bogata s folati, fosforjem in selenom, ki je pomemben za pravilno delovanje ščitnice ter zdrave lase in nohte. Velja izpostaviti še holin, ki se kot nevtrotransmiter acetilholin nahaja v naših živčnih celicah in prispeva k boljšemu spominu. Eno večje jajce ga vsebuje kar 110 mg, nizke vrednosti holina pa so povezane z obolenji jeter, nevrološkimi in srčnimi obolenji.

V jajcih najdemo tudi kalcij, vitamin D in vitamin E ter še druge vitamine in minerale. Zaključimo torej lahko, da so jajca prava zakladnica vitaminov in mineralov. ''Jajca so tako rekoč perfektna hrana za naše telo. Prav tako so poceni, vedno dostopna, lahko jih je pripraviti in so odličnega okusa. So torej eno izmed najboljših živil za vsakodnevno uživanje, zato jih brez strahu uživajte pogosteje. Lahko bi celo rekli, da dve jajci na dan odženeta zdravnika stran,'' še doda dietetičarka.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 10
kajpavzdevek 07.03.2018 21:58:17
Kako je meni smešno to novodobno odkrivanje tople vode.......! Že pred 50 leti smo jedli doma jajce, česenj na zaseko, bučno olje in kis, deci rdečega, rdečo peso. Pa to se ja ve kaj je zdravo in ni nič novega
Stauffenberg 07.03.2018 19:30:13
Strokovnjakinja !!?? Ako se odrečeš beljakovinam živalskega izvora se ti skupni holesterol znatno zmanjša. Jetra ti ga še vedno sama tvorijo toliko kolikor ga potrebuješ. Ponovno uvedi živalske beljakovine v prehrano in holesterol se zopet dvigne. Komu to še ni jasno.
TSTU 07.03.2018 21:47:46
ja komu, dietetičarkam :)
pmx 16.03.2018 10:30:26
Ne jem sicer mesa, skoraj izključno pa sicer živalske beljakovine, siri, jajca, smetana, ... in imam top holesterol kot, da bi imel 1/3 let. Zdravju škodijo predvsem transmaščobe in enostavni hidrati.
 
ČrniSokol 07.03.2018 18:55:20
Jajca so v bistvu ful zdrava, če so domača od kokoši, ki se lahko prosto giba zunaj na svežem zraku. Jaz jih običajno zaužijem zjutraj šest pečenih na svinski masti. Tako že delam vsaj 15let in vsi testi so brezhibni. Pa dober tek!
TSTU 07.03.2018 21:47:29
testi brezhibni, pa rezultati? :D
Red_October 08.03.2018 07:19:42
Prav tako brezhibni.
JohannTheTerrible 07.03.2018 15:53:38
To velja za ovalna jajca. Kaj pa oglata?
mmickica 07.03.2018 13:48:11
Ne bo minil en mesec, ko bodo mediji polni svaril, naj se ljudje izogibajo jajc, predvsem trdo kuhanih, ker zna biti to življenjsko nevarno. Bliža se namreč Velika noč!
berglander 07.03.2018 11:09:32
če bi človek "strokovnjake" poslušal....................danes tako, jutri drugače :))
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave