Lahko ta navada res prepreči demenco?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Lahko ta navada res prepreči demenco?

01.03.2019, 9:30
1

Veliko smo že pisali o tem, kako pomembno je dovolj spati. Sedaj pa je ameriška študija pokazala, da je na področju preventive pred demenco ravno tako pomembno, kako kakovosten je naš spanec. In sicer je zelo pomembno, da vstopimo v REM fazo.

Vse več je dokazov, da dober spanec zmanjšuje tveganje za demenco. (Na fotografiji možgani s to boleznijo.)
Vse več je dokazov, da dober spanec zmanjšuje tveganje za demenco. (Na fotografiji možgani s to boleznijo.)/ FOTO: Shutterstock

Med spanjem se naši možgani regenerirajo, del tega pa je tudi, da se očistijo snovi, ki jim škodijo. Raziskovalci na univerzi Rochester so ugotovili, da je to čiščenje boljše, bolj kot je naš spanec trden in globok. In če se naši možgani lahko redno tako optimalno čistijo, imamo manjše tveganje za demenco.

Ni torej dovolj, da pazimo, da dovolj spimo, truditi bi se morali še za kakovosten spanec. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da nam bolj koristi trden, globok spanec, čeprav je krajši, kot bi bilo idealno, kot pa daljši spanec, ki ni preveč kakovosten.

Zadnja leta dobivamo vse več rezultatov študij, ki dokazujejo, kako pomembno je spanje. Ker je produktivnost postala v naši družbi tako pomembna, so namreč ljudje začeli ure jemati svojemu spancu. S tem so se celo hvalili, odrekanje spancu je pomenilo, da je nekdo res dober in zavzet delavec. Znanstveniki pa so se lotili študij in prišli do zaključka, da si tako res škodimo.

Demenca je v zadnjem času še vedno v porastu.

Je huda bolezen, ki prizadene možgane. Človek čedalje težje razmišlja, pomni, presoja … Ker možgani nadzorujejo toliko stvari, sčasoma ne more več skrbeti sam zase.

Demence ne znamo zdraviti. Čedalje več pa vemo o tem, kako bi lahko zmanjšali tveganje, da se pojavi. Znanstveniki so to bolezen namreč povezali prav z nalaganjem tako imenovanega plaka v možganih. Potem ko je bilo ugotovljeno, da imajo možgani sistem čiščenja, so začeli sumiti, da je lahko vsaj eden od dejavnikov, da se demenca pojavi, slabše čiščenje. In ko so ugotovili, da se možgani čistijo med spanjem, so hitro povezali pomanjkanje spanja in pojav demence.

Ana Lukner Roljič odkrito o mamini bolezni
PREBERI ŠE
Ana Lukner Roljič odkrito o mamini bolezni

Meditacija nas lahko pred spanjem umiri in je še posebej dobrodejna, če nas mučijo skrbi.
Meditacija nas lahko pred spanjem umiri in je še posebej dobrodejna, če nas mučijo skrbi./ FOTO: Shutterstock

A kaj sploh pomeni kakovosten spanec? Kako poskrbeti za kakovosten spanec?

Da bi se vaši možgani očistili, morate doseči REM stanje spanca. To je tudi takrat, ko sanjate.

Študije gredo celo v to smer, da bomo morda v prihodnosti imeli spalne terapije. To se bo zgodilo, ko nas bodo lahko znanstveniki pri priči popeljali v REM fazo. In če bodo ugotovili, da je ta res preventiva pred demenco ter morda še čem.

Kako sam doma poskrbeti za boljši spanec?

Najprej tako, da si ga postavimo za prioriteto.

Pred spanjem nehajmo delati. Ta čas namenimo počitku in sproščanju. 

Počnimo, kar nas veseli. Pred spanjem lahko popijemo topel zeliščni čaj ali si privoščimo toplo kopel. Lahko se navadimo tudi meditirati. To je še posebno priporočljivo, če le s težavo odmislite skrbi in zaradi tega slabo spite.

Danes je na voljo veliko aplikacij za pametne telefone, ki vas vodijo skozi proces meditacije. Prav tako je vodene meditacije mogoče poslušati preko podkastov.

Vsekakor si za eno od življenjskih prioritet postavite dober spanec.

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Huraaa
03.03.2019, 21:11:12
+2
Preventivno pomagajo meditacija, kontemplacija, različni umski treningi, optimizem, ozaveščanje ljudi vendar brez Nocebo - učinka (prekomerno vzbujanje strahu za zdravje) in poleg umske vadbe tudi zmerna telesna vadba. Ob današnjem izredno stresnem življenju, si moramo čimbolj prizadevati, da vsakodnevno nakopičene težave razrešujemo sproti skozi objektivno sprejemanje sebe in drugih, opuščanje zamer skozi odpuščanje... Zdi se mi, da z leti nabiranja zamer, jeze in vsega ostalega podzavestnega balasta, pridemo do točke ko ni več racionalnega izhoda in telo poskrbi za neke vrste plan B razreševanja vsega nakopičenega skozi demenco. To je moj osebni (laični) pogled in mnenje, ki sem si ga izoblikoval skozi večletno opazovanje in spremljanje svoje matere z demenco.
NOVICE
'Čim bolj je neka družba pokvarjena, tem več ...
ŠPORT
Nurmagomedov spoštuje Poirierja in mu sporoča: ...
POP IN
15 minut pred koncem izziva jima je šlo vse narobe
TV ODDAJE
15 minut pred koncem izziva jima je šlo vse narobe
VIZITA.SI
Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
OKUSNO.JE
10 minut za izvrsten namaz!
ZADOVOLJNA.SI
Princesa Diana: Ko sem prišla iz bolnice, sem ...
MOSKISVET.COM
Tako na dopustu uživa vroča Lindsey Vonn
BIBALEZE.SI
Priljubljenost iz dneva v dan narašča
CEKIN.SI
Policija opozarja: previdno, če v reži bankomata ...
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Nika Zorjan živi svoje sanje