17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Je to razlog, da ne morete shujšati?!

Razlog, da kar ne morete in ne morete shujšati, bi lahko bile tudi bakterije v vašem črevesju. Morda ste že slišali, da je ta dom tudi za kar nekaj kilogramov teh malih bitij. Vsak od nas si deli telo z različnimi bakterijami. Katere so, pa je odvisno tudi od našega načina življenja.

Kdo bi si mislil?
Kar ne morete shujšati? Kaj pa, če so krive bakterije?! (Foto: Thinkstock)

Trenutno poteka kar nekaj študij, ki poskušajo razkriti skrivnostni svet v našem črevesju. Nismo dom le kopici bakterij, temveč tudi drugih mikrobov. Vsi imamo povsem unikaten koktajl teh malih bitij. Kakšen ta je, pa je odvisno od kar nekaj dejavnikov. Če se rodimo po naravni poti, imamo denimo boljši začetni koktajl, kot če se rodimo s carskim rezom. 

Odkrili bakterijo, zaradi katere težje shujšamo!

Raziskovalci s priznane ameriške klinike Mayo so ugotovili, da imajo tisti, ki lažje izgubijo odvečne kilograme, v sebi več bakterije, ki se imenuje Phascolarctobacterium. Tisti, ki jih izgubijo z mnogo več muke, pa imajo več bakterije, ki se imenuje Dialister.

Zdravo kosilo
Polnovredna žita in zelenjava. To je obrok za bolj zdravo mikrobioto v črevesju. (Foto: Thinkstock)

“Vemo, da nekateri ljudje težko izgubijo odvečno težo, četudi zmanjšajo energijski vnos in se začnejo gibati,” je povedal gastroenterolog s klinike Mayo dr. Purna Kashyap. S sodelavci so raziskovali, kakšna je pri takšnih ljudeh mikrobiota (skupno ime za ta naš koktajl mikrobov). Ter jo primerjali z ljudmi, ki nimajo takšnih težav z izgubo teže. Vzorce mikrobiote so vzeli pri 26 udeležencih, ki so sodelovali v drugem programu klinike Mayo, v katerem raziskujejo debelost.

“Ugotovili smo, da bi bakterije v črevesju lahko bile razlog, kako učinkovito lahko ljudje shujšajo s spremembami v življenjskem slogu,” je zaključil dr. Kashyap. Dodal je še, da je bila trenutna študija premajhna, da bi lahko iz nje potegnili dokončne zaključke. Na tem področju bo potrebno še več raziskovanja.

Redite pa se lahko tudi zaradi naslednje pogoste napake ...

A kaj lahko naredimo za zdravo črevesje že tukaj, danes in sedaj?

Če nas pri hujšanju ovira neka bakterija, bi seveda radi že danes kaj naredili, da bi jo ugnali v kozji rog. Kaj pa lahko naredimo? Prav na bakteriji Phascolarctobacterium in Dialister še ne vemo, kako vplivati. Vemo pa, kako lahko vplivamo na celo mikrobioto skupaj. Nekaj lahko naredimo z drugačno prehrano. 

"Različni mikroorganizmi se hranijo z različnimi snovmi. Tako nekateri dobro uspevajo na sladkorju, drugi na mesu, a tistim, ki so za naše zdravje najpomembnejši, najbolj tekne hrana, polna prebiotikov,” nam je povedala nutricistka Mojca Cepuš. Z besedo prebiotiki označujemo hrano, ki vsebuje vlaknine. Teh moramo, da bi poskrbeli za zdravo mikrobioto, prav vsak dan zaužiti dovolj. V kateri hrani pa jih najdemo? “Preprosto povedano je hrana za zdravo mikrobioto tista, ki že tako velja za hrano, ki je zdrava. To je raznolika, sezonska, lokalna hrana. Veliko polnovrednih žit, stročnic, sadja in zelenjave." 

Kimči
Poleg obroka na zgornji fotografiji pa si za solato privoščite še korejski kimči. In za svoje črevesje boste naredili še več. (Foto: Thinkstock)

Poleg tega bi morali jesti še probiotike, ki pa se nahajajo v hrani, ki je fermentirana. To so kefir, kislo zelje, kisla repa. Pa tudi kakšna bolj eksotična fermentirana hrana, kot je napitek kombuča ali korejsko kislo zelje, ki se imenuje kimči. Probiotiki so dodani tudi probiotičnemu jogurtu. "S to hrano pa v naše črevesje naseljujemo vedno nove bakterije," pravi Mojca Cepuš. In sicer vedno nove bakterije, ki nam koristijo. 

Preberite si še, kaj se zgodi, ko se za spremembo odloči zdravnik ...

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave