09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka

Uživanje večerje pred deveto uro lahko zmanjša tveganje za razvoj raka dojke in raka prostate za petino, je pokazala nova raziskava španskih strokovnjakov. Znanstveniki menijo, da uživanje hrane ponoči povzroča vnetja v telesu in hitro spreminja nivo sladkorja v krvi, kar je povezano z razvojem raka.

Ura
Nikar ne jejte večerje ob tako poznih urah. Zadnji obrok zaužijte vsaj dve uri pred spanjem. (Foto: iStock)

Že dolgo vemo, da je dobro zadnji obrok pojesti vsaj tri ure pred spanjem. Nekatere alternativne vede priporočajo tudi, da več živil zaužijemo v dopoldanskem času in vse manj proti večeru, saj je naša presnova najbolj učinkovita dopoldne. Sedaj pa so tudi znanstvene raziskave pokazale, da je nekaj na tem. Raziskava španskih strokovnjakov je pokazala, da lahko samo z enim ukrepom - da uživate večerjo pred deveto uro zvečer, zmanjšate svoje tveganje za raka dojke ali prostate za petino. Uživanje zadnjega obroka vsaj dve uri pred spanjem prav tako zmanjša tveganje za razvoj obeh oblik raka, so še odkrili.

Strokovnjaki verjamejo, da uživanje hrane pozno ponoči povzroča vnetja v telesu in povzroča hiter vzpon in padec sladkorja v krvi - oba ta dejavnika tveganja pa sta povezana z dvema najbolj pogostima oblikama raka - rakom dojke in rakom prostate. Strokovnjaki pojasnjujejo, da smo ljudje evolucijsko ustvarjeni tako, da uživamo hrano, ko je še dan in je svetlo, v poznih večernih urah pa se presnova upočasni in telo se pripravlja na spanec, zato naj takrat ne bi več zaužili velikih količin hrane. A z modernim načinom življenja smo ta naravni vzorec prehranjevanja ravno obrnili. Običajno se nam zjutraj mudi v službo in si ne vzamemo niti več časa za zajtrk, nato imamo kup opravkov, med katerimi si ne vzamemo dovolj časa za zdrav obrok in zvečer, ko le najdemo čas zase in za hrano, zaužijemo prevelike količine hrane.

Kako je potekala raziskava?

Raziskovalci z barcelonskega inštituta za globalno zdravje so v svoji študiji spremljali več kot 4000 ljudi. Primerjali so skupino ljudi, ki je uživala zadnji obrok pred 21. uro s skupino ljudi, ki je svoj zadnji obrok zaužila po 22. uri. Odkrili so, da je imela druga skupina, ki je zadnji obrok uživala pozno zvečer, za 18 odstotkov večje tveganje za razvoj raka dojke pri ženskah in za razvoj raka prostate pri moških.

Večerja
Uživanje večerje pred deveto uro lahko zmanjša tveganje za razvoj raka dojke in raka prostate za petino, je pokazala nova raziskava španskih strokovnjakov. (Foto: iStock)

Primerjali so tudi dve skupini, kjer je prva jedla svoj zadnji obrok vsaj dve uri pred spanjem, druga pa je legla k počitku kmalu po večerji. Pokazalo se je, da imajo ljudje v prvi skupini za 20 odstotkov manjše tveganje za razvoj obeh oblik raka.

Vodja raziskave dr. Manolis Kogevinas je dejal: ''Ljudje že dobro vedo, da če jedo pozno zvečer, tik pred spanjem, ne bodo dobro presnavljali hrane ali se ne bodo dobro naspali. Nismo potrebovali študije, ki bi nam to potrdila. Ta študija pa je pokazala, da je tako, kot je pomembno, kdaj spimo, pomembno tudi, kdaj jemo in da ima to na dolgi rok vpliv na razvoj raka dojke in prostate. Vpliv je še posebej pomemben pri kulturah, kot je južnoevropska, kjer ljudje večerje običajno uživajo pozno zvečer.''

Študija je bila objavljena v strokovni reviji International Journal of Cancer.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave