18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Kaj je čuječno prehranjevanje in kako vam lahko pomaga?

Vsaj en obrok v dnevu poskušajte užiti čuječno. To pomeni, da počnete samo to. Da si vzamete čas, da hrano okusite in v njej uživate. Zelo mogoče je, da boste tako pojedli manj kot običajno.

Sreča
Ste še poskusili čuječno prehranjevanje? (Foto: iStock)

Takšno prehranjevanje vas bo umirilo. Poleg tega boste poslušali, kaj vam govori telo. In slišali, ko ne bo več lačno. Zato ne boste več jedli preveč. Pa tudi prehitro ne boste jedli, kar je ravno tako blagodejno za želodec.

Včasih si ni mogoče za hrano vzeti časa in moramo zraven denimo še odgovoriti na nekaj elektronskih sporočil. Pogosto pa čas za miren obrok imamo. A se namesto tega odločimo, da bomo zraven gledali televizijo. Hrano pa vase vnašamo le mehanično.

Čuječno prehranjevanje vam lahko pomaga, če imate težaven odnos s hrano. Če se ne znate zaustaviti pravočasno in vas potem boli trebuh, če posežete po hrani, ko ste v čustveni stiski ... S čuječnostjo lahko te svoje vzorce bolje razumete in se jih navadite prekiniti.

V življenju ni treba, da vedno hitimo. Prehranjevanje lahko postane nekaj, v čemer uživamo. Res lahko zaznamo okus hrane in njeno teksturo ter na koncu, kako ta vpliva na naše telo. Prepoznamo lahko, kaj nam ustreza in kaj ne.

Pogosto je določeno živilo v naših mislih zanič. S čuječnim prehranjevanjem lahko ugotovimo, da nas je o tem prepričalo kaj povsem neracionalnega. Potem pa pogosto delamo tudi to napako, da se obsojamo, če smo eno uro po kosilu že lačni. Če se naučimo poslušati svoje telo, lahko ugotovimo, da kdaj tudi eno uro po kosilu potrebuje še hrane. Takrat lahko to sprejmemo, saj se poslušamo in ne sledimo nekim abstraktnim pravilom.

S čuječnim prehranjevanjem lahko razvijete odnos s svojim telesom in bolje razumete, kako lahko živite tako, da se boste kar najbolje počutili.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave