16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Kaj je dobro vedeti o medu?

Hladnejši del leta si pri nas brez medu kar težko predstavljamo. Veliko krat mu pripisujemo tudi kakšne zdravilne učinke. Pa imamo prav? To smo se odločili povprašati profesorja na ljubljanski Fakulteti za farmacijo, prof. dr. Sama Krefta, mag. farm.

Med
Ima zdravilne učinke? (Foto: iStock)

Prav kakšnih močnih zdravilnih učinkov nima, pove prof. dr. Samo Kreft, mag. farm., ki na fakulteti raziskuje predvsem zdravilne rastline in zdravila naravnega izvora. “Še najbolj so raziskani lokalni učinki. Recimo lahko ga namažemo na dlesni in tudi na kakšne rane. Seveda mora biti takrat res čist. Ima pa v tem primeru protimikrobno delovanje. V njem so celo nekakšni encimi, ki sproščajo naravni peroksid in razkužijo rano na tak zelo nežen način.”

Toda, ko ga damo denimo v čaj, koncentracija ni več tako velika, da bi lahko imel protimikrobno delovanje. “Potem je samo še sladilo.”

Ovsena kaša
Z njim lahko posladkate ovseno kašo. Med tako kot rafiniran sladkor ni škodljiv v majhnih količinah ob sicer normalni, uravnoteženi prehrani. (Foto: iStock)

Med kot sladilo

Pogosto imamo med za bolj zdravo sladilo. Pa je to res? “Ni kaj dosti bolj zdravo kot ostala. Ima sicer nekaj mineralov, nekaj fenolnih snovi, nekaj terpenov (to je sestavina eteričnih olj op. a.) Ampak so te količine majhne v primerjavi s tem, koliko mineralov in fenolnih snovi zaužijemo s kakšno zelenjavo.”

Lahko bi torej rekli, da je med bolj zdrav, ker ima še nekaj snovi, ki jih rafiniran sladkor nima. "Da bi bil pa sam sladkor v medu manj škodljiv, bi pa težko rekli. Namizni sladkor je saharoza. V medu je mešanica glukoze in fruktoze. Težko bi govorili, kaj je tu bolj ali manj zdravo.”

Kar pa ne pomeni, da bi se morali medu odreči. “Tako in tako ga uživamo v majhnih količinah. Če ga damo v čaj, ga ne damo veliko. Tudi če ga namažemo na kruh … Tudi rafiniran sladkor je problematičen predvsem v kakšnih sladkanih pijačah, ki jih lahko popijemo na litre. V njih pa je res veliko sladkorja.”

Ob normalni uravnoteženi prehrani ni težavno, če pojemo še nekaj sladkorja. “Sladkor pri majhnih količinah nima škodljivih učinkov, kot jih ima pri velikih, ker ga razgradimo in porabimo za energijo. Če medu ne pojemo veliko in po navadi ga ne, ni problematičen.”

Preberite si več o smutijih. Kako so zdravi, kdaj ne?

Ko vas muči kašelj

Lahko pa vam med pomaga, če vas sili h kašlju, saj blagodejno vpliva na sluznico. “A vendar bi podobno deloval tudi kakšen sirup, ki bi bil narejen z rafiniranim sladkorjem,” dodaja prof. dr. Kreft.

Bistveno je torej, da niti z rafiniranim sladkorjem niti z medom ne pretiravate. Vam pa med lahko pomaga, če vas muči kašelj oziroma imate razdraženo sluznico ali če potrebujete protimikrobno delovanje na lokalnem območju.

Čaj
Med je predvsem sladilo. Ima tudi protimikrobno delovanje, a če ga nanesemo neposredno na območje, kjer to delovanje potrebujemo. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave