18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To je rešitev, če ste pojedli preveč sladkorja

S sladko hrano zagotovo že sami veste, da ne bi smeli pretiravati. Toda včasih so posebne priložnosti ali pa ste si vzeli čas in si pripravili najljubšo slaščico … Tudi to je del življenja. Mi pa smo tukaj, da vam povemo, kako lahko zmanjšate slabe učinke takšne nezdrave hrane.

Čičerika
Naj bo naslednji obrok enolončnica iz čičerike in zelenjave. (Foto: iStock)

Če prepogosto pretiravate z nezdravimi živili, vas lahko boli trebuh, lahko imate težave s prebavo, lahko vam niha razpoloženje, ste utrujeni …

Zadnje je še posebej pogosta posledica pretiravanja s sladko hrano. Nezdrava sladka hrana se v nasprotju s kakšnim sadjem namreč zelo hitro prebavi in preide v kri, kjer sunkovito poviša raven krvnega sladkorja. Dokler ste zdravi, to pomeni, da začne hitro delovati hormon inzulin. Ta nevarno previsok krvni sladkor zniža. Tako se ta sunkovito zviša in zniža, to pa sami začutimo kot nenaden skok energije, naenkrat pa spet postanemo utrujeni.

Tukaj si preberite več o tem, kdaj lahko uživamo sadje.

Če imate težave s težo, morate tudi vedeti, da se sladkor, ki ga vaše telo ne porabi, shrani kot odvečna maščoba.

Toda četudi nam je mar za svoje zdravje, se včasih zgodi, da vseeno pojemo preveč sladkorja. Kaj lahko naredimo takrat?

1. Uživajte beljakovine in vlaknine

Ko boste spet lačni, posezite po živilih, ki vsebujejo kvalitetne beljakovine in vlaknine. Takšna hrana se prebavlja počasi in ne bo dvignila krvnega sladkorja. Dlje boste tudi siti, zato ne boste tisti dan pojedli preveč hrane in zaužili veliko preveč kalorij. Posezite po zelenjavi in kakšnem humusu iz čičerike, po enolončnici iz stročnic in zelenjave, po oreških, trdo kuhanem jajcu …

Joga
Imejte stres pod nadzorom z jogo. (Foto: iStock)

2. Hodite na jogo

Pogosto preveč sladkega pojemo ob kakšnih praznikih. Toda zelo pogosto se nam to dogaja tudi, ko smo v stresu. Takrat naše telo prav hlepi po nezdravi hrani. Da ne bi pretiravali s sladkorjem, moramo torej nekaj narediti, da zmanjšamo občutek stresa. Lahko se začnemo ukvarjati z jogo, morda tudi z meditacijo. Če boste imeli stres pod nadzorom, boste imeli manjšo željo po sladkem.

3. Pripravite si zdrav obrok

Včasih po nezdravi hrani posežemo tudi, ker smo zelo lačni, ta hrana pa je takoj pri roki. Če se je to zgodilo sedaj, naj se ne zgodi še pri naslednjem obroku. Pripravite si tega vnaprej in naj bo res povsem zdrav.

4. Posezite po probiotikih

Probiotična hrana je odlična za črevesje. Privoščite si jogurt, ki ima dodane probiotike, ali pa kislo zelje, repo, morda kakšen napitek, kot je kombuča. S sladko hrano ste namreč nahranili slabe bakterije, ki prebivajo v črevesju, zato posezite po probiotikih, da nahranite še dobre. Zdravi boste, če boste imeli v črevesju več dobrih kot slabih bakterij.

Več o hrani za bolj zdravo črevesje preberite tukaj.

Kombuča
Privoščite si probiotičen napitek, kot je kombuča. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave