14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Kaj o vas pove hoja po stopnicah?

Lahko pridete v četrto nadstropje, brez da bi se morali vmes ustaviti in spočiti? Če je odgovor: da, je to zelo dobro. V tem primeru imate manjše tveganje za prezgodnjo smrt, pravijo španski raziskovalci. Če je odgovor: ne, pa ne obupavajte. To je pokazatelj, da se morate začeti več gibati.

Srce
Če ne morete do četrtega nadstropja, brez da bi se ustavili, se morate začeti več gibati. (Foto: iStock)

Španski raziskovalci z univerzitetne bolnišnice Coruña so to ugotovili na vzorcu skoraj 13 tisoč ljudi. Vsi so že imeli diagnozirano koronarno srčno bolezen ali pa so imeli zelo veliko tveganje, da zbolijo. In tisti, ki ne bi mogli brez težav v četrto nadstropje, so trikrat pogosteje umrli zaradi bolezni srca. Še več – dvakrat pogosteje so umrli zaradi raka.

Kaj je koronarna bolezen?

Pomeni, da se tako imenovane koronarne arterije zožijo, kar zmanjša količino krvi, ki pride do srca. Če je zapora delna, govorimo o angini pektoris ali tiščanju v prsih. Če je popolna, pride do infarkta.

Španski raziskovalci menijo, da je njihova študija še en pokazatelj tega, kako pomembno je gibanje. To, da imamo kondicijo, je dober pokazatelj našega zdravja. Manj tveganja za najhujše so imeli tisti, ki so imeli več kondicije.

“Ne le, da imamo zaradi gibanja nižjo težo, ta pozitivno vpliva na krvni tlak ter lipide, zmanjšuje vnetja, izboljša odpornost telesa na tumorje,” našteva vodja študije kardiolog dr. Jesús Peteiro.

Seveda so v študiji zdravje udeležencev preizkusili malo drugače. Ti niso hodili po stopnicah, temveč so hodili ali tekli na tekaški stezi, kjer so jim raziskovalci polagoma povečevali intenzivnost, da bi videli, kje bodo omagali. Med tem preizkusom so bili priključeni na EKG.

Toda dr. Peteiro pravi, da lahko isto zelo enostavno preizkusimo sami. “Če greste lahko hitro do četrtega nadstropja, brez da bi se ustavili, ali celo do petega nadstropja, potem je dobro. Če ne, pa se morate začeti več gibati.”
Stopnice
Telesna dejavnost tudi zmanjšuje tveganje za raka. (Foto: iStock)

Evropsko združenje kardiologov priporoča vsaj 150 minut gibanja na teden. V tem primeru bo dovolj zmerna aerobna fizična aktivnost. Če gre za intenzivno aerobno fizično aktivnost, je dovolj celo samo 75 minut gibanja na teden.

Kaj vodi v koronarno bolezen?

Dejavniki tveganja so prevelika teža, sladkorna bolezen, previsok holesterol in krvni tlak, telesna nedejavnost, kajenje.

Na prve štiri dejavnike pozitivno vplivamo tako z gibanjem kot z zdravo, uravnoteženo prehrano, ki naj bo še sezonska. Uživajte več sadja in zelenjave pa stročnice, žita, oreške, semena, začimbe, nekaj mesa.

Več o tem, koliko mesa in katero lahko uživate, si preberite tukaj.

Če se do sedaj niste veliko gibali, pa prav tako ne obupajte. Začnite počasi. Ni treba, da se takoj vpišete v fitnes. Lahko najprej začnete hoditi. Če ne morete hoditi dolgo, hodite zjutraj pet minut in popoldne pet minut. Tega časa ne podcenjujte, saj ga boste počasi podaljševali. Vaše telo se bo krepilo in postopoma boste lahko hodili zjutraj in popoldne po deset minut. Ključno je, da na začetku ne pretiravate, da se vam gibanje ne priskuti. Vedno je treba začeti počasi.

Enako tudi ne začnite z dieto. Postopoma uvajajte vse več zdravih živil v svojo prehrano.

Zdrava hrana
Postopoma uvajajte vse več zdravih živil v svojo prehrano. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
MihaK77 07.12.2018 12:51:27
Jaz po večkrat dnevno prešprintam iz druge kletne garaže po stopnicah v prvo nadstropje. Pri tem ponavadi nosim po en rukzak, včasih poleg tega tudi 40 literski rukzak kot npr. danes, včasih pa v eni roki tudi še torbo s puško, strelivom in komplet opremo za strelišče. Ali to šteje?
magnusen 07.12.2018 14:47:38
Ma kaj to; jaz z 40kg nahrbtnikom, pancarji in plinsko masko šprintam iz kleti v 12.nadstropje, zraven pa žongliram s tremi xxl lubenicami in si žvižgam kuža pazi !!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave