Kaj se zgodi, če začnete pri šestdesetih?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Kaj se zgodi, če začnete pri šestdesetih?

19.03.2019, 12:44
0

Nikoli ni prepozno, da se začnemo več gibati in da tudi užijemo pozitivne učinke te koristne navade. Ljudje, ki so se začeli redno gibati v srednjih letih, so imeli isto tveganje za prezgodnjo smrt kot tisti, ki so telovadili celo življenje, je pokazala ameriška študija.

Študijo so izvedli na Ameriškem državnem inštitutu za raka. Kot je v izjavi za javnost pojasnil njen avtor dr. Pedro Saint-Maurice, so raziskovalci, ko so preučevali učinke gibanja, do sedaj ljudi vedno spremljali le na eni točki njihovega življenja. Predvidevali so, da je tveganje za prezgodnjo smrt najmanjše, če se nekdo dovolj giba že v otroštvu ter s tem nadaljuje med svojo mladostjo, v srednjih letih, v starosti. Dlje kot se človek tako redno giba, boljši bo vpliv na njegovo zdravje, so zdravorazumsko menili.

S sodelavci so se odločili to hipotezo preizkusiti. Podatke so vzeli iz druge obsežnejše študije, v kateri je sodelovalo več kot 315 tisoč ljudi, od tega je bilo 58,2 odstotka moških. Vsi so bili ob začetku študije stari od 50 do 71 let.

Ameriške smernice priporočajo vsaj 150 minut zmerne aerobne fizične aktivnosti tedensko. Če je ta intenzivna, naj bi bilo dovolj že 75 minut. Toliko redne aktivnosti so študije do sedaj že povezale z veliko koristmi – od manjšega tveganja za rakave bolezni do bolezni srca in ožilja.

Strokovnjaki so nato pogledali, koliko so se ti ljudje gibali skozi življenje in kdaj so zadostili tem smernicam, kdaj pa ne. 

Tudi če so se ljudje začeli dovolj gibati med 40. in 61. letom, ni bilo prepozno.
Tudi če so se ljudje začeli dovolj gibati med 40. in 61. letom, ni bilo prepozno./ FOTO: Dreamstime

56,1 odstotek se jih je redno gibal skozi celo življenje. 13,1 odstotek jih je povečal količino gibanja. 30,8 odstotkov jih je zmanjšalo količino gibanja.

Odstotek teh, ki so se redno gibali, je velik, ker so sem uvrstili tudi tiste, ki so se recimo veliko gibali v mladosti, nato so z gibanjem malo prenehali, potem so se spet začeli dovolj gibati v starosti od 40 do 61. 

Presenetljivo je raziskava pokazala, da je bilo tveganje za prezgodnjo smrt manjše pri tistih, ki so se začeli gibati v srednjih letih, se pravi od 40. do 61. leta.  In to četudi nikoli prej niso zadostili količini rednega gibanja, ki ga predpisujejo smernice. Ti ljudje so imeli kar od 16 do 43 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi s tistimi, ki niso bili nikoli dovolj aktivni. 

Strokovnjake je nato še presenetilo, da so imeli enako tveganje kot tisti, ki so se redno gibali celo življenje. Po drugi strani so imeli tisti, ki so se dovolj gibali v mladosti, nato pa so prenehali, enako tveganje kot tisti, ki se nikoli niso dovolj gibali.

Dr. Pedro Saint-Maurice je tako zaključil, da resnično priporoča, da se ljudje začnejo redno gibati, četudi so v srednjih letih. Takrat ni še nič izgubljeno. Ogromno lahko še naredimo za svoje zdravje.

Imeli so ravno toliko zmanjšano tveganje za prezgodnjo smrt kot tisti, ki so se dovolj gibali celo življenje.
Imeli so ravno toliko zmanjšano tveganje za prezgodnjo smrt kot tisti, ki so se dovolj gibali celo življenje./ FOTO: Dreamstime

Poiščite vadbo, ki vam ustreza. Najboljša je takšna, v kateri uživate. Treba pa je vedeti, da na začetku nikoli ni dobro pretiravati. S tem samo zasovražimo vadbo. Začnite postopoma, počasi. Nikar ne mislite, da boste recimo takoj pretekli dva kilometra. Najprej – nasprotno – izmenjujte tek in hojo. Če boste postopoma krepili telo, bo vadba dovolj lahka. Če ne bo naporna, se je boste rajši lotevali. Brez večjega napora in truda pa boste zmogli vse več.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Med testiranji kapsule viden velik oblak dima
ŠPORT
Epski preobrat 'ledenih zmajev' za prvo ...
POP IN
Domov odhaja Jana, Škufca napovedal novo ...
TV ODDAJE
Domov odhaja Jana, Škufca napovedal novo ...
VIZITA.SI
Šunka - DA ali NE?
OKUSNO.JE
Odlična ideja, kako porabiti pirhe!
ZADOVOLJNA.SI
Princesa Diana: Ko sem prišla iz bolnice, sem ...
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
Kako velik bo otrok Meghan Markle?
CEKIN.SI
Policija opozarja: previdno, če v reži bankomata ...
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
BIBALEZE.SI
Prima sladica vas bo navdušila