16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Kaj se zobem zgodi v stiku z alkoholom?

Občasen kozarec vina ali piva ob sicer zdravem, uravnoteženem in raznolikem prehranjevanju vam ne bi smel škodovati. Po drugi strani pogosto uživanje alkohola pusti posledice v praktično vseh delih telesa pa tudi na zobeh, dlesnih, ustni sluznici. Poglejmo si, kaj se zgodi.

Zobje
Zobje zaradi alkohola porumenijo. (Foto: iStock)

Tisti, ki alkohol uživajo prekomerno, imajo več plaka oziroma zobnih oblog ter pogostejše razjede v ustih. Imajo tudi povečano tveganje za vnetje dlesni in paradontozo. Trikrat pogosteje izgubijo zob. Če je ustna sluznica pogosto v stiku z alkoholom, to tudi poveča tveganje za pojav ustnega raka. To je še večje, če kadijo.

Pogoste so težave s krvavitvijo dlesni. To je pri prekomernem uživanju alkohola lahko še bolj težavno, ker so pogoste tudi težave z jetri. Ta organ sodeluje pri strjevanju krvi, zato je posledično vsaka krvavitev lahko hujša, kot bi bila sicer. To pa pomeni še večjo nevarnost za okužbe.

Preberite si še, kako alkohol vpliva na možgane.

Rdeče vino
Čeprav rdeče vino ima nekaj dobrih lastnosti, so učinki alkohola tako negativni, da se zanj nikoli ne bi smeli odločiti, ker mislite, da je dobro za zdravje. (Foto: iStock)

Kaj pa, če alkohol uživamo zmerneje?

Vseeno lahko naši zobje postanejo obarvani. Kislina, ki je v alkoholu, najprej načne sklenino. To nato olajša barvilom, ki so v pijačah, da pustijo svoj pečat na zobeh, ki počasi izgubljajo naravno barvo.

Pomagalo bo, če alkohol pijete po slamici. A to ni ekološko. Nekoliko lahko preprečite obarvanje tudi, če zobe čimprej po zaužitju pijače splaknete z vodo. Lahko tudi izbirate takšne, ki niso močno obarvane. Toda včasih taka logika ne pomaga. Ker pivo vsebuje veliko kisline, precej škodi sklenini. Tako ni treba, da pijete temno pivo, da bi se vaši zobje obarvali. Najbolje se je alkoholu res odreči.

Alkohol in še posebej žgane pijače poleg tega ustni votlini škodujejo, ker jo precej osušijo. Zato je ob alkoholu res priporočljivo piti še navadno vodo. Slina namreč ni pomembna le za sluznico, temveč tudi za zobe. Pomaga odstranjevati plak in bakterije.

Rdeče vino – dobro in slabo

Rdeče vino ima nekaj dobrih učinkov. Poleg tega da vsebuje antioksidante, naj bi lahko celo uničevalo bakterijo v ustih, ki škoduje zobem. Toda ker ima alkohol toliko več negativnih učinkov na celo telo, zdravje absolutno ni razlog, da bi posegli po rdečem vinu. Lahko pa se zanj občasno odločite ob posebnih priložnostih.

Kako je s pitjem alkohola v nosečnosti?

Kaj pomeni manj tvegano pitje alkohola?

Najbolje bi bilo, če sploh ne bi uživali alkohola. Če mislite, da to ni mogoče, pa se držite smernic za tako imenovano manj tvegano pitje alkohola.

Te so glede na Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ:

- Moški v enem dnevu ne bi smeli spiti več kot 2 dcl vina ali eno steklenico piva ali 0,6 dcl žgane pijače.

- Ženske v enem dnevu ne bi smele spiti več kot 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali 0,3 dcl žgane pijače.

- To ne pomeni, da lahko toliko spijete vsak dan. Vsaj en dan v tednu ne bi smeli uživati alkohola.

- Zavedati se je tudi treba, da bi moški, ki postajajo starejši, počasi morali začeti bolj upoštevati vodila za ženske.

Naj bo alkohol res nekaj, po čemer posežete le ob posebnih priložnostih. Če ste pretiravali, pa so tu 3 najboljša zdravila za mačka. Kaj lahko storite, da bi ga zmanjšali?

Zobobol
Alkohol vsekakor škodi zobem. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave