18.10.2018
LJ
20° / 10°
Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Piškoti Okusni piškoti, ki so dobri za vaše srce Holesterol Kako uspešno znižati holesterol? Ščitnica 8 znakov, da vam ščitnica deluje premalo

V tem primeru hoja odlično kuri maščobe!

Hojo pogosto podcenjujemo. Če si želimo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, smo prepričani, da moramo začeti vsaj teči. Ali da moramo zaviti v bližnjo telovadnico. A tudi hoja lahko pomaga zmanjšati številko na tehtnici. Še več – če hodite dovolj hitro in pogosto, odlično kuri maščobe!

Hujšanje
Dobrih učinkov hoje ne podcenjujte. (Foto: Thinkstock)
"Hitra hoja je v povezavi z zdravo prehrano lahko zelo učinkovit način izgube telesne teže," je za revijo Health povedal dr. Art Weltman z univerze v Virginiji.
Hoja
Trikrat na teden po pol ure hodite hitro in dvakrat zmerno. Hitra hoja je še posebej učinkovita za kurjenje maščob. (Foto: Thinkstock)

Če boste začeli redno hoditi, to ne bo vplivalo le na vaše število kilogramov, ampak tudi na vaše zdravje. Zmanjšali boste svoje tveganje za številne bolezni – med njimi za bolezni srca in ožilja. Poleg tega boste izboljšali svoje razpoloženje in celo zmanjšali tveganje za pojav depresije.

A če že pogosto hodite, vendar to vsaj do zdaj še ni imelo nekega vpliva na vašo težo, je zelo mogoče, da hodite prepočasi. Pomembno je, da se ne sprehajate tako, kot da si ogledujete izložbe. Hodite tako hitro, da se prepotite.

Tako pa so o učinkih hoje spregovorili slovenski strokovnjaki. Še več o tem, zakaj hoje ne smete podcenjevati!

Hitra hoja trikrat na teden kuri maščobe

Dr. Weltman je v svoji študiji ugotovil, da so ženske, ki so trikrat na teden energično hodile trideset minut, dvakrat na teden pa so se sprehajale z neko zmernejšo hitrostjo, izgubile šestkrat več maščobe na trebuhu. In sicer v primerjavi s tistimi, ki so se petkrat na teden sprehajale z zmerno hitrostjo. Zanimivo je, da je bil rezultat tak, čeprav so vse udeleženke študije porabile isto število kalorij.

Tiste, ki so hitro hodile trikrat na teden, so tudi izgubile štirikrat več celotne telesne maščobe. "Zelo močna je ta povezava med intenzivnostjo vadbe in delovanjem hormonov, ki kurijo maščobe," pojasnjuje dr. Weltman. "Če hitro hodite, boste proizvedli več teh hormonov." Najboljša novica pa je, da je pri ženskah, ki so hitro hodile, najprej začela izginjati ravno najbolj nevarna maščoba na trebuhu.

Zdrava hrana
Da bi imela hitra hoja kar najboljši učinek, tudi pazite, da jeste čim bolj zdravo in uravnoteženo. (Foto: Thinkstock)

Hoja je boljša za sklepe

Še ena prednost hoje pred tekom je, da manj obremenjuje sklepe. Poleg tega je to vrsta gibanja, ki je poceni. Potrebujemo le superge in športna oblačila, članarine ni. Ne vzame nam veliko časa, saj si upamo reči, da v naši državi vsakdo živi blizu sprehajalne poti. Prav tako lahko vsak začne hoditi. Na začetku hodite tako hitro kot lahko. Sčasoma boste vsekakor postali boljši. Za še večji izziv, pa si lahko nato poiščete še kakšen hrib.

Bi vseeno radi tekli? Strokovnjak nam je razložil, katere napake vodijo v poškodbe. Dobro je vedeti!

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave