11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Kako se izogniti, da bi se redili na delovnem mestu?

Številni ljudje delamo v službi osem ur na dan v sedečem položaju. Prav zato ni nenavadno, da se skozi leta pričnejo nabirati odvečni kilogrami, pa čeprav skušamo jesti zdravo in se popoldne gibati. Da temu ne bi bilo tako, avstralska dietetičarka Susie Burrell podaja 5 nasvetov, kako preprečiti, da bi se redili na delovnem mestu.

Debelost
''Zaradi vse daljših delovnikov in vse več sedečega dela, se vse manj in manj gibamo, zaradi česar pridobivamo na telesni teži,'' je na svojem blogu zapisala dietetičarka Susie Burrell. (Foto: iStock)

1. Zagotovite si telesno aktivnost

Če je vaš delovnih hektičen, vam morda ostaja malo časa za telovadbo ali pa ste popoldne preprosto preveč izčrpani zanjo. A če osem ur sedite, je ključnega pomena, da se popoldne gibate. ''Zaradi vse daljših delovnikov in vse več sedečega dela, se vse manj in manj gibamo, zaradi česar pridobivamo na telesni teži,'' je na svojem blogu zapisala dietetičarka Susie Burrell.

Kot pravi, je težava, da povprečen človek danes ne doseže niti povprečja od 2000 do 3000 korakov na dan. Večina ljudi danes le še hodi do službe in nazaj, in še to, da hodijo le do avtomobila ali bližnje avtobusne ali železniške postaje. Prav zato svetuje, da v svoj vsakdan vključimo čim več gibanja in tudi hoje. ''Pravilo je, da več kot se gibamo, bolje je. Idealno bi bilo, da bi naredili od 8000 do 10 000 korakov na dan. Če bi imeli dan, ko bi hodili veliko manj, bi to morali nadomestiti konec tedna,'' pojasnjuje.

Preberite še: Kaj se zgodi s telesom, ko presedite 10 ur na dan?

Pisarna
V službo si vzemite zdrave prigrizke. (Foto: iStock)

2. Manj presedite

Sedeče delo je izjemno škodljivo za naše telo. Raziskave kažejo, da se ljudem, ki dlje časa sedijo, upočasni presnova - torej količina kalorij, ki jih pokurimo čez dan. Čeprav lahko pomaga, da gremo popoldne v telovadnico, pa ena ura telovadbe popoldne ne more izbrisati učinkov osemurnega sedenja.

Dietetičarka tako svetuje, da skušamo na delovnem mestu čim bolj poiskati možnosti za gibanje, sprehod med odmorom ali izbiro delovnih nalog, kjer se lahko nekoliko sprehodimo ali stojimo. ''Ko stojimo, pokurimo dvojno količino kalorij, kot ko sedimo. Prav tako je lahko sedeči položaj bolj prijazen do našega vratu, bokov in hrbtenice.''

3. Vzemite si čas, ki ga ne preživite za mizo

Vsekakor poskrbite, da ne jeste za mizo pred računalnikom. ''To je največja napaka, ki jo lahko naredite in zaradi katere boste pridobivali kilograme na delovnem mestu,'' pojasni Burellova. Svetuje, da si za kosilo vzamete čas in si privoščite zdrav topel obrok, ki naj bo kje drugje kot za delovno mizo. ''Naredite si uslugo in se vsaj za 10 minut odstranite od svoje delovne mize in si privoščite primeren zdrav obrok. Večkrat se sprehodite po pisarni in pojdite tudi nekoliko ven na zrak in na sonce, da bi prejeli kaj vitamina D,'' še doda.

4. Kosilo naj bo najbolj pomemben obrok vašega dne

Čeprav običajno velja, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, Burrellova svetuje, da naj si ljudje, ki veliko časa preživijo v pisarnah, vzamejo čas za kosilo. ''Če ne uživamo uravnotežene prehrane, ki je sestavljena iz obrokov na 4 do 5 ur, nam bo krvni sladkor močno upadel, zaradi česar bomo popoldne ali zvečer pojedli veliko več, kot je dobro za nas.'' Dietetičarka še svetuje, naj bo kosilo kombinacija ogljikovih hidratov, beljakovin in nekaj zelenjave in naj ga ne zaužijemo kasneje kot po 14.00. ''Za boljšo presnovo je v resnici bolje, da jemo močno kosilo ob 12.00 in da kasneje popoldne opustimo prigrizke.''

Pisarna
Vzemite si čas za kosilo, ki naj ne bo pred računalnikom. (Foto: iStock)

5. Previdno pri prigrizkih v pisarni

Čeprav nas lahko avtomati v pisarnah rešijo, ko nismo razmišljali o tem, da bi si s seboj vzeli primeren obrok ali ko nimamo časa za kosilo, so to običajno najbolj slabe izbire za naše telo. ''V njih so živila, po katerih običajno ne bi posegli, če ne bi bila tako blizu na dosegu roke. Pogosto jih uživamo, ker smo utrujeni, zdolgočaseni ali pretirano lačni,'' še doda.

Previdno tudi s slaščicami in piškoti, ki so v pisarnah pogosto na voljo. ''Naučite se reči ne. Ko boste enkrat rekli ne, bo naslednjič lažje,'' svetuje. S seboj v službo pa si prinesite bolj zdrave prigrizke, kot so oreščki, zelenjava, kos sadja ali jogurt.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave