18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Ne bi verjeli, kam gre maščoba, ko shujšamo

Zahodni svet, kjer je največ debelosti, je obseden s hitrimi dietami in izgubo odvečnih kilogramov, kljub temu le malo ljudi ve, kam gre v resnici maščoba, ko shujšamo. Preverite.

Debelost
Pravilni odgovor je, da se maščoba pretvori v ogljikov dioksid in vodo. Ogljikov dioksid nato iz telesa izdihamo, voda pa se pomeša v krvni obtok, dokler se ne izloči iz telesa preko urina in potenja. (Foto: iStock)

Celo 150 zdravnikov in osebnih trenerjev, ki so jih v raziskavi ameriške Univerze New South Wales spraševali, kam gre po njihovem mnenju maščoba, ni imelo pravega odgovora na to vprašanje. Najpogostejša napačna predstava je bila, da se maščoba spremeni v energijo, sta za CNN povedala vodja raziskave profesor Andrew Brown iz oddelka za biotehnologijo in biomolekularno znanost na univerzi in asistentka Ruben Meerman. Težava s to teorijo je, da krši zakon o ohranjanju snovi, ki ga vse kemične reakcije vključujejo, pravita. Nekateri anketiranci so menili, da se maščoba pretvori v mišico, kar je nemogoče. Spet drugi domnevajo, da se izloči skozi debelo črevo. Samo trije od anketirancev so podali pravilni odgovor. To pomeni, da v ZDA 98% zdravstvenih delavcev v njihovi raziskavi ni znalo natanko pojasniti, kako poteka hujšanje. Če maščoba ne gre v energijo, mišice ali prebavni trakt, kam torej gre?

Dihanje
Če izgubite 5 kilogramov maščobe, jih okoli 4 kilograme izdihate preko pljuč, preostali kilogram maščobe pa se spremeni v vodo. Z drugimi besedami povedano, skoraj vso maščobo, ki jo izgubite, jo v resnici izdihate. (Foto: iStock)

Dejstva o presnovi

Pravilni odgovor je, da se maščoba pretvori v ogljikov dioksid in vodo. Ogljikov dioksid nato iz telesa izdihamo, voda pa se pomeša v krvni obtok, dokler se ne izloči iz telesa preko urina in potenja. Če izgubite 5 kilogramov maščobe, jih okoli 4 kilograme izdihate preko pljuč, preostali kilogram maščobe pa se spremeni v vodo. Z drugimi besedami povedano, skoraj vso maščobo, ki jo izgubite, jo v resnici izdihate.

Bi lahko s hitrejšim dihanjem izgubili več kilogramov?

Če se maščoba spreminja v ogljikov dioksid, bi lahko preprosto s hitrejšim dihanjem izgubili več kilogramov? Na žalost ne. Vdihavanju več zraka, kot ga potrebujemo, rečemo hiperventilacija in zaradi tega boste le postali omotični in lahko celo omedlite. Edini način, da zavestno povečate količino ogljikovega dioksida v telesu je tako, da premikate svoje mišice. Še ena dobra novica je, da lahko že s preprostim sprehodom potrojite svojo presnovno stopnjo, prav tako, če kuhate, pometate ali sesate. Kar pomeni, da lahko že z nekaterimi vsakodnevnimi opravili pospešite presnovo.

Želite shujšati? Razmišljajte kot suhi ljudje

Hitre diete ne bodo pomagale!

Če bi radi izgubili odvečne kilograme, se vsekakor izogibajte hitrim dietam. Te stvari le še poslabšajo. Diete so v zadnjem času pravi hit, a zanimivo stopnja debelosti se v zahodnem svetu zvišuje. Tudi na račun nezdravih diet. Skrivnost torej ni v dietah, ampak v zdravem uravnoteženem prehranjevanju in gibanju. Nič drugega ne deluje.

Zakaj ne delujejo hitre diete?

Hitre diete so torej diete, ki obljubljajo hitre rezultate, in s tem hitro izgubo odvečnih kilogramov. Hitrega zdravega hujšanja ni, saj na ta način izgubljamo le vodo in mišično maso. Dietam je skupno, da močno omejujejo vnos energije ali kalorij, pri čemer gredo mnoge tudi pod nivo bazalnega metabolizma, Bazalni metabolizem pa pomeni minimalno količino kalorij, ki so potrebne za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij in procesov. Ko zaužijemo manj kalorij kot jih naše telo nujno potrebuje, se organizem prilagodi tako, da energijo bolj skladišči in shranjuje, izguba telesne mase pa nastopi zaradi izgube mišičnega tkiva in vode. Prav tako se zmanjša bazalna presnova in na koncu se posamezniki po takšnih dietah hitro zredijo nazaj in imajo pogosto nato še večjo telesno težo kot prej. Temu rečemo jojo efekt.  

Prav zato je edina možna rešitev zdrava uravnotežena prehrana in postopno hujšanje, ki naj ga spremlja telesna aktivnost.

3 preprosta pravila, da pridete v formo vašega življenja

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
jamajaka 28.03.2018 18:16:22
zaenkrat solidno pol pa vidimo kaj bo
eh to sem jaz 28.03.2018 15:08:03
in pika
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave