18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Zakaj si morate privoščiti ta čaj?

Kamilični čaj se v ljudskem zdravilstvu uporablja že zelo dolgo. Sedaj pa tudi različne študije potrjujejo, da so imele naše babice kar prav, ko so nam ob različnih tegobah hitele kuhati prav ta čaj. Kamilice si privoščite pred spanjem pa tudi po nezdravem obroku, ki preveč dvigne krvni sladkor.

Kamilični čaj
Redno uživanje kamiličnega čaja naj bi celo zmanjšalo menstrualne bolečine. (Foto: iStock)

S kamilicami zaužijemo antioksidante

Naj začnemo z lastnostjo kamilic, zaradi katere z njihovim uživanjem zmanjšamo tveganja za vse bolezni in preprečujemo prehitro staranje. Ta rastlina namreč vsebuje flavonoide, močne antioksidante, ki telo varujejo pred poškodami, ki jih telesu prizadejajo prosti radikali. Od kod pa ti zaidejo v naše telo? Z nezdravo hrano, kajenjem, uživanjem alkohola ... Pa tudi z onesnaženim zrakom. Študije so sicer pokazale, da živila, ki vsebujejo flavonoide, preprečujejo raka, nevrološke in srčno-žilne bolezni. 

Kamilica
Da bi lažje zaspali, si lahko kamilični čaj privoščite zvečer. (Foto: Profimedia)

Za večjo sproščenost in pomirjenost

Kamilični čaj pomaga pri sprostitvi. Zaradi tega je odlično, če si ga privoščimo pred spanjem, saj so študije pokazale, da bomo tako lažje zaspali. Raziskovalci celo menijo, da lahko kamilica deluje podobno kot zdravilo, ki se predpisuje za uspavanje. Toda nimajo še dokaza. Vsekakor pa kamiličnega čaja tudi ne bi mogli tako natančno dozirati, saj nikoli ne moremo vedeti, koliko je v rastlini učinkovine, ki pomaga. To je namreč odvisno od marsičesa. Od tega, kje je rastlina rasla, koliko je imela sonca, kdaj je bila ubrana ...

Do večje sproščenosti si lahko pomagate tudi z eteričnim oljem kamilice. O tem smo govorili z aromaterapevtko.

Pri menstrualnih bolečinah

Več študij je odkrilo, da kamilica lahko pomaga zmanjšati bolečine, ki se pojavljajo ob menstruaciji. Ena od študij, ki so jo leta 2010 naredili v Iranu, je pokazala, da so imele ženske manj bolečin, potem ko so mesec dni redno uživale kamilični čaj. Poročale so tudi, da so se med menstruacijo bolje počutile.

Za uravnan krvni sladkor

Če že imate težave s krvnim sladkorjem oziroma imate sladkorno bolezen, vsekakor kamilica ne bo mogla zamenjati vaših zdravil. A študije so pokazale, da pomaga uravnavati krvni sladkor. Vsekakor vam ne bo škodilo, če si boste občasno privoščili skodelico toplega čaja. Če nimate še nobenih težav, pa bi vam vsekakor koristilo, da si to pripravite, potem ko ste užili hrano, zaradi katere veste, da vam bo sladkor nenadno skočil.

Kako pa vam lahko pomaga meta? Preberite si tukaj. 

Pri prehladu

Ko ste prehlajeni, vam koristi kateri koli čaj, saj vam pomaga že uživanje tople tekočine. A še posebej naj bi pomagalo prav uživanje kamilice. In sicer zaradi flavonoidov, o katerih smo govorili zgoraj. Študije so namreč pokazale, da ti tudi pomagajo krepiti imunski sistem.

Kamilice
Kamilični čaj je zaradi antioksidantov, ki jih vsebuje, tudi odlična izbira med prehladom. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave