Zelo razširjena navada poveča tveganje za prezgodnjo smrt
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Zelo razširjena navada poveča tveganje za prezgodnjo smrt

03.04.2019, 11:39
0

Vse več študij razkriva, da preveč sedenja vodi v pojav kroničnih bolezni in prezgodnjo smrt. V nevarnosti so celo tisti, ki trikrat tedensko odidejo potelovadit za eno uro, če sicer veliko sedijo. Treba je obdobja sedenja prekinjati z vsaj nekaj minutami hoje in gibanja.

Našemu ožilju škodi preveč sedenja.
Našemu ožilju škodi preveč sedenja./ FOTO: Shutterstock

Dve britanski univerzi Queen’s university Belfast in Ulster university sta nedavno objavili, da je bilo preveč sedenja dejavnik pri kar 70 tisoč smrtih leta 2016 v Združenem kraljestvu. Posledice te zelo razširjene navade naj bi njihovih ocenah javno zdravstvo stale okoli 700 milijonov funtov letno (kar je malo več kot 823 milijonov evrov).

Nevarnost preveč sedenja ni le, da poveča tveganje za prekomerno težo, ki je prav tako dejavnik tveganja za bolezen in prezgodnjo smrt.

Študije so preveč sedenja do sedaj povezale z boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa dva, nekaterimi raki, kot sta rak pljuč in kolorektalni rak, ter s prezgodnjo smrtjo iz katerega koli razloga.

Ena od nedavnih raziskav je pokazala, da sta dve uri sedenja pred televizijo dnevno, brez da bi se premaknili, pomenili za 70 odstotkov večje tveganje za kolorektalnega raka, ne glede na težo ali to, koliko so se udeleženci sicer gibali.

Pri komu je ta rak za kar četrtino smrtonosnejši?
PREBERI ŠE
Pri komu je ta rak za kar četrtino smrtonosnejši?

Preveč sedenja naj bi vplivalo celo na možgane – na razpoloženje, kognitivne sposobnosti, spomin, povečevalo naj bi tveganje za demenco. Naj bi slabšalo sposobnost pomnjenja, vendar raziskovalci ne vedo natanko, zakaj. Je pa res, da sedenje vpliva na srce in ožilje, s tem pa zagotovo tudi na možgane.

Preveč sedenja so povezali tudi z nekaterimi raki, med njimi z rakom pljuč.
Preveč sedenja so povezali tudi z nekaterimi raki, med njimi z rakom pljuč./ FOTO: Shutterstock

Ni dovolj niti, da gremo trikrat tedensko na aerobiko, če sicer večinoma sedimo. Enostavno se je treba izogibati daljšim obdobjem sedenja. To pomeni, da tudi, če imamo službo, v kateri moramo sedeti, recimo vstanemo in se sprehajamo, ko moramo govoriti po telefonu. Če le lahko, si torej organizirajmo, da za pogovore uporabljamo mobilni telefon.

Nič ni narobe s tem, da so postala naša življenja precej udobna. Ko gremo v trgovino, denimo pričakujemo, da bomo parkirali čim bližje vhodu. Težava je, da je naše telo narejeno za gibanje in da enostavno vsak dan moramo ves čas iskati načine, da se čim več gibamo. To seveda ne pomeni, da nam ne koristi počitek. Absolutno potrebujemo tudi sedenje. Vendar moramo dosegati ravnovesje. Ne smemo predolgo sedeti. Kot nam tudi ne koristi, če prodolgo stojimo.

Kaj se zgodi, če pred službo pol ure hodite?
PREBERI ŠE
Kaj se zgodi, če pred službo pol ure hodite?

Nekateri raziskovalci so preveč sedenja začeli primerjati s kajenjem. Drugi pravijo, da ne gre za dobro primerjavo. Medtem ko preveč sedenja poveča tveganje za kronične bolezni in prezgodnjo smrt za 10 do 20 odsototkov, kajenje poveča tveganje za 180 odstotkov. Toda ne kadimo vsi – predolgo pa nas sedi kar veliko.

Ni dovolj, da gremo trikrat tedensko na telovadbo, če sicer pretežno sedimo.
Ni dovolj, da gremo trikrat tedensko na telovadbo, če sicer pretežno sedimo./ FOTO: Thinkstock

Zanimivo je, da študije kažejo celo, da preveč sedenja vpliva na hormone. Denimo na inzulin, hormon, ki uravnava krvni sladkor. Če preveč sedimo, naj bi slabše delal – posledica: v krvi ostaja več sladkorja. To povečuje tveganje za sladkorno bolezen tipa dva, ki je največji dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja.

Preveč sedenja naj bi tudi višalo ravni holesterola. Najbrž ker izgubljamo mišično maso, ta pa v telesu porablja holesterol.

Nadalje so ugotovili, da sedenje spodbuja vnetne procese. Ti spet kot prekomerna teža vodijo v številne bolezni – v sladkorno bolezen tipa dva, v bolezni srca …

Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca
PREBERI ŠE
Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca

Zanimivo je sicer, da so nevarnost sedenja prvič opazili leta 1949 pri voznikih in sprevodnikih v javnem prometu. Ugotovili so, da so bili vozniki veliko pogosteje na bolniškem staležu kot sprevodniki, ki so se večino službe sprehajali.

Strokovnjaki svetujejo, da vsako uro sedenja prekinete z malo hoje, dovolj je že par minut gibanja.
Strokovnjaki svetujejo, da vsako uro sedenja prekinete z malo hoje, dovolj je že par minut gibanja./ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Med testiranji kapsule viden velik oblak dima
ŠPORT
Val optimizma pri Ducatiju: Nismo pričakovali, da ...
POP IN
Pevka zanika vse obtožbe
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Šunka - DA ali NE?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
MOSKISVET.COM
Tako na dopustu uživa vroča Lindsey Vonn
BIBALEZE.SI
Kako velik bo otrok Meghan Markle?
CEKIN.SI
Policija opozarja: previdno, če v reži bankomata ...
OKUSNO.JE
Hitro kosilo iz sestavin, ki jih imate zagotovo ...
DOMINVRT.SI
Fotografije prenovljenega doma so naravnost ...