23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

Kateri položaj spanja je najbolj zdrav?

Se zjutraj prebudite nenaspani in v bolečinah, čeprav ste legli dovolj zgodaj? Kako dobro se naspimo, naj bi bilo odvisno tudi od tega, v kakšnem položaju počivamo. Strokovnjaki pravijo, da je en položaj, ki je najbolj priporočljiv, nekaterih pa bi se bilo bolje odvaditi.

Spanje
V katerem položaju se lahko najbolj naspimo? (Foto: Thinkstock)

Četudi spite tistih predlaganih sedem do osem ur, ni nujno, da se tudi naspite. Kako se boste zjutraj počutili, je odvisno tudi od kakovosti spanca, ki ste ga imeli. In ta naj bi bila odvisna od več stvari. Od tega, kakšno hrano ste uživali prejšnji dan, ali ste aktiven človek in koliko časa strmite v ekran, do tega, v kakšnem položaju počivate. Poglejmo, katerega priporočajo strokovnjaki.

Kateri je najboljši položaj za dober spanec?

Najbolje naj bi bilo spati na hrbtu. Ta položaj je najbolj ugoden za hrbtenico, vrat in glavo. Zaradi tega bo manj možnosti, da se zbudite z bolečinami v vratu in hrbtu. Manjše je tudi tveganje, da bi želodčna kislina silila v požiralnik, zato je manj možnosti, da bi vas mučila zgaga. Če tako spite, tudi ne pospešite nastanka gubic.

Po mnenju strokovnjakov je drugi najboljši položaj za spanje na boku. V takem položaju je tudi manj možnosti za smrčanje. Poleg tega hrbtenica še vedno ne bo trpela, niti ne boste izzvali zgage. To je tudi dober položaj, če ste noseči. Ni pa žal najboljši za kožo na vašem obrazu.

Kateri položaj pa ni priporočljiv?

Izogibati bi se morali položaju zarodka. Ta sicer ravno tako preprečuje smrčanje in ni slab za nosečnice. Ni pa dober za hrbtenico. Lahko vas začneta boleti vrat in hrbet. Še posebej se ta položaj odsvetuje tistim, ki že trpijo zaradi artritisa. Slab je tudi za kožo obraza. Če tako spite, se poskušajte malo bolj vzravnati, da pridete v položaj spanja na boku.

Kateri je najslabši položaj?

Najslabše naj bi bilo spanje na trebuhu. V takem položaju hrbtenica težko ostane nevtralna. To vodi v velik pritisk na sklepe in mišice, kar lahko razdraži živčevje in povzroči različne tegobe. Spanje na trebuhu je pravzaprav pozitivno edino, če se želite izogniti smrčanju. V tem položaju so namreč nosne poti najbolj odprte.

Zanimivost

Mislite, da se ponoči ne premikate? V resnici se skoraj vsi premaknemo od dva do štirikrat na uro. To je povsem normalno in ne poslabšuje spanca.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave