16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje

Kje živite? Na ulici z drevoredom, blizu zelenih površin, parka … To ne pomeni le lepega pogleda čez okno. Dejansko naj bi nas ščitilo pred boleznimi srca, kapjo in prezgodnjo smrtjo, je pokazala študija, ki so jo objavili v zborniku Ameriškega združenja za srce. Če le lahko, torej živite blizu narave.

Hiša
So ob vašem domu drevesa, trava, grmičevje? (Foto: iStock)

Raziskovalci univerze v Louisianni so analizirali kardiovaskularno zdravje več kot 400 ljudi, ki so prihajali iz različnih delov Združenih držav Amerike. Nato so na podlagi satelitskih posnetkov NASE izmerili še, koliko je narave, kjer živijo. Preverili so tudi kakovost zraka.

Tisti, ki so živeli, kjer je bilo več zelenja ali pa so lahko vsaj hitro peš prišli do kakšnega parka, so imeli bolj zdravo srce, boljšo zmožnost, da se jim žile regenerirajo, občutili so manjši stres.

To je veljalo ne glede na spol, starost, rasno pripadnost, ali so bili ljudje kadilci ali ne, ali so že uporabljali statine, torej zdravila za zmanjševanje holesterola. Vse udeležence so namreč našlil pred kardiološkega oddelka, zato so vsi imeli manjše ali večje težave s srcem v času trajanja študije ali v preteklosti.

Gozd
Nemška študija pa je pokazala, da so občutili manj stresa tisti, ki so živeli ob gozdu. (Foto: iStock)

Raziskovalci pravijo, da njihovi rezultati kažejo, kako pomembna je za naše zdravje in počutje narava. Če je le mogoče, je dobro živeti nekje, kjer je čim več dreves, trave, grmičevja … To naj bi dejansko pozitivno vplivalo na naše ožilje in srce.

Že prej so študije poskušale ugotoviti, ali obstaja povezava med naravo in zdravjem. Toda vedno so to delali na podlagi vprašalnikov. Sedaj pa so raziskovalci poskušali do teh podatkov priti objektivno, brez postavljanja vprašanj udeležencem.

Nihče še ni ugotovil, kako točno bi lahko narava na nas tako vplivala. Je pa zanimiva tudi ugotovitev nemške študije. Odkrili so, da so imeli boljše duševno zdravje ljudje, ki so živeli bližje večji skupini dreves oziroma gozda. Dejansko so imeli mirnejšo amigdalo, to je del možganov, ki uravnava občutek stresa.

O stresu smo se pogovarjali tudi z dr. Andrejo Pšeničny, psihologinjo in psihoterapevtko. Preberite si več o tem, kako prepoznati, kdaj smo na dobri poti k izgorelosti in kaj ta sploh pomeni.

Veliko krat tudi slišimo, da bi se  s stresom morali spopadati bolj konstruktivno in odgovorila nam je, kako to dosežemo.  "Najprej bi bilo treba sprejeti dejstvo, da so nepredvideni in neprijetni dogodki del vsakdanjega življenja. Ni se jim mogoče izogniti, lahko pa se bolj ali manj uspešno z njimi soočamo in jih razrešujemo," pove. Kako uspešni smo v tem, je zelo odvisno od naših osebnostnih lastnosti in ranljivosti, ki jih imamo. "Več kot nosimo v sebi čustvene ranljivosti, pogosteje, intenzivneje in močneje se bomo na nekatere okoliščine odzivali kot na stresne."

Toda nasvet psihologinje in psihoterapevtke je, da se poskušamo najprej v stiku s stresno situacijo toliko pomiriti, da lahko skušamo ugotoviti, ali je naš odziv sorazmeren s tem, kakršno je realno dogajanje. "Če uspemo prepoznati, da so naša čustva preintenzivna, jih skušajmo umiriti z novo, realnejšo presojo. Če so okoliščine realno težke, pa se je dobro vprašati, ali imamo nanje vpliv ali ne. Na osnovi tega odgovora, iščemo bodisi načine, kako jih spremeniti, se od njih odmakniti ali se z njimi sprijazniti."

Srce
Dejstvo je, da narava pozitivno vpliva na naše srce. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
Mladen sir 10.12.2018 09:44:07
Se veda vpliva na zdravje če so zdravniki delali vas norce v DOBROVCAH ,že leta 1978 bil sem zdrav bp ampak sem slišal kaj so se pogovarjali z očetom.ker mučijo ljudi namerno ti druga ne preostane kot da se odseliš.Ljudje si sami delajo že rehabilitacijske centre in podobno in se hodijo po celi SLO pa mantrajo ljudi.Sosedi me hočejo pospravit namerno,ker jih plačuje posebni fond baje država policija...Pa so 4 odvetniki v ulici pa me mantrajo je kakšen v SLO da me zastopa da jih tožim in zdravstvo in te ljudi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave