26.05.2018
LJ
26° / 15°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

Ko boste to slišali, ne boste imeli več prekrižanih nog

Ste eden tistih, ki pogosto med sedenjem prekriža noge? To je precej pogost položaj sedenja, še posebej pri ženskah. A tu je 5 razlogov, zakaj je bolje sedeti z vzravnanimi nogami.

Prekrižani nogi
Tu je kar nekaj razlogov, zakaj bi bilo dobro opustiti razvado prekrižanih nog. Elegantni ste lahko videti tudi, če sedite naravnost. (Foto: iStockphoto)

1. Odrevenelost mišic

Prekrižane noge povzročijo pritisk na peronealni živec na zadnji strani kolena, ki s krvjo oskrbuje spodnji del nog in stopala. Če dlje časa sedite s prekrižanimi nogami, se poslabša prekrvavitev v spodnjem delu nog, kar se lahko kaže z mravljinčenjem in odrevenelostjo stopal. Bolečina je podobna, kot bi vam nekdo zapičil majhne igle v noge. Stanje se izboljša, če spodnji del noge zmasirate in tako pospešite pretok krvi.

2. Pareza živca

Če imate noge prekrižane daljše časovno obdobje, lahko pride do stanja, ki se imenuje paraliza peronealnega živca. Pokaže se tako, da ne morete več normalno dvigniti prstov na stopalih. Študija, ki so jo izvedli strokovnjaki iz Južne Koreje, je pokazala, da je bil razlog za težave z otopelostjo stopal pri pacientih najpogosteje dolgotrajno sedenje v položaju s prekrižanimi nogami.

3. Povišan krvni pritisk

Morda ste že opazili, da vam zdravnik, ko vam izmeri krvni pritisk, reče, da se usedete z vzravnanimi nogami in rokami. Vzrok za to je, da lahko udoben položaj pomaga uravnati krvni pritisk, da deluje normalno. Kaj se zgodi, ko pogosto sedite s prekrižanimi nogami? Takrat se do določene mere poviša krvni pritisk. Sedem raziskav je leta 2010 pokazalo, da sedenje s prekrižanimi nogami povzroča visok krvni pritisk. Spet druga raziskava je pokazala, da ni bilo nobene razlike v krvnem pritisku, če so ljudje sedeli s prekrižanimi nogami ali ne. Večina teh študij je bilo majhna.

Večjo študijo so izvedli strokovnjaki v Turčiji na kliniki za hipertenzijo. Tudi oni so zaznali spremembo, če so posamezniki sedeli s prekrižanimi nogami. Razlog za to je, da ko sedimo s prekrižanimi nogami, telo kri pošlje iz nog nazaj v prsni koš, kjer se poveča količina krvi v srcu. Posledično se dvigne krvni pritisk. Podobno raziskavo so izvedli tudi v mestu Nigmegen na Nizozemskem, kjer so prav tako odkrili, da prekrižane noge začasno povišajo krvni pritisk, a ne na dolgi rok.

Vsekakor pa bi morali na to paziti ljudje, ki imajo večje tveganje za krvne strdke. Ti ne bi smeli sedeti s prekrižanimi nogami, saj je na ta način pretok krvi manjši, kar poveča tveganje za globoko vensko trombozo.

Krčne žile - 3
Če se spopadate s krčnimi žilami, pazite, da večino časa ne preživite s prekrižanimi nogami.

4. Krčne žile

Kako natančno so krčne žile povezane s sedenjem s prekrižanimi nogami, še ni znano. A v krvnih žilah imamo majhne ventile, ki preprečujejo, da bi kri tekla nazaj v napačno smer. Če se ti zrahljajo, raztegnejo ali oslabijo, se kri začne zadrževati v žilah. Žile se povečajo, kar privede do krčnih žil.

Sedenje s prekrižanimi nogami ni glavni razlog za nastanek krčnih žil. Pomemben dejavnik je pri tem obolenju žil dednost. Ta boleča bolezen žil se poslabša  mrzlem vremenu, a ko imamo prekrižane noge, se vnetje žil poveča, zato je priporočljivo sedeti z vzravnanimi nogami.

5. Slaba drža

Ljudje, ki več ur na dan sedijo s prekrižanimi nogami, razvijejo slabo držo. Njihova ramena se začnejo ukrivljati navznoter in navzdol. Ko sta nogi dlje časa prekrižani, začnemo naravno ramena obračati navznoter, kar na dolgi rok prinese slabo držo. Zaradi tega se lahko pojavijo bolečine v spodnjem delu hrbta in vratu. Pojavi se lahko tudi napetost v bokih. Neravnovesje v medenici vodi do krajših notranjih mišic stegna, zaradi česar lahko nastanejo bolečine v sklepih.

Tu je kar nekaj razlogov, zakaj bi bilo dobro opustiti razvado prekrižanih nog. Elegantni ste lahko videti tudi, če sedite naravnost. Da bi se izognili zgornjim zdravstvenim težavam, se le potrudite in skušajte sedeti čim bolj v pravilnem položaju. Za dobro držo in vzdrževanje mišic je pomembna tudi redna telesna aktivnost, ki naj vsebuje vaje za moč in raztegljivost.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
gangsterist 20.04.2017 16:30:18
pa še lufta se, če so bolj narazen
kajenje je zdravo 20.04.2017 08:18:28
Zdej sm šele vštekov, zakaj Sharon ni ves cajt držala prekrižanih nog. - da ne bi dobila visozga prtiska .
flisd 20.04.2017 10:25:11
Zato ga je pa dvignila drugim. :)
mr.wu 20.04.2017 11:25:52
Pa še kaj razen pritiska je "dvignila ./.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave