09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški

Vročinski val vpliva tudi na naše možgane!

Imate občutek, da se, ko je vroče, ne morete osredotočiti? Da ste manj produktivni in težje delate? V prvi takšni raziskavi so harvardski raziskovalci ugotovili, da, ko nam je vroče, res počasneje razmišljamo in imamo slabše miselne sposobnosti. Očitno si ob takšnih temperaturah tudi naši možgani želijo malo odmora.

Vročina
Ko nam je vroče, imamo slabše miselne sposobnosti, so ugotovili raziskovalci. (Foto: iStock)

Študija univerze Harvard je bila sicer manjša in potrebuje še nadaljnje raziskovanje. A prvi izsledki so pokazali, da vročinski val vpliva tudi na naše možgane. V raziskavi so sodelovali študentje. Potekala je dvanajst poletnih dni. Tisti, ki so živeli v zgradbah brez klimatske naprave, bi se konsistentno na vsakodnevnih kognitivnih testih odrezali slabše kot študentje, ki so živeli v študentskem domu s klimatsko napravo.

“To je prvič, da smo našli škodljiv učinek vročinskega vala tudi na mlade, zdrave odrasle,” je povedal avtor študije Jose Guillermo Cedeno Laurent. “V skupini študentov, ki niso imeli klimatske naprave, so imeli daljše reakcijske čase in manjšo točnost v primerjavi z identično skupino študentov, ki je živela s klimatsko napravo.”

Preberite si še, koliko vode morate spiti, ko je vroče.

Klimatska naprava
Tisti, ki so imeli klimatsko napravo, so imeli v vročih poletnih dneh na kognitivnih testih boljše rezultate. (Foto: iStock)

Laurentova ekipa je junija 2016 spremljala 44 študentov, ki so bili stari okrog 20 let. 24 jih je živelo v študentskem domu, ki je bil zgrajen v devetdesetih in je bil opremljen s klimatskim sistemom. 20 jih je živelo v zgradbah, ki so bile zgrajene v tridesetih ali petdesetih letih prejšnjega stoletja. Te niso bile opremljene s klimatskimi napravami.

Raziskovalci so študijo časovno organizirali tako, da je pet od dvanajstih dni mesto zajel vročinski val. Pred tem so bile pet dni normalne poletne temperature. Sledila sta še dva dneva hladnejših temperatur. V stavbah, ki niso imele klimatskih naprav, so povprečno izmerili 26,3 stopinje Celzija. Največ pa 30,4 stopinje Celzija. V študentskem domu s klimatskim sistemom je bila povprečna temperatura 21,4 stopinje Celzija. Največ, kar so namerili, je bilo 25 stopinj Celzija.

Vsako jutro so študentje na svojih pametnih telefonih opravili dva miselna testa. Prvi je meril njihov reakcijski čas ter sposobnost osredotočanja. Drugi je meril hitrost misli in delovni spomin. Med vročinskim valom so imeli študentje brez klimatske naprave za 13,4 odstotka slabše rezultate na prvem in za 13,3 odstotka slabše rezultate na drugem. Študija je bila objavljena v zborniku PLOS Medicine. Pred tem so študije raziskovale le vpliv vročine na občutljivejše prebivalstvo – starejše, otroke, bolnike. Ta študija pa kaže, da vročina vpliva na nas vse.

Preberite si še, kaj morate vedeti, ko je vroče.

Vročina
Vročinski val vpliva tudi na naše možgane. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave