20.04.2018
LJ
27° / 9°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Ko smo utrujeni, nam možgani dejansko slabše delajo

Se pogosto ne spomnite, kje so vaši ključi, ali pa odidete od doma, ne da bi s seboj vzeli mobilni telefon? Ko smo utrujeni, nam možgani resnično začnejo delati slabše, opozarjajo nevroznanstveniki. In utrujene voznike bi morali loviti tako kot pijane, še dodajajo.

Glavobol
Spanje je treba začeti jemati kot obvezo, saj je nujno za naše normalno delovanje. (Foto: iStock)

Zadnja leta je naša družba spanje začela imeti za nekaj nepotrebnega. Jemala ga je celo kot nekaj, kar delajo lenuhi. Toda študija za študijo sedaj razkriva, da je spanje pomemben del človeškega življenja. Ni nekaj, kar bi lahko poljubno izbirali.

Ko se ne naspimo, nam možgani ne delajo, kot bi morali. Na univerzi v Kaliforniji so ugotovili, zakaj. Možganske celice se, ko nismo naspani in spočiti, med seboj ne sporazumevajo, kot bi se morale. Dobesedno se mučijo, da bi opravile svoje delo. In to pomeni, da ga opravijo slabo. Zgodi se torej, da imate ključe pred nosom, a jih ne vidite, temveč jih še vedno iščete.

Nevroznanstveniki so preučevali 12 ljudi, ki so lahko spali samo toliko, kot so jim dovolili. "Ugotovili smo, da zaradi pomanjkanja spanja nevroni ne morejo več primerno delovati," pove dr. Itzhak Fried. "To spreminja, kako zaznavamo svet okrog nas ter se nanj odzivamo." Ko se počutimo utrujeni, se torej tako počutijo tudi naši možgani. "Nevroni se dejansko začnejo odzivati počasneje, delujejo oslabljeno, sporazumevanje poteka dlje, kot je običajno," pove dr. Yuval Nir. Zaradi tega so utrujeni ljudje denimo toliko nevarnejši za volanom. "Dejansko bi morali utrujene voznike loviti tako kot pijane," doda dr. Fried.

Že prej so študije pomanjkanje spanja povezale z večjim tveganjem za depresijo, diabetes, prekomerno težo, možgansko in srčno kap.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
userData 13.11.2017 02:52:15
To je tisto, kar naši delodajalci ne bodo nikoli razumeli. Ne moreš obremeniti človeka do take meje, da mu odvzameš socialno življenje in čas zase. Produktivnost s tem drastično pade, ljudje delajo samo še zato ker mora biti opravljeno, ne glede na to, kakšen je končen produkt.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave