14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Kuhinjska začimba odlično kuri maščobo

Že uporabljate ingver? Ta začimba naj bi imela vrsto dobrih učinkov. Med drugim naj bi povečala število kalorij, ki jih pokuri telo. Zmanjševala naj bi občutek lakote. In naj bi celo pospeševala kurjenje maščobe. Zaradi vsega tega naj bi redno uživanje ingverja pomagalo pri preprečevanju debelosti.

Ingver
Začimba, ki bi vsekakor morala biti v kuhinji. (Foto: iStock)

V študiji, ki so jo objavili v zborniku Annals of the New York Academy of Sciences, so raziskovalci pregledali 60 poprej opravljenih študij o ingverju. Ugotovili so, da ima ta začimba očitno kar precej pozitivnih učinkov. So pa tudi dodali, da študije niso bile še dovolj velike in dokončne, da bi lahko govorili o nespornih zaključkih. Vendar pa so se raziskovalci strinjali, da je ingver vsekakor začimba, ki bi jo bilo priporočljivo imeti v svoji kuhinji.

Trebuh
Ingver naj bi pomagal kuriti odvečno maščobo, vendar pa seveda ne boste naredili nič dobrega, če boste z njegovim uživanjem pretiravali. Prav tako ne bo imel učinka ob sicer povsem nezdravi prehrani. (Foto: iStock)

Še posebej jim je bil njen učinek zanimiv pri preprečevanju debelosti. Danes je to vse večja težava. In seveda ne boste imeli zdrave teže, če bo ingver edino, kar boste dobrega vnesli v svojo prehrano. Toda očitno malo le lahko prispeva k temu, da boste zadovoljni s svojim številom kilogramov. V manjših študijah se je izkazalo, da je ingver ob sicer zdravi hrani in gibanju tudi dodatno pomagal pri hujšanju.

Poleg tega ta začimba pomaga preprečevati nalaganje odvečnih kilogramov. Poleg vsega, kar smo našteli v uvodu, naj bi ingver pomagal še pri presnovi ogljikovih hidratov ter pri izločanju hormona inzulina. Priporočljivo je torej, da ga uživamo kot preventivo pred sladkorno boleznijo kot tudi, če to že imamo.

Tu boste našli recept za preprost topel napitek iz ingverja.

Pomaga proti holesterolu in visokem krvnem tlaku

Uživanje ingverja naj bi nas ščitilo pred boleznimi srca in ožilja, celo pred kapjo. Ta začimba namreč lahko pomaga zniževati previsok holesterol in pa krvni tlak. Pomagala naj bi tudi preprečevati aterosklerozo, to pa je nevarno kopičenje lipidov, kot so holesterol in trigliceridi. Zaradi tega se lahko žila zamaši, kar povzroči kap.

Ingver naj bi poleg tega lahko zmanjševal oksidativen stres. Tega našemu telesu povzroča vse, kar mu škodi – od nezdrave hrane do onesneževanja. Ingver naj bi deloval tudi protivnetno, zato ga je morda dobro v svojo prehrano vključiti, če vas mučijo kakšne vnetne kronične bolezni.

Ingver
Ingver naj bi pomagal ščititi žile in srce. Naj bo v vaši prehrani, če imate previsok holesterol ali tlak. (Foto: Thinkstock)

Ljudsko zdravilo proti slabosti

Ingver izvira s Kitajske in tam so ga uporabljali kot ljudsko zdravilo proti slabosti ter še posebej morski bolezni. Nekaj raziskav je kasneje pokazalo, da res lahko tako pomaga. Učinek pa ima tudi pri menstrualnih krčih ter bolečinah v mišicah, ki so posledica športa.

Ingver seveda ni nič čudežnega, ne bi smeli niti reči, da je zdravilo, saj ni tako preizkušen, kot so zdravila. Niti ni njegovo delovanje na tak način dokazano. Toda očitno je, da vsebuje snovi, ki nam koristijo. Vseeno ni dobro, da z njegovim uživanjem pretiravamo. Imejte pa ga  kuhinji in ga vključite v jedi, v katere ga lahko. To je morda tudi način, da pri nas zmanjšamo pretirano uživanje soli. Naučite se uporabljati še druge začimbe.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave