18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Maščoba okrog trebuha? Ali delate to napako?

Maščoba okrog trebuha še zdaleč ni samo estetska težava, čeprav morda na prvi pogled tako deluje. Lahko vpliva na krvni tlak, sladkor in holesterol ter v telesu spodbuja vnetne procese, ki lahko ravno tako vodijo v bolezni. Toda pojdimo sedaj h glavnemu vprašanju: zakaj se je ne morete znebiti?

Trebuh
Kakšno napako delate? (Foto: Profimedia)

“Če vprašate katerega koli človeka, ki se profesionalno ukvarja s fitnesom, kako lahko izgubimo maščobo na trebuhu, bo povedal dve stvari. 1. Da nobeno število trebušnjakov ne bo pomagalo. 2. Da nič ne bo pomagalo, če najprej ne spremenimo prehrane in tega, kako telovadimo,” je lepo za CNN povedala ameriška splošna zdravnica dr. Melina Jampolis.

Nemogoče je izgubljati maščobo le na določenem predelu telesa. In to, ki je okoli pasu, je pravzaprav najtežje izgubiti. Enostavno je treba biti vztrajen. Treba je najti zdravo prehrano, ki vam ustreza. Treba se je redno in čim več gibati. Sčasoma bo to povzročilo, da se bo stopila tudi ta najbolj moteča maščoba.

Kako je s to maščobo povezan vitamin D?

Še nekaj za motivacijo

Morda je vaša največja motivacija, da boste bolje videti. Toda tu je še nekaj razlogov, zakaj se ne bi bilo slabo potruditi izgubiti to maščobo, ki se imenuje tudi visceralna. Ni le tu, kjer je vi dobro vidite. Leži tudi globoko v trebušni votlini in otežuje delo številnim pomembnim organom.

Holesterol
Visceralna maščoba je metabolično aktivna, to pa vpliva tudi na ožilje. (Foto: Profimedia)

Visceralno maščobo so številne študije povezale s previsokim krvnim tlakom, preveliko ravnijo holesterola, sladkorno boleznijo in vnetnimi procesi v telesu, pove dr. Jampolis. Študije so pokazale tudi, da je obseg pasu večji dejavnik tveganja za pojav bolezni kot pa skupen odstotek maščobe  v telesu. To pa zato, ker je ta maščoba metabolično aktivna. Oddaja hormone, kot je stresni hormon kortizol, ter snovi, ki delujejo vnetno, kot so citokini. Slednji vplivajo na proizvodnjo hormona inzulina, hormona, ki uravnava krvni sladkor. Zato je prevelik obseg trebuha dejavnik tveganja za sladkorno bolezen tipa dva.

Pomaga aerobna vadba!

Na srečo se je visceralne maščobe zagotovo mogoče znebiti. In sicer ne bodo pomagali trebušnjaki. Najprej je treba redno delati dovolj kardio vadbe – teka, kolesarjenja, plavanja … Če tega ne zmorete, pa bo pomagala tudi hoja. Univerzitetni klinični center Duke v ZDA je leta 2011 naredil študijo, v kateri so odkrivali, koliko bi bilo treba teči, da bi se znebili visceralne maščobe. Ugotovili so, da je bilo to 12 milj oziroma 19,3 kilometra.

Kako začeti teči?

Tek
Ko začnete teči, je priporočljivo, da izmenjujete hojo in tek. (Foto: Profimedia)
Plank
Učinkovita vaja za moč je plank, ki res dobro utrjuje ta osrednji del telesa. (Foto: iStock)

Kardio vadba je torej pri izgubi maščobe na trebuhu bolj učinkovita kot vadba za moč, kar pa ne pomeni, da ni dobro po kardio vadbi narediti še nekaj slednjih. Tako bo vaše telo močnejše in bolj mišičasto. Več mišic pa pomeni boljše kurjenje kalorij, kar bo posredno spet pomagalo pri izgubljanju odvečne maščobe!

Kaj je preveč?

Kot piše na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, naj bi bil pri ženskah obseg pasu, ki ogroža zdravje, nad 80 centrimetrov, pri moških pa nad 94. Izmerimo se pod rebri in nekje na višini popka.

Kakšna je prehrana, ki pomaga?

Predvsem je ključno, da najdete zdrav način prehranjevanja, ki se ga lahko držite praktično do konca življenja. Učinkovita dieta ni nekaj, česar se držiš kratek čas, malo potrpiš ter nato uživaš v njenih sadovih. V tem primeru boste shujšali, a se boste tudi hitro zredili. Sploh če želite izgubiti maščobne zaloge, pa se res morate zdravo prehranjevati kar dolgo časa. Naj dodamo, da je pomembno tudi, da je ta prehrana raznolika in uravnotežena. Piščanec in brokoli sta zdravi živili, a če boste vsak dan jedli piščanec in brokoli, to ne bo zdravo prehranjevanje.

Miti in resnice o hujšanju, ki jih morate poznati

Pomagal naj bi tudi kis je pokazala leta 2009 japonska študija. In sicer so bili udeleženci prekomerno težki, osem tednov so uživali eno ali dve žlici kisa na dan in že to je bilo dovolj, da so se pokazali rezultati. Po dveh mesecih so imeli občutno manj odvečne telesne maščobe! Ena od teorij, zakaj kis pomaga, je, da ocetna kislina v njem sodeluje pri proizvodnji beljakovin, ki kurijo maščobo.

Zdrava hrana
Ni dovolj le gibanje. Nujna je tudi zdrava in uravnotežena prehrana. (Foto: Profimedia)

Zanimiv pa je bil tudi vpliv maščob. Pred štirimi leti so v švedski študiji na univerzi Uppsala ugotovili, da tisti, ki uživajo nasičene maščobe, pridobivajo na visceralni maščobi, tisti, ki uživajo nenasičene, pa to – nasprotno – izgubljajo. Nenasičene maščobe lahko zaužijete z oreški, semeni, ribami, avokadom …

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
karamba34 25.06.2018 12:24:28
seks pet krat na dan, prežene trebušno maščobo stran.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave