17.10.2018
LJ
18° / 11°
Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Piškoti Okusni piškoti, ki so dobri za vaše srce Holesterol Kako uspešno znižati holesterol? Ščitnica 8 znakov, da vam ščitnica deluje premalo

S tem lahko ogromno naredite za zdrava jetra

Že dolgo vemo, da mediteranska prehrana ugodno vpliva na zdravje srca in tako pomaga preprečevati srčno in možgansko kap. Toda sedaj je študija pokazala, da je takšno prehranjevanje odlično tudi za jetra, organ, ki razstruplja naše telo.

Jetra
Mediteranska prehrana je odlična tudi za jetra. (Foto: iStock)

Mediteranska prehrana je polna sadja in zelenjave, polnozrnatih žit, olivnega olja in rib. Že ogromno študij je potrdilo, da je to popolna prehrana za bolj zdravo srce in ožilje, kar prepreči kopico bolezni in težav. Sedaj je študija pokazala, da dobro vpliva tudi na jetra. In sicer so raziskovalci ugotovili, da je pri pacientih s cirozo, ki se tako prehranjujejo, zmanjšano tveganje za hospitalizacijo.

Ciroza je posledica dolgotrajnega slabega obnašanja

Jetra so zelo pomemben organ v našem telesu, do ciroze pa pride, ko se kar dolgo časa obnašamo tako, da jim škodimo. Te poškodbe jetra popravijo z brazgotinami, ki so trajne. Zaradi njih ima pacient sčasoma vse več težav. Zdravila za poškodbe, ki si jih je pacient že povzročil, pa ni. Zdravniki lahko pomagajo samo tako, da upočasnjujejo napredovanje ciroze. Na neki točki je tako nujna presaditev jeter ali pa lahko nastopi celo prezgodnja smrt.

To lahko kasneje v življenju povzroči hudo bolezen jeter

Pomaga lahko mediteranska prehrana

Raziskava univerze v Virginiji je pokazala, da lahko pacientom s cirozo pomaga mediteranska prehrana. V njej je sodelovalo 157 Američanov in 138 Turkov. Nekateri so bili zdravi, drugi so se borili s cirozo. Raziskovalci so jih spremljali tri mesece in beležili število hospitalizacij zaradi težav, povezanih s cirozo. Ugotovili so, da so imeli Turki, ki so se pogosteje prehranjevali po mediteransko, manjkrat težave, ki se morajo končati s hospitalizacijo. Američani, ki so se manjkrat prehranjevali po mediteransko, so imeli po drugi strani večkrat težave, zaradi katerih so morali v bolnišnico. Raziskovalci so analizirali tudi črevesno mikrobioto vseh udeležencev raziskave. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so se prehranjevali po mediteransko, bolj zdravo črevesno mikrobioto, kar je po mnenju raziskovalcev tisto, kar je nato pozitivno vplivalo tudi na jetra.

Mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana je polna zelenjave, olivnega olja, rib ... (Foto: iStock)

Mediteranska prehrana ne pomaga le srcu in jetrom ...

Že prej je raziskava univerze v Maastrichtu pokazala tudi, da zmanjša tveganje za pojav raka dojk kar za 40 odstotkov. Univerza v Cambridgeu je ugotovila, da bi imeli v Združenem kraljestvu, če bi se ljudje začeli prehranjevati po mediteransko, letno kar za 2000 manj smrti zaradi možganske ali srčne kapi. V Italiji je nedavno priznan inštitut IRCCS NEUROMED zdravnikom na podlagi svojih raziskav predlagal, da pacientom, ki imajo težave s srcem, res močno priporočijo uživanje olivnega olja, zelenjave in oreškov. Oziroma menili so, da bi jim takšno prehrano morali kar predpisati.

Zmanjšuje tveganje, da bi kot starostniki končali obnemogli

Bolj kot se prehranjujete po mediteransko, manj imate možnosti, da bi v svojih starejših letih postali obnemogli, pa je pokazala analiza do zdaj narejenih raziskav, ki so jo opravili v Londonu. Raziskave, ki so jih upoštevali, so sicer zaobjele kar šest tisoč odraslih in bile opravljene v štirih različnih državah. In kjer koli so ljudje živeli – tisti, ki so se prehranjevali bolj po mediteransko, so imeli za polovico manj možnosti, da bodo kot starostniki postali obnemogli.

"Svetovno prebivalstvo se stara. Čedalje več ljudi živi po osemdeset let in več. Zato je pomembno, da ugotovimo, kako lahko čim dlje ostanemo zdravi in pri močeh," je povedala Kate Walters z univerze v Londonu, kjer so opravili analizo. Dobro je, če lahko tudi čim dlje skrbimo sami zase in živimo polno.

Da bi to dosegli, je pomembno, kakšen je naš življenjski slog. Če živimo nezdravo, sčasoma pridejo bolezni. Obnemoglost pa pomeni, da nam manjka energije, imamo šibke mišice, slab apetit, morda prenizko težo, smo počasni in se kar težko poberemo, ko zbolimo. To poveča tveganje, da končamo v bolnišnici ali pa da smo odvisni od tega, da za nas nekdo skrbi.

"Iščemo načine, kako bi to preprečili," pove Waltersova. "Ključna pa sta prehrana in gibanje." Dodaja, da je bilo več raziskav narejenih o tem, kako nam gibanje pomaga, da se ne postaramo prehitro in da torej dlje ostanemo pri močeh in aktivni. "Premalo pozornosti pa je bilo do zdaj posvečene raziskavam tega, kakšna je pri ohranjanju moči vloga prehrane."

Zdrav starostnik
Tako bomo dlje časa ostali zdravi in polni energije. (Foto: iStock)
IVF
Mediteranska prehrana celo izboljšuje možnosti za ugoden izid pri zdravljenju neplodnosti. (Foto: iStock)

Pomaga pri zanositvi

Mediteranska prehrana lahko za skoraj 70 odstotkov poveča možnost zanositve pri ženski, ki poskuša to doseči s postopkom in vitro fertilizacije (bolje poznane kot IVF postopek). Raziskovalci univerze Harokopio iz Aten verjamejo, da antioksidanti, ki jih vsebuje ta hrana, pri zdravljenju neplodnosti pomagajo, ker izboljšajo kvaliteto ženskih jajčec, kot tudi ker ščitijo maternico. Ko je njena sluznica poškodovana, je težje zanositi.

Dr. Nikos Yiannakouris, eden od avtorjev študije, je povedal: "Ženske, ki se zdravijo zaradi neplodnosti, bi morali spodbujati, da uživajo čim bolj zdravo prehrano, denimo mediteransko prehrano, saj to izboljša možnost za zanositev. Naša študija je pokazala, da morda mediteranska prehrana pomaga tudi, ker izboljša možnost, da zarodek preživi."

Še posebej je bil učinek velik pri ženskah, ki so bile mlajše od 35 let in so tako jedle šest mesecev, preden so imele postopek in vitro fertilizacije.

To lahko povzroči neplodnost

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave