09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Mislite, da je zdravo, a ni!

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Mojca Cepuš - 2
Prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš (Foto: Aljoša Kravanja)

"Večina zmot prihaja iz tega, da ljudje v medijih berejo nasvete za hujšanje, ne pa za zdravje,” pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nasveti, ki jim je priporočljivo slediti, če morate izgubiti odvečne kilograme, namreč niso vedno enaki, če teh težav nimate, ampak bi le radi živeli zdravo. Kaj torej najpogosteje – sicer v dobri veri – delate narobe?

1. zmota: Trudite se, da imate pet obrokov

Pet obrokov potrebujemo, če hujšamo. Ne pa, če le želimo živeti zdravo. “Pri hujšanju je pet obrokov res učinkovitih. Za zdravje pa je boljše, če imamo tri obroke na dan. Tako telesu vmes pustimo čas, da hrano normalno prebavi,” pojasnjuje Cepuševa. “Lažje tudi uravnavamo krvni sladkor, če ne prigrizujemo nenehno nečesa. Še posebej, ker so ti prigrizki pogosto sladkorni – piškotek, kavica s sladkorjem ...”

Solata
Za kosilo samo solata s tuno? To ni dovolj. "Zvečer telo javi, da nismo pojedli dovolj, ker je bilo kalorično premalo, ker je bilo premalo vitaminov in mineralov ..." Potem pa izropamo hladilnik. (Foto: iStock)

2. zmota: Zjutraj jeste zdravo, a malo

“Zjutraj imajo ljudje več volje in energije. Tako mislijo, da je zdravo, če se zadržujejo in pojedo sicer zelo zdrav, ampak majhen zajtrk. Potem imajo za kosilo solato s piščancem ali tuno … In spet mislijo, kako so zdravo jedli. Ampak solata s piščancem je za kosilo, če gledamo kalorično vrednost, premalo. Zato zvečer telo javi, da nismo pojedli dovolj, ker je bilo kalorično premalo, ker je bilo premalo vitaminov in mineralov … Takšen način prehranjevanja vodi v to, da ljudje zvečer izropajo hladilnik."

3. zmota: Hrano ločujete

To prepričanje izhaja iz ločevalne diete. “Ljudje zmotno mislijo, da naše telo ni sposobno prebaviti na primer krompirja in mesa skupaj. To ne drži. Je sposobno. A paziti je treba na velikost obroka. Če poješ ogromno božično večerjo, se boš počutil slabo. A ne zato, ker si mešal meso in krompir, ampak ker si pojedel preveč.”

Prehranska strokovnjakinja poudarja, da je nekatero hrano celo priporočljivo uživati skupaj, saj snovi iz ene bolje vplivajo na absorbiranje snovi iz druge. Dobro poznano je, da je dobro skupaj uživati, kar vsebuje železo in kar vsebuje vitamin C. Zato recimo po mesu poškropimo limono, za prilogo pa uživamo zelenjavo. Podobno je dobro kombinirati tudi kurkumo in poper. Korenje in paradižnik je priporočljivo uživati z maščobo, saj vsebujeta v maščobi topne vitamine, ki se tako bolje absorbirajo.

“Če mešamo krompir in meso in solato v enem obroku, pa je manjša tudi glikemična obremenitev obroka. To pomeni, da obrok manj dvigne krvni sladkor. To je še posebej pomembno za sladkorne bolnike. Če bodo ti pojedli krompir kot samostojen obrok, se jim bo krvni sladkor dvignil bolj, kot če bodo pojedli krompir in meso in solato skupaj.”

Meso
"Po prehranski vrednosti ima rdeče meso neprimerljivo bolj bogato sestavo. Ima več vitaminov, mineralov, sploh recimo železa in cinka," razloži prehranska strokovnjakinja. Ker pa prepogosto uživanje rdečega mesa povečuje tveganje za rakava obolenja in srčno-žilne bolezni, raje velja splošno priporočilo, da je bolj zdravo posegati po belem mesu. Če meso uživamo enkrat na teden, je torej bolje izbrati rdeče, če uživamo meso vsak dan, pa je bolje, da izberemo belo meso ali ribe. (Foto: iStock)

4. zmota: Mislite, da ogljikovi hidrati in sadje redijo

“To pa je popoln nesmisel. Ljudje lahko hujšajo en kilogram na teden, pa vsak dan jedo kruh in krompir,” pravi Mojca Cepuš. Seveda govori o polnovrednih ogljikovih hidratih, ki jih je vsekakor priporočljivo uživati. Ogljikovi hidrati namreč dajo telesu energijo. “To energijo pa boš ali porabil ali shranil v obliki maščobnih zalog za kasneje. Trik je torej, da veš, koliko energije potrebuje tvoje telo."

Dodaja, da lahko hujšaš tudi, če ješ sadje in priporoča do štiri sadeže na dan. “Sadja se ljudje bojijo, ker vsebuje sladkor. Vendar sladkor nujno potrebujemo za dobro delovanje celega telesa, predvsem možganov. Niti enega dokaza ni, da bi uživanje sadja vodilo v debelost. Prav nasprotno. Uravnotežena prehrana, ki vsebuje tudi sadje, je nujno potrebna za zdravo in vitko telo. Sadje poleg vode in sladkorja vsebuje tudi veliko mineralov, vitaminov, nekaj prehranske vlaknine, antioksidante ..."

Poleg tega pravi, da ljudje potrebujemo tudi sladek okus, saj nas pomirja. Če jemo vsak dan dosti sadja, imamo manj potrebe po drugi, nezdravi sladki hrani. "In shujšali bi tudi, če bi kakšen mesec jedli le surovo zelenjavo in sadje. Tudi, če bi bilo sadja na jedilniku zelo veliko. Surovo sadje in zelenjava namreč ne vsebujeta dovolj razpoložljive energije, da bi se lahko od tega redili. Presnojedci morajo zato jesti še oreščke, kaljene kaše in podobno, da dobijo dovolj energije za cel dan."

5. zmota: Ne jeste jajc

Eno jajce vsebuje skoraj dnevno količino holesterola, torej toliko, kot ga potrebujemo na dan. Zato so se včasih bali, da nam bo uživanje jajc povečalo raven holesterola v krvi. Vendar so nadaljnje raziskave pokazale, da to ne drži. Iz hrane se ne absorbira veliko holesterola. Poleg tega jajca vsebujejo tudi druge snovi, ki nam koristijo, kot so omega-3 maščobne kisline, holin (vitamin B8), beljakovine ... Prehranska strokovnjakinja pravi, da lahko brez slabe vesti na dan pojemo dve jajci.

Paradižnik
Mislite, da je bolj zdrava surova kot kuhana hrana? Nekatera živila so bolj zdrava, če so toplotno obdelana. Mednje spada paradižnik. (Foto: iStock)

6. zmota: Mislite, da je surova hrana boljša od kuhane

“Tudi to ne drži. Špinačo je zaradi oksalne kisline denimo bolje podušiti. Enako velja za korenje, papriko, paradižnik … Antioksidante beta karotene in likopene telo bolje absorbira, če so toplotno obdelani. Zdravo je torej jesti mešano. Tako surovo kot kuhano hrano.”

7. zmota: Mislite, da je belo meso bolj zdravo od rdečega

“Po prehranski vrednosti ima rdeče meso neprimerljivo bolj bogato sestavo. Ima več vitaminov, mineralov, sploh recimo železa in cinka. Ker pa se pogosto uživanje rdečega mesa povezuje s povečanim tveganjem za rakava obolenja in srčno-žilne bolezni,  velja splošno priporočilo, da je bolje, da jemo belo meso."

Tako se je dobro držati nasveta, da, če jeste meso vsak dan, res raje jeste belo meso in ribe. Če pa jeste meso redko (kar je recimo enkrat na teden), je bolje, da takrat zaradi bogatejše vsebnosti hranil posežete po rdečem mesu. "Sicer pa se rdeče meso tako na splošno odsvetuje tudi, ker je večina predelanih mesnin iz rdečega mesa, te pa se še v veliko večji meri kot nepredelano rdeče meso povezujejo s povečanim tveganjem za nekatere oblike raka in srčno-žilne bolezni." 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 6
kajpavzdevek 22.03.2018 19:32:48
Ne mislim živet 140 let zato nebom poslušal teh bedarij
gripson 22.03.2018 18:51:48
Za mcke noben ne trdi da so zdravi, pa se vseeno tam prehranjujejo milijoni na dan...
Dule Med 22.03.2018 13:15:42
Samo dva obroka, ko je sonce visoko in ko sonce zahaja, oba obroka čimbolj domača sveža ne predelana, VSE OSTALO NEPRIJATELJ ČLOVEŠKEMU TELESU !
 
jamesblake 22.03.2018 11:31:37
Za razliko do večine nasvetov, ki pridejo od nutritionistk so tile nenavadno zdravorazumski in jim ni kaj za zameriti. Pohvalim in se čudim kje smo to, da večina ljudi na planetu rabi tovrstne nasvete.
 
batom@pinkponk.com 22.03.2018 10:34:36
jah, soočite jo z drugimi podobnimi "strokovnjaki", itak, da se ne bodo strinjali in bo vsak trdil svoje. Nam pa tu servirate neka parcialna mnenja... enkrat tako, drugi dan za 180 stopinj drugače. Ko se bo stroka poenotila, pa napišite. ker to je kr neki.
 
medo90 22.03.2018 10:13:12
To srokovnjakinjo povabim na rošitljanje in kasneje na masžo z vsemi dodadki ,... heheheh
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave