16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Nadležni komarji. Zakaj pikajo ravno mene?

Ste se že kdaj vprašali, zakaj nekateri bolj privabljajo komarje kot drugi? Ste opazili, da je bil nekdo v vaši bližini poleti popolnoma popikan zaradi komarjev, vi pa ne? Ali pa se je zgodilo obratno? Ena od teorij je povezana s fermoni in pravi preprosto tako, da nekateri ljudje preprosto komarjem bolj dišijo kot drugi.

 

Pik komarja
Vas radi pikajo komarji? (Foto: iStockphoto)

Spet druga teorija, ki je osnovana na poskusu, kjer so bili prostovoljci pripravljeni potopiti svojo roko v rezervoar komarjev, pravi, da ljudje, ki so rekli, da jih komarji ni pičili, so v resnici bili popikani, a niso imeli enake alergijske reakcije na insektovo slino kot preostali.

Teorij je še več. Denimo ta, da imajo komarji raje ljudi, ki se bolj potijo – zaradi mlečne kisline, ki je stranski produkt intezivne vadbe in se poveže s potom ter nato privablja komarje. Pa da imajo raje tiste, ki so ravno spili pivo in podobno. Pravi odgovor na to vprašanje ni znan, lahko pa se trudimo preganti komarje.

Mazilo
Oteklino, srbečico in rdečino lahko blažimo s pomočjo protivnetne kreme. (Foto: Profimedia)

Odženemo jih lahko s pomočjo repelentov, ki vsebujejo DEET (dietiltoluamid) in so precej učinkoviti, ali s pomočjo dišav ali sveč, ki jih preganjajo. Pomaga tudi, če nosimo dolge rokave in hlače. Tisti, ki raje uporabijo bolj naravne alternative, si lahko pomagajo tudi z eteričnimi olji. Pri odganjanju komarjev so učinkovita eterična olja sivke, citronele in evkaliptusa.

Rešitev:

Da bi ublažili srbečico in otekanje področja, kjer nas je pičil komar, si lahko pomagamo z naslednjimi načini:

- Položimo led na področje (ne neposredno, ampak ga ovijemo v čisto gazo ali krpo in pustimo na mestu pika 2 do 5 minut);

- uporabimo antihistaminsko kremo;

- kremo z lokalnim anestetikom;

- protivnetno kremo, ki naj vsebuje 1 odstotek hidrokortizona;

- kremo proti srbečici, ki vsebuje crotamiton;

- na področje lahko nanesemo tudi kapljico eteričnega olja sivke - največ 10 kapljic.

Če pik postane rdeč, vroč in vnet ali se zagnoji, poiščite pomoč zdravnika, saj gre lahko za infekcijo in boste potrebovali antibiotike.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave