12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Namesto sladkorja v kavo dodajte to

Velikokrat gre le za navado. Navajeni smo, da kavo pijemo s sladkorjem, in si ne predstavljamo, da bi v njej lahko uživali, če ne bi bila sladkana. Tudi po umetnih sladilih ni najbolje posegati. Lahko pa okus kave na povsem zdrav način popestrimo, če ji dodamo cimet.

Kava
Zakaj ne bi kavi dodali zdravega cimeta? (Foto: iStock)

Cimet je še posebej primerna začimba za te hladnejše dni, ki prihajajo. In predstavljajte si, kako prijetno se bo zjutraj zbuditi ne le ob vonju kave, temveč tudi toplega in sladkega cimeta.

Cimet
Cimet še posebej dobro vpliva na krvni sladkor. S tem pa tudi na našo energijo, počutje. (Foto: iStock)

Kako ga lahko dodate kavi?

Enostavno ga nekaj potresite po kavi, preden jo skuhate. Nekaj pa ga lahko potresete tudi na koncu, ko je kava že skuhana.

To bo izboljšalo okus kave. Hkrati pa boste lahko še uživali v učinkih, ki jih ima ta začimba na zdravje.

Ste vedeli, da cimet izjemno ugodno vpliva na krvni sladkor?

Preprečuje njegovo nihanje, s tem pa tudi preprečuje, da bi telo razvilo inzulinsko rezistenco. To je stanje, ko se naše telo ne odziva več na delovanje hormona inzulina, kar ima številne škodljive posledice tako za naše zdravje kot tudi počutje. Ker cimet tako dobro deluje na krvni sladkor, ga je zelo dobro uporabiti ravno v jedeh, ki bi nam lahko tega preveč dvignile. Če pečete jabolčni zavitek, tako le dodajte še nekaj cimeta. Krvni sladkor namreč preveč dvignejo enostavni ogljikovi hidrati – bel kruh, belo testo, bel riž …

Cimet poleg tega vsebuje minerale mangan, kalcij in celo železo. Poleg tega vsebuje še vitamin K, ki je pomemben za zdravo kri. Da bi preprečili slabokrvnost, potrebujemo železo, ki pa ga moramo nujno kombinirati z vitaminom C, da bi ga telo lahko izkoristilo. Popijte zraven kave denimo še limonado. Kalcij potrebujemo za močne kosti, mangan pa za dobro delujoče možgane in živčni sistem.

Preberite si še več o tem, zakaj je cimet tako zdrav.

Nekaj študij je tudi pokazalo, da je cimet začimba, ki spodbudi naše možgane, spodbudi njihovo miselno delovanje. Zato je res idealna začimba za jutranjo kavo in začetek novega dneva.

Kava
Nekaj študij je pokazalo, da je cimet tudi začimba, ki spodbudi delovanje naših možganov. Zato je cimet idealna začimba za dober začetek dneva. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave