18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Napitek, ki čisti naše žile

Tri skodelice kave na dan lahko pomagajo ohraniti zdrave arterije in varovati pred srčno-žilnimi boleznimi, je pokazala nova raziskava strokovnjakov iz Univerze Sao Paulo. Znanstveniki so odkrili, da imajo ljudje, ki spijejo tri skodelice kave na dan manj kalcificirane arterije.

Napitek
Pitje treh skodelic kave na dan vam lahko pomaga imeti bolj čiste arterije, je pokazala nova študija znanstvenikom iz Univerze Sao Paulo. (Foto: iStock)

Pitje treh skodelic kave na dan vam lahko pomaga imeti bolj čiste arterije, je pokazala nova študija znanstvenikov iz Univerze Sao Paulo. Odkrili so, da imajo ljudje, ki spijejo več kave, manj kalcificirane arterije kot drugi. To pomeni, da se jim na arterijah nabira manj kalcijevih oblog. ''V naši raziskavi smo ugotovili, da redno pitje več kot treh skodelic kave na dan zmanjša tveganje za koronarno kalcifikacijo arterij,'' je povedala vodja raziskave Andreja Miranda.

Več kot tri skodelice kave dnevno so bile najbolj učinkovite, pri čemer pa strokovnjaki opozarjajo, da lahko na ta način presežemo priporočeno mero zaužitega kofeina na dan (400 mg na dan za odrasle osebe in pod 200 mg na dan za nosečnice – nosečnice naj spijejo čim manj kofeina, saj lahko vpliva na njihov plod in povzroči celo splav), zaradi česar je lahko to znova nezdravo. Kljub temu ne vedo natanko, zakaj kava pomaga pri tem procesu. Vzrok bi lahko bil v tem, da vsebuje kofein ali ker vsebuje več antioksidantov.

Kava
Vzrok bi lahko bil v tem, da vsebuje kofein ali ker vsebuje več antioksidantov. (Foto: iStock)

Preberite še: Kdaj se zaradi kave redimo?

Kako je potekala raziskava?

Raziskava, ki je bila objavljena v Journal of the American Heart Association, je vključevala podatke iz raziskave Coronary Artert Calcium (CAC), ki je vključevala več kot 4400 udeležencev raziskave. Skoraj polovica jih je redno pilo kavo s kofeinom. Okoli 56 odsotkov jih je dejalo, da pijejo kavo najmanj dvakrat na dan, okoli 12 odstotkov jih je dejalo, da spijejo več kot tri skodelice kave na dan. Okoli 10 odstotkov udeležencev v raziskavi je imelo visok nivo oblog kalcija na arterijah. Pokazalo se je, da je nivo kalcifikacije arterij povezano s količino kofeina, ki so ga pili udeleženci raziskave. Tisti, ki so spili več kot tri skodelice na dan, so imeli najmanj kalcificirane arterije.

''Nismo pa testirali zgornje meje kofeina, ki je še primerna za varovanje naših žil,'' je še pojasnila vodja raziskave. ''Druge študije so pokazale, da prekomerna količina tega napitka lahko ne prinaša pozitivnih učinkov na zdravje. Kava je kompleksna mešanica mineralov in različnih snovi, zato še ne vemo, kaj prispeva k zmanjševanju kalcifikacije arterij,'' je še dodala.

Kava
Znanstveniki verjamejo, da imajo antioksidanti v kavi številne pozitivne učinke na naše zdravje. (Foto: iStock)

Zakaj je kava še lahko dobra?

Znanstveniki verjamejo, da imajo antioksidanti v kavi številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pri tem ima lahko brezkofeinska kava enake učinke kot običajna kava. Raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki iz Univerze Edinburgh, je pokazala, da je kava prava mešanica zdravilnih snovi. ''Pražena kava je kompleksna mešanica več kot 1000 bioaktivnih snovi in nekatere izmed njih imajo ptotencialne terapevtske učinke, saj delujejo antioksidativno, protivnetno, protirakavo, antifibrotično,'' so dejali.

Odkrili so, da ima velik vpliv na zdravje srca in da zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni za 15 odstotkov in tveganje za srčno-žilno smrt za 19 odstotkov. Zmanjša tudi tveganje za bolezni jeter za 34 odstotkov in za raka debelega črevesa za 19 odstotkov. A kot kaže povečuje tveganje za levkemijo, limfom in pljučnega raka. Ljubitelji kave imajo tudi 36 odsotkov manjše tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni in za 27 odstotkov manjše tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Sončni vzhod
Raziskovalci so odkrili, da ljudje, ki spijejo več kot tri skodelice kave na dan nimajo dodatnih pozitivnih učinkov na zdravje. Nekatere druge raziskave pa so celo pokazale, da lahko prekomerno pitje kave škodi našemu zdravju. Ključ je v zmernosti. (Foto: Thinkstock)

Ne več kot tri skodelice na dan

Raziskovalci so odkrili, da ljudje, ki spijejo več kot tri skodelice kave na dan, nimajo dodatnih pozitivnih učinkov na zdravje. Nekatere druge raziskave pa so celo pokazale, da lahko prekomerno pitje kave škodi našemu zdravju. Prav zato tudi pri tem živilu velja zmernost. Evropska agencija za zdrava živila svetuje, naj ljudje ne spijejo več kot štiri skodelice kave dnevno. V nasprotnem primeru se lahko spopadejo z anksioznostjo, nespečnostjo, motnjami srčnega ritma tudi odpovedjo srca. Poleg tega je treba poslušati svoje telo. Če opazimo, da nam prekomerna količina kofeina škodi in da smo nervozni ali občutimo negativne posledice, potem zmanjšajmo količino spitega kofeina. Ključ je v zmernosti. Kofeinu naj se izogibajo tudi nosečnice, saj negativno vpliva na njihov plod in lahko povzroči motnje v razvoju in celo splav, prav tako z njim ne pretiravajte tisti, ki ste pogosto utrujeni. Kofein naj ne bo nadomestek za dober počitek.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
TeutonicKnight 03.04.2018 10:17:46
Dol mi visi za kufe....
 
tornadotex 03.04.2018 10:02:33
Ne nakladajte,najnovejša študija dokazuje,povezavo z rakom,sploh pa kava ni ne hrana ne tekočina ,pač pa poživilo ali drugače povedano droga....
Stauffenberg 03.04.2018 08:50:39
Seveda. Mojemu očetu to ni dosti pomagalo. Zelenjava čisti žile, živalske beljakovine in olja vseh vrst pa jih pacajo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave