18.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

Odkrili so, da to živilo izjemno poveča tveganje za raka na pljučih

Ljudje, ki uživajo veliko nasičenih maščob, imajo v primerjavi s tistimi, ki jih ne, več možnosti, da razvijejo raka na pljučih, je pokazala ameriška študija. Nasičene maščobe so v prevelikih količinah slabe in škodljive.

Pljuča
Nasičene maščobe zelo škodijo pljučem, so odkrili raziskovalci. (Foto: iStock)

Odrasli, ki so uživali veliko nasičenih maščob, so imeli v primerjavi s tistimi, ki  jih niso, za 14 odstotkov več možnosti za raka na pljučih. Zdajšnji in nekdanji kadilci so imeli poleg tega še za 15 odstotkov večje tveganje.

Kako se prehranjujemo, se zagotovo odraža na našem zdravju in počutju. "Medtem ko je najboljši način, da zmanjšamo tveganje za raka na pljučih, to, da nehamo kaditi, bomo veliko naredili tudi z bolj zdravo prehrano," pravi avtorica študije Danxia Yu z univerzitetnega kliničnega centra Vanderbilt v ameriški državi Tennessee. "Naša študija je pokazala, da moramo biti še posebej pazljivi pri uživanju nasičenih maščob. Namesto njih bi morali poseči po nenasičenih. In še posebej je ta nasvet ključen za kadilce in nekdanje kadilce, ki lahko na ta način zmanjšajo tveganje za raka pa tudi srčno-žilne bolezni."

Zdrava prehrana, kot jo priporočajo zdravniki, pravzaprav že dlje časa odsvetuje večje uživanje nasičenih maščob. Namesto njih bi morali poseči po maščobah, kot so olivno olje, avokado, oreški ... Ti vsebujejo zdrave maščobe. To zmanjša ne le tveganje za raka, ampak tudi za diabetes in bolezni srca in še za marsikatero drugo tegobo.

Študija je ugotovila, da če samo pet odstotkov kalorij iz nasičenih maščob zamenjamo z nenasičenimi, zmanjšamo tveganje za raka za 16 odstotkov. Že manjše spremembe na bolje se torej odrazijo na boljšem zdravju in počutju, zato ni razloga, da bi kar obupali, če čutite, da se takoj ne morete odreči vsej hrani, ki vsebuje nasičene maščobe.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 16
 
Robocop-56 16.08.2017 22:58:57
24 ur priporočam vam da greste loputat v prazno kimu v severno korejo on je glih en tolk blesav kot vi sam loputate neki za u tri dni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Tomaz1980 16.08.2017 22:21:55
To sem povedal že večkrat... pa bom še tokrat! Jejte vse kar je užitno v !!!!!!!!!!!Z M E R N I H!!!!!!!!!!! količinah!! V nobeno smer ne smemo pretiravati!!! Škodi tako preveč zelenjave, sadja, rib, transmaščob, sladkorja in svinjarije! Zakaj vsakič, ko odprem ta portal vidim, da odkrivate "toplo vodo" ?????
 
falcon11 16.08.2017 20:22:00
V vseh teh raziskavah je veliko ugibanja in le malo dejansko dokazanih dejstev.
 
Bofur 16.08.2017 18:00:27
po mojem je težava v predelani industrijski hrani in obratih hitre prehrane. Če bi to o maščobah držalo, bi naši dedki, babice, pradedki in prababice morali umirati za rakom na pljučih kot muhe, ampak seveda niso. Poznali so namreč samo NASIČENE maščobe, torej svinjsko mast, ocvirke in podobno, pa so bili povsem zdravi. Kaj pa onesnažen zrak, cigarete, kemikalije, s katerimi smo neprostovoljno obkroženi, ti dejavniki pa nimajo vpliva na tvorbo rakastih celic ??? Mislim kakšne bučke in lažne novice širi Pop TV .
 
vecpani 16.08.2017 17:54:11
Imam hudo astmo, pa bom svojo študijo povedal... koliki jem kvalitetne nasičene maščobe ne rabil zdravil... ko pa jem pšenico (gluten), kitajsko hrano in večina predelane hrane... pa se mi stanje poslabša ..... Če bi pa kdo plačal, bi tudi rekel, da je obratno :D (kdo plača študijo??? )
ZelenoJeModro 16.08.2017 15:13:22
Predlagam, da zaprete uredništvo in greste nekam lopatat.
 
InvisibleMan 16.08.2017 15:10:29
Čim manj maščobe in poskrbeti za vitko posatvo za zdravje in dobro počutje.
vecpani 16.08.2017 17:56:16
nasičene maščobe oz. posledično holesterol je tako strupen za telo, da v primeru, da ga ne pojemo dovolj, ga zna vsaka celica v telesu narediti.... pa 70% možganov je zi holesterola.... mal za logično razmišljanje :D
 
tornadotex 16.08.2017 15:09:38
Kje so zdaj in KATERE nasičene....
Johann Volks 16.08.2017 10:24:46
Izjemna novica ! tega pa do sedaj res nimpvedeli ! A daj...
Johann Volks 16.08.2017 10:23:21
Izjemna novica, Tega prej nismo vedeli. A daj no,,,
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave