15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Nasičene maščobe NE škodijo vašemu zdravju

Nasičene maščobe v jogurtu, siru in maslu NE povečujejo tveganja za bolezni srca in ožilja, a lahko celo zmanjšajo tveganje za kap za 42 odstotkov. Prehranske smernice pogosto ljudem priporočajo, naj izberejo manj mastno mleko ali mlečne izdelke, a prav tem živilom proizvajalci običajno dodajajo večje količine sladkorja. Sladkor pa vodi v bolezni srca in ožilja.

Mleko
Nasičene maščobe v jogurtu, siru in maslu NE povečujejo tveganja za bolezni srca in ožilja, a lahko celo zmanjšajo tveganje za kap za 42 odstotkov. (Foto: iStock)

Nasičene maščobe, ki jih najdemo v jogurtu, siru, maslu in mleku, ne povečujejo tveganja za bolezni srca in ožilja, je pokazala nova raziskava Univerze Texas v zvezni državi Houston. Uživanje polnomastnih mlečnih izdelkov lahko v resnici zmanjša tveganje za kap za 42 odstotkov. Raziskovalci so analizirali skoraj 3000 odraslih starih nad 65 let in jih spremljali 22 let.

Vodja raziskave dr. Marcia Otto iz Univerze Texas je pojasnila: ''Naša odkritja močno krepijo vse več dokazov o tem, da mlečna maščoba ne povečuje tveganja za bolezni srca in ožilja in ne povečuje umrljivosti pri starejših odraslih ljudeh. Pa čeprav je to trenutno prevladujoče prepričanje.''

Mleko
Prehranske smernice v ZDA, Veliki Britaniji in tudi v Sloveniji še vedno priporočajo, naj ljudje izberejo mlečne izdelke z manj maščobami. Predvsem zato, ker je v teh državah še vedno prevladujoč problem z debelostjo, z izbiro manj mastnih izdelkov pa naj bi zmanjšali skupni vnos kalorij v telo.  A težava se običajno pojavi, ker proizvajalci v te izdelke dodajajo visoke količine sladkorja, ki pa dokazano vodi v bolezni srca in ožilja. (Foto: Profimedia)

''Poleg tega, da ne povečujejo tveganja za prezgodnjo smrt, so rezultati pokazali, da maščobna kislina, ki je prisotna v mlečnih izdelkih, lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, še posebej kap.''

Prehranske smernice v ZDA, Veliki Britaniji in tudi v Sloveniji še vedno priporočajo, naj ljudje izberejo mlečne izdelke z manj maščobami. Predvsem zato, ker je v teh državah še vedno prevladujoč problem z debelostjo, z izbiro manj mastnih izdelkov pa naj bi zmanjšali skupni vnos kalorij v telo.  A težava se običajno pojavi, ker proizvajalci v te izdelke dodajajo visoke količine sladkorja, ki pa dokazano vodi v bolezni srca in ožilja. Mleko, jogurt in sir prav tako vsebujejo hranila, kot so kalcij, ki znižuje krvni pritisk in protivnetne maščobne kisline.

Dr. Otto dodaja: ''Naši rezultati kažejo, da je res treba znova premisliti o trenutnih prehranskih smernicah in jih prilagoditi, ko je govora o polnomastnih izdelkih, ki so sicer bogat vir hranil, kot sta kalcij in kalij. Ta so ključnega pomena za naše zdravje, ne samo od otroštva, a skozi vse življenje. Še posebej v poznih letih, ko so pogoste težave s pomanjkanjem določenih hranil in z osteoporozo. Ljudje so izpostavljeni tako različnim in nasprotujočim si informacijam o prehrani, še posebej, ko je govora o maščobah. Prav zato je pomembno, da imamo opravljene zanesljive študije, da bi ljudje lahko delali bolj uravnotežene izbire, ki so osnovane na znanstveno dokazanih dejstvih in ne na domnevah.''

Rezultati študije so bili objavljeni v strokovni reviji American Journal of Clinical Nutrition.

Mlečnim izdelkom naj se izognejo ljudje z laktozno intoleranco

Kljub temu pa naj se mleku in mlečnim izdelkom izogibajo ljudje, ki so občutljivi na laktozo v mleku. Laktozna intoleranca je precej pogosta težava ljudi, ki nimajo encima laktaze, ki razgradi mlečni sladkor laktozo. Ljudje, ki se spopadajo z laktozno intoleranco, po uživanju mleka utrpijo trebušne krče, napihnjenost, bolečine v trebuhu in drisko. V Evropi za to motnjo trpi kar 10 do 15 odstotkov ljudi, pri starejši populaciji se odstotek še poviša.

Če ne prenašate mleka, je treba mleko popolnoma izločiti iz jedilnika in ga nadomestiti z rastlinskimi nadomestki. Uporabite lahko mandljevo , riževo ali kokosovo mleko. Prav tako so danes na trgu na voljo že mlečni izdelki brez laktoze. Če oseba laktozo po nesreči zaužije, si lahko pomaga z prehranskim dodatkom laktaze, ki je na voljo v lekarnah. Nekateri opazijo, da določene mlečne izdelke, ki vsebujejo manj laktoze, lahko še prenesejo, drugih pa ne. Pri tem poslušajte svoje telo in upoštevajte, če se po zaužitju določene hrane pojavijo prebavne težave.

Mleko
Ljudje, ki se spopadajo z laktozno intoleranco, naj se vseeno izogibajo mleku. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 6
 
santadiabla 15.07.2018 01:17:04
Ko sem iz hrane popolnoma izločila mleko in mlečne izdelke se mi je koža popravila, krvna slika prav tako. Samo po enem mesecu ne uživanja mleka!! Še sama komaj verjamem. Mleko ni namenjeno odraslemu človeku.. nehajte nam metat pesek v oči.
pmx 16.07.2018 09:40:42
Khm, ko sem izločil kamilični čaj pred desetleji se mi je koža popravila, ni me več napihovalo, .... neverjetno, po samo tednu ali dveh. Ops, pozabil povedat, da je zaključek zgodbe ALERGIJA na kamilico. Če pa bi kot ti sklepal po svoji izkušnji, pa je kamilični čaj pravi strup. Kar pa zadeva mleko, ga res nobena živalska vrsta ne uživa kot odrasla, predvsem v hladni Evropi pa je omogočilo preživetje skupaj z drugimi mlečnimi izdelki, predvsem trajnimi siri, .... ogromnemu številu ljudi. Evolucija pač. Velikanska večina Evropejcev tako odlično prenaša mleko, Aziati, Afričani, ... pa večinoma ne.
TecInc 14.07.2018 14:23:19
Mah pa kaj še da me bo krava dojila.... 20.000 let nazaj ni noben človečnjak pil mleka druge vrste. Sedaj pa kr na enkrat morajo krave dojiti celotno človeško populacijo da lahko sploh zdravo živimo.
devote 14.07.2018 18:25:11
najbrž kar verjames, kar si napisal Dokazov namreč nisi ponudil. O čem vse govori prepovedana arheologija...
TecInc 14.07.2018 22:08:27
Dokaz je evolucija :) Razen če te ni ustvaril bog.
pmx 16.07.2018 09:42:23
Kar zadeva mleko, ga res nobena živalska vrsta ne uživa kot odrasla, predvsem v hladni Evropi pa je omogočilo preživetje skupaj z drugimi mlečnimi izdelki, predvsem trajnimi siri, .... ogromnemu številu ljudi. Evolucija pač. Velikanska večina Evropejcev tako odlično prenaša mleko, Aziati, Afričani, ... pa večinoma ne. Če si alergičen na mleko ali tvoje telo ne proizvaja dovolj narkoze, pač to ne velja, da je koristno, v vseh ostalih primerih pa je dokazano koristno, enako panceta, svinjska mast, ... tega obojega na koncu sam sicer ne uživam, ker mi se gnusi, ampak tako pač je.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave