12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen

Iz toplih poletnih mesecev počasi prehajamo v hladnejše jesenske. Letnim časom pa se je treba prilagoditi. Naturopatija je veda, ki človeku pomaga, da na naraven način krepi svoje telo, nam je razložila naturopatinja Erika Brajnik. Zato nas je zanimalo, kakšni so naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen.

Česen
Vsak dan pojejte nekaj česna, je eden od nasvetov. (Foto: Thinkstock)

“Jeseni se začnejo nadloge, kot so gripa, nahod, kašelj, utrujenost,” začne naturopatinja Erika Brajnik. “Nastopijo sivi in megleni hladni dnevi, ki s seboj prinašajo veliko virusov in bakterij. To šibi naš imunski sistem, seveda pa ga šibi tudi stres, ki ga je danes na pretek.”

Kamilica
Kamilica je stari dobri recept proti stresu in nespečnosti. (Foto: Profimedia)

A kako tudi v takšnih okoliščinah čim bolje poskrbeti za svoje zdravje? Tu je nekaj nasvetov naturopatinje:

1.     Vsak dan užijte en strok svežega česna, saj je naravni antibiotik in antimikotik. Krepi tako odrasle kot otroke.

Preberite si še več o dobrih učinkih česna.

2.     Pijte čaj iz suličastega trpotca, ki vse leto raste po vsej Sloveniji. Najdemo ga tako pri morju kot tja do 2000 metrov nadmorske višine. Čaj iz suličastega trpotca krepi pljuča.

3.     Pripravite si kopel iz njivske preslice. Tudi ta raste po vsej Sloveniji. Ogrela vas bo, tudi pozimi boste imeli tople roke in noge. Pripravite pa jo tako, da 100 gramov preslice namočite v treh litrih vode in to mešanico pustite stati čez noč. Naslednji dan jo zavrite na štedilniku in pustite, da vre pol ure. Precedite. Zelišče naj ostane v situ, rjava voda pa naj gre v kad. Dolijte si še nekje do višine prsi tople vode in se v to kopel usedite vsaj za pol ure. Dobro se boste prepotili in okrepili.

Preberite si še, kako se lahko s pomočjo naturopatije rešite herpesa.

4.     Pijte tudi čaj iz ameriškega slamnika. Ta je odlična podpora imunskemu sistemu.

5.     Če imate težave z nespečnostjo, pijte čaj iz kamilice. Zvečer bo takšen napitek pomiril, odpravil stres, nejevoljo, bridkost. “Velikokrat pozabljamo na tiste najbolj enostavne in domače rešitve,” poudarja naturopatinja. In ena od teh je res stara dobra kamilica, ki so jo že naši predniki uporabljali za pomiritev in sprostitev. Erika Brajnik skodelico kamiličnega čaja še posebej priporoča po sproščujoči kopeli iz njivske preslice. Če se še zavijemo v toplo odejo in kaj lepega preberemo, bo sprostitev popolna.

6.     V hladnejšem delu leta je tudi priporočljivo, da se začnete bolj izogibati sladki hrani in belemu kruhu. Še posebej zvečer. Ob koncu dneva si raje pripravite toplo enolončnico. Ko postane hladno, je še posebej priporočljivo uživati hrano, ki je topla in tekoča. Jeseni je najbolje, da je večerja kar na žlico, kot pravijo.

Kakšni pa so naturopatski nasveti pri menopavzi?

Enolončnica
V hladnejših delih leta je najboljša večerja tista, ki jo pojemo z žlico. (Foto: Thinkstock)
Svilen šal
Zanimiv nasvet: če vas boli grlo, si čez noč okoli vratu ovijte svileno ruto. (Foto: Thinkstock)

7.     Ko postane hladneje, pa naturopatinja priporoča tudi volneno spodnje perilo. Volna je naravni material, ki ima res veliko grelno moč. Tudi ko se človek spoti, se volnena spodnja majica takoj posuši. Naturopatinja jo še posebej priporoča tistim, ki jih muči bronhitis. Potem pa svetuje še en material, in sicer svilo, ki pa deluje protibolečinsko. Če vas boli grlo, si torej zavijte okrog vratu svileno ruto. In sicer to naredite čez noč.

Kako pa si lahko z naturopatijo pomagate pri hujšanju?

To je bilo torej nekaj preprostih naturopatskih nasvetov. Na sploh pa je priporočljivo, da živimo z naravo, da uživamo sezonsko hrano ter uporabljamo lokalna zelišča. Vedno je priporočljivo, da se prilagajamo letnim časom in živimo v skladu z njimi.

Erika Brajnik - 1
Naturopatinja Erika Brajnik (Foto: osebni arhiv)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave