14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Navada, ki zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca

Marsikatera zdrava navada zmanjša tveganje in mednje naj bi spadalo tudi redno obiskovanje savne. To so ugotovili na Finskem, kjer so 15 let spremljali 1688 moških in žensk, ki so bili starejši od 50 let. Tisti, ki so savno obiskali štiri- do sedemkrat na teden, so imeli za četrtino manj tveganja kot tisti, ki savne niso obiskali več kot enkrat na teden.

Srčni infarkt
Obiskovanje savne je zmanjšalo tveganje. (Foto: iStock)

Seveda je na Finskem obiskovanje savne zelo priljubljena in pogosta navada. A prav zaradi tega so Finci to študijo še lažje izvedli. Njihov sklep je bil, da v srednjih letih obiskovanje savne zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca. Najbolje pa bi bilo savno obiskati štiri- do sedemkrat na teden.

Zakaj bi imelo obiskovanje savne takšen učinek?

Finci ne vedo natančno. V študiji so ugotovili le povezavo med obiskovanjem savne in manjšo smrtnostjo. Toda predvidevajo, da savna spodbudi srčni utrip nekako tako kot blažja do zmerna fizična aktivnost. Verjetno se izboljša delovanje krvnega obtoka, to pa pomeni, da srce dobi več krvi. Obiskovanje savne je bilo že v prejšnjih študijah povezano z nižjim krvnim tlakom. Poleg tega verjetno preprečuje, da bi arterije izgubile prožnost, kar se zgodi, ko se ljudje staramo. Zaradi tega pa lahko nastanejo krvni strdki in nastopi prezgodnja smrt.

Savna
Toda niti s savno ni dobro pretiravati. (Foto: iStock)

Smrt zaradi kardiovaskularne bolezni je bila manj pogosta, ko so ljudje v savni preživeli več kot 45 minut na teden, in bolj pogosta, ko so ljudje v savni preživeli manj kot 15 minut na teden. A nikar ne pretiravajte. Finci so že od majhnega vajeni hoditi v savno. Če ste sami v preteklosti to počeli redko, ne bo koristno, če boste naenkrat v njej sedemkrat na teden. Tudi zmernost in ravnovesje je del zdravega življenja.

Poleg tega bodo Finci morali raziskovati še naprej, da bi potrdili svoje sklepe. Niso še primerjali ljudi, ki uporabljajo savno, s tistimi, ki je ne. Ljudje, ki na Finskem savno pogosto obiskujejo, pa so najverjetneje tudi tisti, ki že sicer živijo zdravo. Tudi to je lahko vplivalo na rezultat. Očitno pa ima tudi savna neke pozitivne učinke. Že če vas sprosti, je njen vpliv na vaše življenje lahko odličen.

Tu si preberite več še o slabi navadi, ki poveča tveganje za kap.

Seveda naše srce ščiti zdrav življenjski slog. Dovolj – a ne preveč gibanja (maraton vam prav gotovo ne koristi). Zdrava, uravnotežena, sezonska prehrana. 

Preberite si, zakaj je v tem delu leta dobro jesti tudi zamrznjeno sadje in zelenjavo.

Škodita pa vam kajenje in pretirano uživanje alkohola. Ter prevelik stres. Nič ni narobe, če ste v stresu občasno. Zato tudi ima naše telo možnost, da uporabi stresni odziv. Včasih je treba kaj hitro rešiti. Toda nato bi se morali sprostiti. Večino časa bi morali biti v sproščenem stanju. In ne podcenjujte niti pomembnosti zadostne količine spanca in počitka.

Preberite si, zakaj vsako leto potrebujete najmanj tri tedne dopusta.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave