11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Ne bi verjeli, kaj se skriva v njih

Ni zabave brez nekaj čipsa in omake na mizi. A okusne omake lahko v sebi skrivajo nekatere zelo nevarne mikrobe, zaradi katerih se lahko okužite z norovirusom ali herpesom. Omake iz kisle smetane so najhujše, prabvijo strokovnjaki.

Omaka
(Foto: iStock)

Norovirus, streptokoki, zaradi katerih nam lahko oteče grlo, virus herpes simpleks in virusi prehlada so mikroorganizmi, ki se lahko znajdejo v vaši najljubši omaki, ki so ji privoščite na zabavah. Pomakanje čipsa v isto skodelico z omako je lahko nekaj kar je zelo družabno, a hkrati lahko poskrbi za hiter prenos virusov in bakterij.

V britanski oddaji Food Unwrapped je mikrobiolog razkril, da je v naši slini na tisoče majhnih organizmov, ki se lahko prenesejo na drugega preko skupnega pomakanja čipsa v omako. V omakah se virusi poleg tega tudi zelo hitro razmnožujejo in širijo. Slaba novica za ljubitelje omak iz kisle smetane je zagotovo, da se prav v tej omaki mikroorganizmi najhitreje razvijajo.

Strokovnjaki so razkrili tudi, da se bakterije in virusi hitro širijo prav v omakah, ki jih imamo na zabavah tudi zati, ker jih običajno več ur pustimo izven hladilnika. V toplem okolju se virusi širijo zelo hitro, zaradi česar se z njimi veliko lažje okužimo, so pojasnili.

Omaka
(Foto: iStock)

Test treh priljubljenih omak - taramasalata, humusa in omake iz kisle smetane, je pokazal, da so najbol kremne omake tiste, v katerih se bakterije najhitreje razmnožujejo in širijo. Testi v laboratorijskih pogojih, kjer je soavtor študije Matt Tebbutt pomakal čips v tri različne omake, so pokazali, da so se bakterije najhitreje razraščale prav v omaki iz kisle smetane. V samo dveh urah je bilo več kot 100-krat več bkaterij v eni sami skodelici omake kisle smetane kot v neokuženem vzorcu.

Bakterije so se hitro razraščale tudi v grški omaki imenovani taramasalata, kjer je bilo 50-krat več bakterij. V skodelici trdega humusa so se bakterije najpočasneje razraščale, čeprav je Matt v skodelico večkrat pomočil okuženi čips.

''Prepričan sem, da je vzrok v viskoznosti omake,'' je pojasnil Matt v oddaji in dodal: ''Če na zabavah pomakate čips v skodelice z omakami, morate biti pozorni na omake, ki so najbolj tekoče, saj imajo tudi največ možnosti, da bodo prišle znova v skodelico potem, ko ste čips z omako nesli že v usta, kar pomeni, da bo v njej več bakterij.''

Strokovnjak za varnost hrane Jonathan France je prav tako razkril, da če ima nekdo virus, kot je norovirus, streptokoke ali herpes simpleks, se lahko z njim okužite že, če pridete v stik le z malo okužene sline, ki se lahko prenaša preko skupnih omak na zabavah.

Kaj je norovirus?

Norovirus je eden najpogostejših virusiv, ki povzroča okužbo želodca in lahko povzroči bruhanje. Običajno ga telo premaga v 24 do 48 urah, a lahko pomeni veliko bolj hudo okužbo pri ljudeh s slabšim imunskim sistemom. Vodi lahko tudi do dehidracije.

Virus lahko prav tako povzroči drisko in se ga zelo hitro nalezemo. Hude težave lahko povzroča v bolnišnicah, saj se hitro širi med pacienti. Nektari sevi norovirusa so hujši od drugih in imajo lahko različne posledice.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave