18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?

Sladkor ne le hrani rakave celice, tudi ustvarja jih

Približuje se čas praznikov, kar pomeni tudi uživanje veliko sladkarij, piškotov, čokolade in drugih sladic vseh vrst. Čeprav se večina zaveda, da bo v tem času pridobila nekaj odvečnih kilogramov, pa so ti stvar, ki bi nas morala najmanj skrbeti.

Rakava celica
(Foto: iStock)

Zakaj? Visok vnos rafiniranega sladkorja je močno povezan z razvojem tumorjev pri bolnikih z rakom, in to že dobro vemo. A raziskave kažejo tudi, da prehrana, bogata s sladkorjem, v resnici lahko povzroči nastanek raka.

Kako sladkor hrani rakave celice?

Rakave celice privzemajo sladkor 10 do 12-krat hitreje kot zdrave celice, saj jih je sprva malo in potrebujejo veliko energije za razrast. Leta 1931 je Nobelov nagrajenec za medicino, nemški znanstvenik Otto Warburg, razvil hipotezo, da imajo rakave celice drugačno presnovo v primerjavi z zdravimi celicami. Odkril je, da rakave celice potrebujejo več sladkorja in privzemajo več sladkorja kot zdrave celice, saj maligni tumorji kažejo povečano glikolizo v primerjavi z zdravilnimi človeškimi celicami.

Sladkor
Leta 1931 je Nobelov nagrajenec za medicino, nemški znanstvenik Otto Warburg, razvil hipotezo, da imajo rakave celice drugačno presnovo v primerjavi z zdravimi celicami. Odkril je, da rakave celice potrebujejo več sladkorja in privzemajo več sladkorja kot zdrave celice. (Foto: Thinkstock)

Kako sladkor proizvede rakave celice?

Strokovna revija Journal of Clinic Investigation je leta 2013 objavila izsledke in vitro študije, ki je analizirala povezavo povečanega vnosa sladkorja in nastanka raka. Pokazalo se je, da je imela povečana absorpcija glukoze neposredno pozitivno povezavo z zgodnjimi fazami proizvodnje rakavih celic.

Eden ključnih mehanizmov, preko katerih rak porablja sladkor, je mitohondrijska disfunkcija. Sladkor se namreč pokuri drugače kot maščoba in ustvarja proste radikale. Ko prosti radikali poškodujejo mitohondrijske celice, s tem poškodujejo tudi jedrsko DNK in celično membrano, kar vodi do poškodbe beljakovin. Rak je v glavnem posledica replikacije gensko spremenjenih celic. Preko mitoze pa se celice delijo in spodbujajo rast tkiva. Ko se začne proces odmirjanja celic (apoptoze), se pojavi rak.  

Debelost in kronično prenajedanje tako vplivata na nastanek in razrast rakavih celic. Debelost lahko povzroči tudi hormonske spremembe, kot so spremembe spolnih hormonov ali inzulina, kar poveča tveganje za razvoj raka dojke, debelega črevesa in maternice.  

Ne odpovejte se sadju!

Študije so opazovale tudi razliko med rafiniranimi sladkorji in naravnimi sladkorji, kot je sladkor v sadju – fruktoza. Ranifirani sladkorji, vključno z namiznim belim sladkorjem in visokofruktoznimi koruznimi sirupi, so tisti sladkorji, ki jih telo absorbira, ko uživamo predelano hrano, sladke gazirane pijače, pečene sladice in vsa druga živila, ki jim dodamo sladkor. Naravni sladkor pa je sladkor, ki je manj škodljiv in ga vsebuje sadje, ne glede na njegov glikemični indeks. Kljub temu pa velja, da na dan zaužijmo več zelenjave kot sadja.

Še več, študija, ki je bila opravljena leta 1985 in je opazovala povezavo med uživanjem sladkorja in rakom debelega črevesa, je pokazala, da so imeli ljudje, ki so zaužili več sladkorja, večje tveganje za razvoj te oblike raka kot ljudje, ki so zaužili manj sladkorja. Študija, objavljena leta 2006, je pokazala, da uživanje velike količine sladkorja in sladkih živil povečuje tveganje za raka trebušne slinavke. Podobna študija je pokazala tudi, da povečuje tveganje za raka dojke.

Kaj naj naredimo?

Uživanje sladkorja je povezano s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, kap, visok krvni pritisk, povišane trigliceride in še bi lahko naštevali. Zato je ključnega pomena, da prenehamo uživati rafiniran sladkor, ki je v sladkih pijačah in predelani hrani. Za vnos 25 gramov sladkorja (6 žlic sladkorja), kot je priporočeno, lahko poskrbite z uživanjem sadja. Pazite, da vsak dan zaužijete tudi dovolj zelenjave, ki bo pomagala povečati vnos vlaknin, vitaminov in mineralov. Če se težko znebite sladke razvade, poskrbite, da niste lačni, in sicer tako, da uživate pet uravnoteženih obrokov na dan in da zaužijete tudi dovolj beljakovin, ki bodo pomagale podaljšati občutek sitosti (meso, jajca, skuta ...). Ne pijte sadnih sokov, saj jim dodajajo rafiniran sladkor, izogibajte pa se tudi sladicam. Ko pride čas praznovanj in praznikov, si kakšno sladico lahko privoščite, a bodite zmerni. Nikar ne zaužijte prevelikih količin. Posladkajte se z eno tablico čokolade, nato preostanek čokolade zavijte in pospravite nazaj v hladilnik ali jo razdelite med druge.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 23
 
Piškica 27.11.2017 14:51:06
a ni tko da se vsa hrana absorbira v kri kot glukoza (sladkor), torej ?
ni_mi_vse_eno 25.11.2017 00:48:23
candida albicans sugar - Poglejte zakaj sladkor hrani candido albicans.
 
MrMic77 24.11.2017 23:38:01
Športniki zaužijejo na TONE IN TONE sladkorja, več SLADKORJA ozioma Ogljikovih hidratov zaužijejo v 1 dnevu kot povprečn človek zaužije v 1 tednu, samo od phelpsa dieto treba pogledat za olimpijske igre. Če bi to bilo dejansko res bi vsi športniki bili že pod rušo z rakom. Članek je totalna bedarija in na žalost je vse več takih člankov na raznih straneh, ki objavljajo nepotrjene dokaze in ne upoštevajo dejanskih dolgih konkretnih študij ki so potrjene z več raličnimi drugimi osebami.
pmx 25.11.2017 07:59:10
Preberi še enkrat članek.
 
zračnik 24.11.2017 17:20:56
Zmernost pri vsem in v vsem. Relativno, kajne?
 
danijel_28 24.11.2017 16:49:54
Delaven človek rabi sladkor in basta. Prekomerne meje, ko oči naredijo svoje je pa spet druga pesem. Sicer pa zna vsak oceniti, kdaj njegovo telo rabi sladkor. Na primer, saj ste že slišali za rek, sladkor mi je padel. Slabo ste tole opravili, novinarji. Naj vam dam namig za naslednjo temo o mleko, ki prav tako povzroča raka na slinavki ob njegovem prekomernem pitju. In "bejžgano", tudi rakave bolnike mika slednje. Brihte.
pmx 25.11.2017 08:01:41
Me zanima kako je človek preživel do izuma sladkorja. Razen, če si tudi ti slabo prebral zgoraj in nisi razumel vsebine članka. Ni govora o OGLJIKOVIH HIDRATIH na sploh, govori se o RAFINIRANEM sladkorju. Drugače pa je živim že leta povsem brez ogljikovih hidratov na keto prehrani. Nobenih težav, vedno polno energije.
 
danijel_28 24.11.2017 16:45:13
Spet nebuloze. Spet pomanjkljiv članek. In spet ne upoštevate vseh dejstev in kar na vrat na nos neke "raziskave" Po eni strani imate prav, po drugi strani pa ste ga pošteno usekali mimo. Res se rak hrani s sladkorjem, še posebej gre v slast slednji rakavim bolnikom, ki se ga poslužujejo v veliki količini. Po drugi strani, pa ga človeško telo potrebuje, še posebej športniki. In ja spet ste pozabili pomembno dejstvo, gibanje. Brez sladkorja športnik izgubi zavest. Glukoza je zanje izjemnega pomena, sploh ob večjih naporih, ostane tak človek brez energije in ne zmore več nič, pa lahko poje na tone beljakovin, vitaminov in maščob, če ne zaužije sladkorja. Beda od članka.
vecpani 24.11.2017 18:42:42
to, da rabi človek sladkor je bederija... če ne ješ sladkorja lepo telo preklopi na ketone in super deluje.... Telo je sestavljeno iz beljakovin in maščob!!!! Predvsem pa sestava maščob in celic!!!
MrMic77 24.11.2017 23:34:45
Ne bluzi vecpani, človeško telo res ne potrebuje glukoze, nič pa ne škodi če jo uživa, ti članki so bedasti do amena in ne upoštevajo nobenih dejanskih raziskav, samo takšne pomankljive in nepotrjene.
vecpani 25.11.2017 18:41:47
lahko posluša raziskave ali pa svoje telo(testiranje na lastnem telesu ko si v ketozi)
 
hisne 24.11.2017 15:05:56
nisem imela rada sladkega pa sem glih tako zbolela za rakom
vecpani 24.11.2017 18:44:01
ne pozabiti, da so vse žitatice, krompir,... dejansko sladkor... in predvsem vse polnozrnti izdelki, se še vedno spremenijo v sladkor!!!
 
jamesblake 24.11.2017 14:07:25
izsledki in vitro nimajo nič opraviti z in vivo realnostjo v organizmu. to, da sladkor ali ketoni hranijo prav vse celice v telesu pa res ni nekaj, kar bi povprečnežu lahko predstavljalo novost. rakave celice, ki jih je več stotin tipov gredo na glukozo ali t.i. ketonska telesa, ja in? in vitro modeli nimajo imunskega sistema, ki uničuje rakave celice, nimajo enakega živčevja, krvožilja, ni medceličnih signalnih mehanizmov,.. Verjetno je vredno nič, da v vsakem od nas nastane nekje milijon rakavih celic na minuto, sladkor gor ali dol.. (!). in. nadaljujmo, ljudje na visoko ogljikovi hidratni prehrani (rastlinska cela hrana) imajo najmanj rakavih obolenj od vse primerljivih skupin. Največ jih imajo tisti, ki dobesedno živijo na mesu (tudi po trikrat na dan). pa je v mesu do največ 20% (karibuji in nekateri morski sesalci, denimo, živali z izjemno veliko zalogo glikogena) sladkorja. in prav v nobenem dobro načrtovanem poskusu ni bilo v skupini, ki je pojedla kar nekaj fruktoze iz namiznega sladkorja prav nič več sodobnih obolenj, kot v drugih skupinah. danes smo popolnoma zavozili s svojo željo po dobrih novicah o naših slabih navadah (to pa je nažiranje s klobasami, živalskimi maščobami in rastlinskimi olji). novinarjevo kritično znanje? naj si sam odgovori.
 
Robocop-56 24.11.2017 12:24:08
jaz bom takole reku kaj pa v starih časih ko niso poznali tako sodobne medicine jedli so kar so meli niso gledali kaj in koliko so pojedli pa so vseeno doživeli 76 80 90 ali več let kaj pa danes kar koli preberem škodljivo to škodljivo ono ja kaj za vraga pa naj še jemo na eni strani ne preveč sadja jest na drugi strani ga jejte veliko potem velik zelenjave potem ne preveč zelenjave ja kaj u tri pm pa pol sploh še jest nč najbolje nč pa da pomremo od lakote za to je vse kriva industrija ko je vse zastrupleno z pesticidi in drugimi rakotvornimi kemikalijami in tu je rezultat zastrupimo ljudi skozi hrano prej zbolijo prej umrejo majn stroškov za državo sam to je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lilihip 24.11.2017 12:56:19
a si res to vprašal? hmmmm kje naj začnem....ok pa dajmo, predvsem so jedli manj sladkarij ker sladkor ni bil dostopna dobrina, jank fooda nič, faramacevstkih zdravil skoraj nič niso goutali ker niso bila dostopna, niso tako kot sedaj ko za vsako smrkanje jeste tablete, vsakodnevno so se gibali s težkimi fizičnimi deli, bili celo poetje od jutra do sutra na soncu oz na svežem zraku, otroci so blili cele dneve zunaj ne pred računalniki/tv, če so že jedli meso so ga jedli ob nedeljah in večjih praznikih drugače večinoma vegetarijansko, pa še to meso je bilo lokalno, meso od živali ki so se prosto pasle pod milim nebom, te živali niso bile nafilane z raznimi antibiotiki in drugimi zdravili in hormoni za hitrejšo rast, hmmm kaj še ... aja omenjaš zelenjavo: jedla se je domača, lokalno pridelana ne-špricana zelenjava živeli so veliko manj stresno življenje kot ga živimo sedaj in tempo življenja je bil veliko počasnejši. naslednjič preden sklobasaš neumnosti raje razmisli. pa lep pozdrav
jamesblake 24.11.2017 14:11:51
jedli so manj maščobarij - keksi, torte, pite so sladkana maščoba. zakaj so ljudje maščobarije preimenovali v sladkarije je že vprašanje zdrave pameti. včasih so ljudje nedvoumno jedli največ hrane z ogromno ogljikovih hidratov in malo maščob. beljakovin je bilo tudi pol manj. vse ostalo pa drži, kot pribito. stres in tempo - to pa je hudo relativno. kakšnemu je tudi ovco na pašnik spremljat bilo stresno. in ljudje smo ljudem zmeraj bili ljudje - zapirali smo jude v gete brez hrane, prepovedovali živeti sočloveku in mu vzeli svobodno sonce (in to zmeraj večini!). tukaj je zgodovina ponovno drugačna od idealizma naslikanega gor.
vecpani 24.11.2017 18:47:36
zelo logično, predvsem v ledeni dobi so jedli ful sladkorja... pa recimo, da se razvijamo zadnjih 2 miliona let,pred uvedbo kmetistva cca 8000 let nazaj smo jedli ful sladkorja????
Robocop-56 24.11.2017 21:48:58
lilihip pametna si res da glava peče js sem predvsem mislu ljudi s kmetij ki so živeli in niso sedeli pod milim nebom pa sli travo kot ti sereš moja mat je s kmetije ki garala kot traktor da so meli hrano zelenjavo in vse ostalo zato sem tud to napisal 30 let je delala in mi je povedala da so jedli kaj so meli torej doma predelano pa dober vemo da so velik masti pojedli in drugih stvari res je da je bilo bolj zdravo ker ni blo industrijsko in ko že tumarije tolčeš sem omenil industrijo in pesticide ane če pa ne znaš brat bog pomagi in drugič ko boš neumnosti klobasala raje prečitaj bolj razločno in počasi če si pa nepismena si pa najdi koga ki te bo naučil brat pa lep pozdrav
 
RamzesII 24.11.2017 11:14:47
Mimogrede, če se posladkam z eno tablico čokolade, to pomeni pojem celo, potem ne more biti ostanka, da bi ga zavijal in shranil ali delil z drugimi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave