Neverjetne posledice nezdravega zajtrka že po štirih dneh
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Neverjetne posledice nezdravega zajtrka že po štirih dneh

05.10.2018, 8:20
0

Zajtrk že dolgo velja za najpomembnejši obrok dneva. Zdaj pa se vse bolj zavedamo tudi pomena kakovosti zajtrka, ki ga zjutraj zaužijemo. Nova raziskava je pokazala neverjetne učinke nezdravega zajtrka že po štirih dneh.

Ljudje, ki so uživali nezdrav zajtrk v raziskavi, so uživali toast in čokoladni namaz ali mlečni šejk.
Ljudje, ki so uživali nezdrav zajtrk v raziskavi, so uživali toast in čokoladni namaz ali mlečni šejk./ FOTO: iStock

Študija Univerze Sydney je odkrila, da uživanje zajtrka z visoko vsebnostjo sladkorja in maščobe samo štiri dni zapored lahko vodi do pomembnih sprememb v možganih. Te spremembe se odražajo pri težavah z učenjem, spominom in deficitom, podobnim, kot ga vidimo pri ljudeh s prekomerno telesno težo in ljudeh, ki se spopadajo z debelostjo.

Preberite še: Zdrav zajtrk za zmanjševanje vnetij v telesu

102 vitka in zdrava človeka so razdelili v tri skupine, kjer je ena skupina uživala zajtrk z visoko vrednostjo maščob, druga zajtrk z visoko vsebnostjo sladkorja in tretja bolj zdravo alternativo zajtrka. Opazovali so jih štiri dni zapored.

Preberite še: Kakšna naj bo prehrana šolarja?

Ljudje, ki so uživali nezdrav zajtrk, so uživali toast in čokoladni namaz ali mlečni šejk. Preostali so uživali bolj zdrava živila, a enake energijske vrednosti ali pa polovico porcije nezdravega zajtrka, ki ga je zaužila prva skupina. Pozneje so opravljali teste učenja in spomina.

Preberite še: Dodajte jo v svoj jutranji smoothie in ostanite siti do poznega kosila

Pokazalo se je, da so imeli tisti, ki so jedli masten zajtrk in zajtrk, bogat s sladkorji, slabše rezultate na testu spomina in učenja. Strokovnjaki menijo, da je vzrok za to povišan krvni sladkor, ki se zgodi, ko zaužijemo nezdrav obrok, in vpliva na spomin in kognitivne funkcije.

Obrok z veliko nezdravimi maščobami
Obrok z veliko nezdravimi maščobami/ FOTO: iStock

''Nihanje ravni glukoze v krvi lahko poslabša presnovo glukoze in signalizacijo inzulina v možganih," je v strokovni reviji The Conversation zapisal raziskovalec Dominic Tran z Univerze v Sydneyju. Tisti, ki so jedli veliko sladkorja in maščob, so slabše ločili tudi med lakoto in občutkom sitosti. Vzrok za to bi lahko bil, da predel možganov, ki nadzoruje ravni krvnega sladkorja, imenovan hipokampus, igra tudi ključno vlogo pri uravnavanju apetita. Izsledki študije so bili objavljeni v strokovni reviji PLOS One.

Druga študija, ki jo je izvedla Univerza Oxford, je prišla do podobnih ugotovitev. Raziskovalci so odkrili, da so imeli sicer zdravi odrasli, ki so jedli visoko maščobno prehrano samo pet dni zapored, slabša pozornost in spomin od preostalih, ki so uživali nizkomaščobni obrok. Več o tej študiji si lahko preberete v reviji The American Journal of Clinical Nutrition.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Sodišče sestri odredilo enomesečni pripor
ŠPORT
Kanal A in VOYO: Bonucci svari Atlete: Vse od ...
POP IN
Andrej Škufca postal očka
TV ODDAJE
Razkrivamo pare letošnje sezone Zvezde plešejo
VIZITA.SI
Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jemo banane?
OKUSNO.JE
To je nekaj najboljšega!
ZADOVOLJNA.SI
'Samomorilski pulover': priljubljena modna znamka ...
MOSKISVET.COM
Okrvavljena in s prerezanim sapnikom se je ...
BIBALEZE.SI
Je vaš otrok ribica? Svet vidi drugače kot ostali
CEKIN.SI
Pozor: Nova KBM zaznala nakazila, ki so ...
DOMINVRT.SI
Trend 2019: Vsaj ena stena naj bo takšna!
CEKIN.SI
Banka razvila prototip kriptovalute – JPM Coin