09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški

Niti sanjalo se ji ni, da se lahko zgodi kaj takega

Američanka Mag Murphy je na svojem Facebook profilu objavila videoprispevek, v katerem je pokazala poškodbe kože na obrazu, ki so posledica sončenja v solariju. V posnetku je povedala, da jo obraz tako boli, da bi ga najraje namočila v sod z vlažilno kremo. A na žalost to ni edina negativna posledica sončenja v solariju.

Solarij
V spodnjem videoposnetku si lahko pogledate hude poškodbe kože, ki jih je utrpela Mag Murphy po dolgoletni uporabi solarija. (Foto: You Tube)

Uporaba solarija pred 35. letom starosti poveča tveganje za kožnega raka za 75 odsotkov. Ameriško združenje za kožnega raka ocenjuje, da bodo v letu 2018 91 000 Američanom diagnosticirali kožnega raka, okoli 9000 pa jih bo umrlo zaradi  te oblike raka. ''Še posebej kancerogeno je sončenje v solariju. Nevarno je tako kot tobak,'' je za britanski Mail Online povedala dr. Sherry Pagoto iz Univerze Connecticut.

Znanstveniki iz omenjene univerze so pred kratkim namreč odkrili, da ljudje, ki se sončijo v solariju v fitnesu hodijo pogosteje v solarij kot tisti, ki se sončijo v solariju, ki je drugje, na primer v tregovinskem centru. Fitnes namreč predstavlja prostor, kamor gredo ljudje za boljše zdravje in boljše počutje. Gre za prostor, s pomočjo katerega lahko svoje življenje obrnemo na boljše in z vadbo v fitnesu izboljšamo svoje zdravje. A na žalost številni fitnesi, ki promovirajo zdrav življenjski slog, v svojo ponudbo vključujejo tudi sončenje v solariju.

''S tem ko fitnesi združujejo vadbo in sončenje v solariju, ljudem pošiljajo sporočilo, da je sončenje del zdravega življenjskega sloga,'' je povedala dr. Sherry Pagoto. ''A ni! V resnici povečuje tveganje za razvoj raka.''

V študiji, ki jo je izvedla ekipa strokovnjakov iz Univerze Connecticut, so spremljali 600 ljudi, ki so dejali, da so solarij uporabili vsaj enkrat v življenju. Od tega jih je 24 odstotkov dejalo, da so solarij uporabili v fitnesu. Raziskovalci so odkrili, da ljudje, ki se sončijo v solariju v fitnesu to počno 67 odstotkov pogosteje kot ljudje, ki se sončijo v solariju drugje. ''Veliko od teh ljudi je v resnici izpolnilo kriterij odvisnosti od sončenja, kar pomeni, da gre za odvisniško obnašanje,'' je dodala dr. Pagoto.

Solarij
Uporaba solarija pred 35. letom starosti poveča tveganje za kožnega raka za 75 odsotkov. (Foto: iStock)

Dejali so, da je njihova potreba po sončenju v solariju vse večja in večja in da so v ta namen porabili denar, ki so ga imeli namenjenega za plačevanje stroškov za stanovanje. Ekipa strokovnjakov je opazila tudi, da so tisti, ki so telovadili pogosteje tudi pogosteje uporabljali solarij.

''V drugih delih države so solariji pogostejši v lepotnih salonih in v trgovinskih centrih, ampak fitnes je prostor, kamor greš, da boš postal bolj zdrav. Ko tam ponujajo solarij, s tem zmedejo ljudi, saj ljudje mislijo, da je solarij del zdravega življenjskega sloga. V resnici ni dober za ljudi, ki želijo ohraniti zdrav življensjki slog.''

Strokovnjaki se pri tem strinjajo in dokazi so jasni. Solarij kožo izpostavlja škodljivim UV žarkom, ki povečujejo tveganje za razvoj melanoma - najbolj smrtonosne oblike kožnega raka. UV sevanje ne povzroča le prezgodnjega staranja kože in vidnih sprememb kože, kot so gube in rjave lise na koži, a v resnici spreminja DNA celice - strokovnjaki menijo, da prav to povzroča kožnega raka. Zato je ključnega pomena, da se sončenju v solariju izogibate. V čim večji meri!

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave