13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Odkrili nov učinek marihuane, ki ga še niste poznali

Marihuana lahko poslabša moško plodnost, je pokazala nova raziskava strokovnjakov iz Washingtona. Ekipa je odkrila, da imajo moški, ki uporabljajo kanabis, (in celo četudi prenehajo) več abnormalnosti semenčec, zmanjšan volumen semenske tekočine in manjšo koncentracijo semenčic v spermi.  

Kanabis
Uporaba konoplje je danes problematična, ker premalo poznamo negativne učinke uporabe in je do sedaj še premalo preučenih različnih področij uporabe marihuane. Prav zato so strokovnjaki hkrati navdušeni in hkrati skeptični nad njeno uporabo. (Foto: Thinkstock)

Želite spočeti otroka? Potem se izogibajte marihuani. Zadnja raziskava je pokazala, da lahko vpliva na moško plodnost, tako da škoduje kvaliteti in kvantiteti semenčic. Raziskovalci iz Washingtona so pogledali vzorce moških, ki so kadili marihuano in preverili kvaliteto njihove semenske tekočine. V Washintonu je namreč od leta 2012 dovoljena uporaba marihuane za rekreativne namene.

marihuana
Zadnja raziskava je pokazala, da kajenje marihuane pri moških lahko povzroči slabšo plodnost. (Foto: iStockphoto)

Preberite še: Kajenje marihuane lahko povzroči psihozo

Odkrili so, da so imeli moški, ki so kdajkoli v življenju kadili marihuano, bolj verjetno abnormalno oblikovane spermije in manjšo koncentracijo spermijev v primerjavi z moškimi, ki niso nikoli kadili marihuane. Vodja raziskave dr. Omer Raheem, ki je rezultate raziskave predstavil na Ameriški konferenci reproduktivne medicine v Denverju, je dejal, da ti rezultati kažejo, da bi zdravniki morali moške, ki skušajo spočeti otroka, opozoriti, da kajenje marihuane igra ključno vlogo v upočasnitvi tega procesa.

 

Preberite še: Dali so ji šest tednov življenja, marihuana jo je ozdravila

Kvaliteta in količina spermijev pri moških upada po svetu, a to je rezultat številnih dejavnikov tveganja, vključno izpostavljenostjo škodljivim kemikalijam, slabe prehrane in kot kaže tudi uporabe marihuane.

Uporaba konoplje je danes problematična, ker premalo poznamo negativne učinke uporabe in je do sedaj še premalo preučenih različnih področij uporabe marihuane. Prav zato so strokovnjaki hkrati navdušeni in hkrati skeptični nad njeno uporabo. Trenutno je kanabis legalen v več kot polovici zveznih držav ZDA za medicinske namene in v devetih za rekreativne namene. Kljub temu znanost hiti s preiskavami, da bi ujeli postopke legalizacije in odkrili prave pozitivne in negativne učinke uporabe marihuane.

Pred kratkim je Danska raziskava pokazala, da lahko uporaba kanabisa vpliva na moško plodnost, zaradi česar je ekipa strokovnjakov iz Washingtona to področje bolje preučila. Urologa dr. Omerja Raheema iz Tulane Univerze je zanimalo, ali bodo rezultati enaki tudi v ZDA - državi, kjer je uporaba marihuane danes že del kulture, še posebej pri moških mlajših od 45 let.

Sperma
Pokazalo se je, da so imeli tisti, ki so kdajkoli uporabljali marihuano, slabšo kvaliteto spreme kot preostali. Ekipa strokovnjakov je opazila škodo na več področjih - upad volumna, morfologije (oblika) in količine spermijev, ki se v resnici premikajo. Moški, ki so kadili marihuano, so imeli prav tako večje tveganje za abnormalno obliko spermijev, kar lahko prepreči vstop semenčica v jajčece. (Foto: iStock)

Njegova ekipa je preučila semenske analize 409 moških, ki so imeli težave z neplodnostjo. Pred oddajo vzorcev v laboratorij, so morali moški izpolniti obrazec za oceno njihovega splošnega zdravstvenega stanja, kjer so bila vključena tudi vprašanja o uporabi marihuane, tobaka, vključena je bila tudi starost in rasa.

Dr. Omer Raheem je nato primerjal njihove odgovore z rezultati o kvaliteti sperme, ki jo je dobil iz laboratorija. Okoli polovica moških (174 ali 43 odstotki) je enkrat v svojem življenju že uporabljala marihuano.  Mnogi od njih (103 ali 25 odstotkov) so dejali, da marihuane ne uporabljajo več in preostali (71 ali 18 odstotkov), da jo še vedno uporabljajo.

Pokazalo se je, da so imeli tisti, ki so kdajkoli uporabljali marihuano, slabšo kvaliteto spreme kot preostali. Ekipa strokovnjakov je opazila škodo na več področjih - upad volumna, morfologije (oblika) in količine spermijev, ki se v resnici premikajo. Moški, ki so kadili marihuano, so imeli prav tako večje tveganje za abnormalno obliko spermijev, kar lahko prepreči vstop semenčica v jajčece.

Gojenje konoplje
Trenutno je kanabis legalen v več kot polovici zveznih držav ZDA za medicinske namene in v devetih za rekreativne namene. Kljub temu znanost hiti s preiskavami, da bi ujeli postopke legalizacije in odkrili prave pozitivne in negativne učinke uporabe marihuane. (Foto: iStock)

''Zdravniki se morajo zavedati negativnih učinkov uporabe marihuane in se morajo posvetovati s svojimi pacienti o negativnih učinkih,'' je dr. Raheem povedal za DailyMail.com. ''Marihuana je bila legalizirana v devetih državah, a vedeti moramo, da obstajajo negativni učinki uporabe marihuane. Opraviti moramo več študij, da bi bolje razumeli te negativne učinke.''

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 6
 
Pokerash89 11.10.2018 17:04:27
Mam tri otroke, pa kadim travo redno že 15let hahaaaaaaaa
 
jesenvoyo 11.10.2018 08:01:14
Če pomaga pri zdravljenju raka, potem semenčice, in ostale stvari seveda niso pomembne. Seveda pa bi lahko še diskutirali o slabih učinkih na zdravje še o nikotinu, alkoholu, slabi hrani, ki nam je na voljo in jo nihče ne preganja in prepoveduje (nezdravo hrano nihče ne bi kupoval na črnem trgu). Seveda farmacevtski lobij nikoli ni zaintereiran za poceni zdravljenje ljudi, ker je njegov interes samo služiti.
 
DivjaBrca 10.10.2018 22:35:05
Iščete teh 5 "maybe se zgodi" malih vzrokov, da se ja trave ne bi legaliziralo, namesto iskanja slabih vzrokov pri cigaretih za ilegalizacijo.. A kaj, ko človeku "zmanjka sape" pri naštevanju le-teh.
Maxx365 10.10.2018 21:52:25
A vidva ga pa imata?
 
Xedor 10.10.2018 15:44:10
Res nimate pojma...
Debely 10.10.2018 15:33:36
Nimate pojma.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave