18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Odlična informacija o oljčnem olju

Oleinska kislina, ki jo vsebuje oljčno olje, lahko pomaga preprečiti, da bi se nam v možganih razvil tumor. Britanski raziskovalci so v laboratoriju ugotovili, da spodbuja proizvodnjo molekule, ki v celicah preprečuje pojav tumorja.

Olivno olje
Oljčno olje varuje naše možgane. (Foto: Thinkstock)

Tudi to je lahko razlog blagodejnih učinkov, ki jih ima tradicionalen način prehranjevanja v mediteranskih državah. Oleinska kislina, ki jo vsebuje oljčno olje, naj bi v celicah možganov lahko zaustavila delovanje genov, ki lahko povzročijo raka. In sicer tako, da spodbudi proizvodnjo molekule, ki na takšen način lahko prepreči pojav tumorjev.

Potrebujemo še več raziskovanja, da bi lahko rekli, da uživanje oljčnega olja preprečuje raka na možganih, pove dr. Gracjan Michlewski z univerze Edinburgh, kjer so študijo opravili. Toda doda, da lahko rečemo, da je v laboratoriju oleinska kislina delovala tako, da je preprečila pojav tumorjev.

Meni, da bi bilo nujnih še več študij, ki bi bolje preučile vpliv oljčnega olja na možgane. Vsekakor pa je to živilo dobro za nas, saj vsebuje zdrave maščobe pa tudi antioksidante. Do sedaj so študije tudi že pokazale, da deluje v našem telesu protivnetno in antibakterijsko ter varuje naše srce.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
jamesblake 12.06.2017 08:22:21
vsaj eno resnico je takoj treba pet krat podčrtati. vsako pretiravanje z oljem, pa naj bo oljčno ali sončnično ali.. pomeni hitro ion veliko povečanje verjetnosti za največje ubijalce človeštva trenutno: srčno-žilne bolezni, sladkorna, srčna in možganska kap... predvsem pri starejših bi naj v uravnoteženi prehrani količina kalorij iz maščob ne presegla 35%. V ZDA so zdravniki že skoraj brez sape, ko poskušajo ljudem razložiti, da debelost narašča, čeprav pojedo vsako leto manj in manj rafiniranega sladkorja na osebo, ponorelo pa so povečali porabo rafiniranih maščob, ki jih je fitnes (pazi seda fitnes) industrija razglasila za sveti gral hujšanja. ob sapo so tudi pri opozarjanju ljudi, da so izjemno nevarne v prevelikih količinah tudi beljakovine, med njimi je kar nekaj, ki v v veliki meri vsebujejo (to so predvsem beljakovine živalskega izvora) glukogene aminokisline - oz. ne jeste nič ogljkovih hidratov, glukoza v krvi pa do neba in sladkorna ob propadajočih ledvicah. Prehrana mora biti uravnotežena tako glede nutrientov, kot količine. Kvaliteta in kvantiteta.Oljčno olje ima tukaj svoje mesto kot začimba. Oljka, cela oljka - to pa je zaklad!
Avel Goltnik 11.06.2017 20:24:31
to ni res najboljše je sončnično olje ki ga prodaja naš najboljši sosed agrokor
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave