Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo

19.04.2019, 8:12

Perutninsko meso je ena najbolj priljubljenih izbir ljudi, ki radi jedo zdravo, saj vsebuje malo maščob, je lahko prebavljivo, ima visoko hranilno vrednost, priprava je preprosta. Danes smo vse bolj osveščeni tudi o tem, kako pomemben je vir perutninskega mesa in da lahko piščancem prijazna reja pomaga tudi k temu, da je meso bolj kvalitetno.

Okusnih jedi, ki jih lahko pripravimo s pomočjo perutninskega mesa je cela vrsta. Lahko ga kuhamo, dušimo, nadevamo, cvremo ali pečemo (v pečici, ponvi ali na žaru). Ko pripravljamo zdrave in hranljive obroke, se izogibamo cvrtju in meso raje skuhamo, pečemo ali pa ga pripravimo z minimalnim dodatkom maščobe.

Ko pripravljamo zdrave in hranljive obroke, se izogibamo cvrtju in meso raje skuhamo, pečemo ali pa ga pripravimo z minimalnim dodatkom maščobe.
Ko pripravljamo zdrave in hranljive obroke, se izogibamo cvrtju in meso raje skuhamo, pečemo ali pa ga pripravimo z minimalnim dodatkom maščobe./ FOTO: Profimedia

Ker je perutninsko meso nevtralnega okusa, ga lahko kombiniramo s številnimi živili. Izvrstno se ujame z mlečnimi izdelki (smetano, sirom, skuto), zelenjavo, sadjem, testeninami, rižem, stročnicami, gobami, pršutom in številnimi začimbami, med katerimi velja omeniti predvsem baziliko, koper, timijan, rožmarin, curry, mleto papriko, drobnjak in pehtran. Poleg tega, da je vsestransko za uporabo, ima tudi številne koristi za naše telo. Perutninsko meso je namreč bogat vir beljakovin, ki so pomembne za vzdrževanje mišične mase, za zdrav imunski sistem, za lepo kožo, zdravo črevesno sluznico in še bi lahko nadaljevali. Poleg tega je pomemben vir esencialnih aminokislin, ki jih človeško telo nujno potrebuje. Gre za aminokisline, ki jih telo ne more proizvesti samo, prav zato jih moramo vnesti s prehrano. Perutnina je odlična za vnos teh aminokislin. Hkrati je tudi pomemben vir vitamina B12, ki ga običajno ljudem, ki se izogibaju mesu, primanjkuje. Perutninsko meso je pogosto na jedilniku tudi tistih, ki skrbijo za vitek pas in zdravo prehrano, saj vsebuje manj maščob in je lažje prebavljivo.

Izdelke Natur Premiumpri pripravi svojih kuharskih mojstrovin uporabljajo tudi mali junaki v zabavnem kuharskem šovu Mali šef Slovenije. Spremljajte kuharsko tekmovanje med osnovnošolci iz vse Slovenije vsako nedeljo ob 18.10 na POP TV. Skupaj z malimi junaki pa tekmujejo tudi njihove šole. Vsaka od njih ima namreč en projekt, ki bo izboljšal njihovo šolsko okolje oziroma počutje učencev, Mercator, prijatelj oddaje Mali šef Slovenije, pa bo s sredstvi podprl njihove želje. Zanje lahko glasujete TUKAJ!

A bolj kot je kvalitetno perutninsko meso, bolj zdravo je za nas, česar se dobro zavedajo tudi v Perutnini Ptuj, kjer so prvi v Sloveniji že pred leti uvedli certificiran način reje ''piščancem prijazna reja''. Na ta način skrbijo za piščancem prijazno rejo, ki se približuje tradicionalnemu načinu vzreje piščancev, kot je potekal nekoč na kmečkih dvoriščih. Podjetje sodeluje skupno z več kot 240 rejci, ki na družinskih kmetijah in malih farmah, razpršenih po slovenskem podeželju, skrbijo za dobrobit in vzrejo živali. Certificiran način reje imenovan ''piščancem prijazna reja'' spodbuja naravno gibanje piščancev v hlevu (nameščena t.i. igrala) in na pokriti terasi. Piščanci imajo omogočen izhod na prosto, v njihovem hlevu je več dnevne svetlobe in manjša gostota živali. Tako imajo piščanci več prostora za bivanje in boljše pogoje za rast in razvoj. Dodana vrednost mesa iz linije Natur Premium se odraža v strukturi mesa, hkrati pa pri Perutnini Ptuj verjamejo, da je način reje korak naprej v smeri sodobnih dognanj o dobrobiti živali in trajnostnega razvoja.

Kakovost in varnost mesa

Ključnega pomena pri uživanju mesa je torej kakovost in varnost. Če želite meso lokalnih pridelovalcev, v svoji trgovini poiščite zaščitni znak ''Izbrana kakovost - Slovenija''. Z njim je potrošnik seznanjen, da so izdelki pridelani in predelani v Sloveniji iz slovenskega mesa in lahko s pomočjo te oznake tudi bolj osveščeno izbere živila, ki zagotavljajo kakovost. Ob obvezni deklaraciji mesa si lahko preberete tudi podatek o rejcu in celo kje natanko je bila perutnina vzrejena. Še več, v Perutnini Ptuj so celo ustvarili aplikacijo imenovano IZVOR, preko katere lahko natančno odkrijete poreklo mesa. Perutnina Ptuj je namreč že pred leti kot pionir v svoji branži v svoje delovanje vpeljala celovit sistem Kakovost-Varnost-Sledljivost, ki ga preverja letno z 450 notranjimi kontrolami kakovosti v vseh procesih. Poleg tega v proizvodnem delu dnevno izvaja kontrolo šest uradnih veterinarjev z Veterinarske uprave Slovenije, ki preverjajo več kot 12 uglednih nacionalnih in mednarodnih standardov kakovosti in varnosti, ki jih Perutnina Ptuj potrjuje na napovedanih in nenapovedanih presojah – vse to so zagotovila najvišje kakovosti mesa in izdelkov PP. V Perutnini Ptuj imajo označeno in sledljivo ne samo, kdo je bil rejec perutnine; spremljajo in nadzorujejo tudi ostale pomembne podatke: od tega, kdo vse je bil v stiku z živalmi, od kod so krmila za rejo, na katerih tehnološki liniji je bilo živilo pripravljeno, pa vse do temperaturnega režima vozil, s katerimi je bilo živilo distribuirano.  Vse to so tudi razlogi, zakaj podpirajo in so se aktivno vključili v nacionalno shemo Izbrana kakovost - Slovenija, saj potrjuje njihove zaveze in prizadevanja pri zagotavljanju najvišje kakovosti. 

Če želite meso lokalnih pridelovalcev, v svoji trgovini poiščite zaščitni znak ''Izbrana kakovost - Slovenija''. Z njim je potrošnik seznanjen, da so izdelki pridelani in predelani v Sloveniji iz slovenskega mesa in lahko s pomočjo te oznake tudi bolj osveščeno izbere živila, ki zagotavljajo kakovost.
Če želite meso lokalnih pridelovalcev, v svoji trgovini poiščite zaščitni znak ''Izbrana kakovost - Slovenija''. Z njim je potrošnik seznanjen, da so izdelki pridelani in predelani v Sloveniji iz slovenskega mesa in lahko s pomočjo te oznake tudi bolj osveščeno izbere živila, ki zagotavljajo kakovost./ FOTO: Profimedia

Sledljivo slovensko poreklo
Vsi proizvodni procesi se začnejo, odvijajo in konča jo v Sloveniji. Postopek zagotavljanja sledljivosti nas popelje od končnega izdelka nazaj vse do uporabljenih surovin. Rejec, datum proizvodnje in ostali podatki iz proizvodnega procesa so ustrezno nadzorovani in dokumentirani v internih dokumentih Perutnine Ptuj. Naslov rejca, ki ga najdete na etiketah svežega pakiranega mesa Natur Premium, je informacija za vse, ki vas zanima, v čigavem hlevu je bila naša perutnina vzrejena. Številka ”LOT” je natisnjena številka na embalaži (ob oznaki L), ki označuje poreklo, kadar na njej ni navedenega rejca. Kjer na izdelku ni navedenega rejca, je sledljivost na embalaži označena z manjšo, natisnjeno številko, ki jo imenujemo “LOT”. Poreklu izdelkov Perutnine Ptuj lahko sledite tudi s pomočjo spletne aplikacije IZVOR.

Sponzorirana vsebina

Mali šef Slovenije: Glasujte!
Mali šef Slovenije: Glasujte!/ FOTO: POP TV

NOVICE
AccuWeather izdal dolgoročno napoved za poletje: ...
ŠPORT
Toronto izenačil finalno serijo na vzhodu
POP IN
Slovenski plesalec iskreno o ljubezni, Zvezdah ...
TV ODDAJE
Niso mu čestitali, ker si po njihovem mnenju ni ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Sladica, ki postala simbol prepovedane ljubezni
ZADOVOLJNA.SI
Lepa hčerka hrvaške predsednice se seli čez lužo
MOSKISVET.COM
Sramotno! Za zmago na turnirju pokal in vibrator!
BIBALEZE.SI
Koliko Slovenk rodi na predvideni datum poroda?
CEKIN.SI
Koper, Piran ... nepremičnine na voljo po ...
DOMINVRT.SI
Kopalnica, past za starejše
ZADOVOLJNA.SI
Z eno masko za obraz do popolne kože čez noč