22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

To je najboljše mogoče odkritje o kavi

Dve novi študiji sta redno uživanje kave povezali z manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt. V obeh so raziskovalci ljudem sledili 16 let in ugotovili, da ne bi smeli imeti slabe vesti, če imamo radi ta napitek. Ne vedo pa še, zakaj ima kava takšen učinek.

Kava
Za takšen učinek kave naj ne bi bil zaslužen kofein, saj ima enak učinek brezkofeinski napitek. (Foto: iStock)

Ena od študij je bila opravljena v Evropi, druga v ZDA. Pri obeh je bil sklep isti. Tisti, ki pijejo največ kave, so imeli v primerjavi s tistimi, ki so je spili najmanj ali je sploh niso, manjše tveganje za prezgodnjo smrt. In sicer v 16 letih, kot sta obe študiji trajali. Raziskovalci dodajajo, da bo potrebnih še nekaj študij, da bi lahko ljudem priporočali uživanje kave zaradi zdravja. Lahko pa že dozdajšnja dognanja pomirijo tiste, ki jih skrbi, da je njihova vsakodnevna skodelica kave nezdrava navada.

Že prej so raziskave v ZDA in na Japonskem našle povezavo med kavo in zmanjšanim tveganjem za prezgodnjo smrt. Ni pa še bilo do zdaj objavljenih izsledkov takšne raziskave v Evropi. V zborniku "Annals of Internal Medicine" je bila objavljena študija, v kateri so avtorji 16 let spremljali 521.330 ljudi, ki so živeli v 10 evropskih državah.

Moški, ki so pili največ kave, so imeli v primerjavi s tistimi, ki kave niso uživali, za 12 odstotkov nižje tveganje za smrt v tem času, ko so jih spremljali. Ženske, ki so pile največ kave, pa so imele za 7 odstotkov nižje tveganje. Čeprav so imeli ljudje v različnih evropskih državah različne navade – Danci kavo recimo naenkrat spijejo v večji količini, Italijani pa si jo privoščijo v manjših in močnejših odmerkih večkrat na dan – so raziskovalci povsod našli podobno povezavo med kavo in manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt.

Eden od avtorjev študije Neil Murphy z Inštituta za raziskave rakavih obolenj v Lyonu v Franciji dodaja, da so ugotovili še, da je kava povezana z manjšim tveganjem za smrt zaradi bolezni prebavil tako pri moških kot ženskah. Pri ženskah je povezana še z zmanjšanim tveganjem za pojav cirkulatornih in cerebrovaskularnih bolezni. So pa imele ženske, ki so pile največ kave, povečano tveganje za smrt zaradi raka na jajčnikih. "Bo pa potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, kaj ima v kavi takšne učinke," še pove Murphy.

Drugo študijo so izvedli v ZDA, kjer so pogledali, kakšni so učinki pitja kave pri Američanih različnega rodu, od indijanskega do havajskega, južnoameriškega, japonskega … Tudi oni so jih spremljali 16 let. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so spili eno skodelico kave na dan v primerjavi s tistimi, ki niso pili kave, za 12 odstotkov manj možnosti za prezgodnjo smrt v času študije. Tisti, ki so spili dve ali več skodelic kave, pa so imeli za 18 odstotkov manjše tveganje.

V. Wendy Setiawan z medicinske fakultete univerze v južni Kaliforniji še dodaja, da tudi oni ne vedo, kaj je tisto, kar povzroča takšno povezavo med kavo in zmanjšanim tveganjem za prezgodnjo smrt. Mislijo pa, da ni kofein. "To je snov, ki je bila pri kavi najbolj raziskana. Toda iste učinke smo opazili pri tistih, ki pijejo brezkofeinsko kavo," pravi. Hkrati opozarja, da je bil rezultat slabši tudi pri tistih, ki uživajo kavo z veliko sladkorja in smetane.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
spet-sam-jest 12.07.2017 10:00:42
Kva j prodaja padla, pa so vam plačal, de reklamo delate?
 
BŠK 12.07.2017 09:23:59
Kaj se spet ponavljate? Kava je obvezna, da sploh lahko normalno funkcioniraš! A ne veste, da vozila potrebuje vsakdan bencin, olje, vodo in ostale tekočine ter podmazovanje? Zresnite se in se ne ponavljajte!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave