21.07.2018
LJ
27° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Poglejte, kaj se zares zgodi, če preskočite zajtrk

Če ste med tistimi, ki ne zajtrkujejo, imate večje tveganje za aterosklerozo. To je zelo nevarno kopičenje holesterola v arterijah, zaradi česar se te zožijo ali celo zamašijo.

Krvne žile
Preskakovanje zajtrka je znanost povezala z nevarno aterosklerozo. (Foto: iStock)

"Če več energije zaužijemo bolj zgodaj v dnevu, naredimo veliko za zdravje svojega srca in ožilja," je povedal avtor študije dr. Valentín Fuster iz newyorške bolnišnice Mount Sinai.

Ovsena kaša z jabolki
Jutro je treba začeti s krepkim vnosom energije. A naj bo zajtrk zdrav. (Foto: iStock)

Že prej so študije pokazale, da ima izpuščanje zajtrka posledice – in sicer poveča tveganje za prekomerno težo in sladkorno bolezen.

Nova študija pa je potekala tako, da so raziskovalci preučili podatke, ki so jih z vprašalnikom dobili od 4.052 odraslih brez zgodovine težav s srcem. Tisti, ki so izpuščali zajtrk, so bili pogosteje moški, kadilci in tisti, ki so bili na dietah in so večino energije zaužili okrog kosila.

Razlika je bila tudi med tistimi, ki so se za zajtrk dobro najedli, in tistimi, ki so pojedli nekaj lahkega. Slednji so imeli za 21 odstotkov večjo možnost za težave z arterijami.

Tisti, ki so zajtrk izpuščali, pa niso imeli le večjega tveganja za aterosklerozo, ampak tudi za večji obseg pasu in indeks telesne mase ter za povišan krvni tlak, holesterol in sladkor.

To je lahko povezano tudi s tem, da so imeli tisti, ki niso zajtrkovali, bolj nezdrav življenjski slog – slabše so se prehranjevali, večkrat kadili in uživali alkohol.

Mnogi pravijo, da zjutraj nimajo želje po hrani, a to je tudi nekaj, na kar so se navadili. Poskusite torej začeti z manjšimi obroki in telo spet navadite na uživanje energije zgodaj zjutraj, saj jo potrebuje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 9
InvisibleMan 10.10.2017 18:00:56
Prvo pred zajtrkom pa kozarec vode.
 
kasopiha 10.10.2017 12:03:02
Jest na silo, ko nisi lacen je ista bederija kot pit, ko nisi zejen
 
danijel_28 10.10.2017 10:10:50
Bla, bla, bla. Jaz poznam svoje telo, ker poznam samega sebe in vem, da vedno ni tako. Niste vključili vseh možnosti, pol pa kar gremo na raziskave. Kaj pa če človek je po sedmi uri in zjutraj ne rabi zajtrka, ker se še hrana ni prebavila. Seveda niste pomislili na to, ker se lotevate zadeve na en, dva, tri. Pa tudi jutranja telovadba je dobrodošla preden zajtrkujemo, a ne, in spet, na en , dva , tri, delate nekaj po svoje. In ja nekdo, ki se giba in izpušča zajtrk, tre je kasneje, zagotovo ne bo imel težav s srce, itd, Spet se ponavlja ista napaka z vaše strani. Človek naj sam po sebi presodi kdaj je čas za njegov prvi obrok in kdaj se počuti, lačnega. Učenci, ki pojedo nekaj na silo in čigar energija se še ni potrošila, bodo pol manj odnesli od šolske snovi, ker z napolnjenim želodcem um ne funkcionira popolno. Nič ne vidim, ob kater uri bi bil dobrodošel zajtrk, kar spet kaže, kako nepopolno ste se lotevali raziskave. Zgodaj zjutraj vam ne priporočam, razen če nismo telovadili. Šele kasneje do desete ure, recimo, je telo pripravljeno zaužiti nekaj da zapolni prazne baterije. Sicer pa je odvisno od posameznika, kdaj je nazadnje obedoval in koliko.
420 10.10.2017 14:11:49
se sitrinjam.meni se npr. zdi da gre pri obilnem zajtrku veliko energije v prebavljanje le tega
MAC88mac 10.10.2017 14:47:03
To, da naj vsak "posluša" svoje telo, s tem se strinjam, z ostalim pa ne, ker so ravno tako trditve, ki niso nujno realne. Npr jaz jem po 19ih (med 22 in 23h spijem proteinski šejk ali pojem pol skute z jogurtom in banano, 1-2krat na teden pa piščančjo jufko...in jem nato naslednji dan ob 6ih - mlek in kruh ali nesquick kosmiče z mlekom... Kdor se giba, še ne pomeni, da zato ne bo imel težav s srcem. Bolje sit ortok, kot lačen. Jaz jem 5minut po tem ko se zbudim (6-ih), zvečer pa eno uro predeno grem spat (polnoči)... čez dan pa na 2 do 4 ure.. pa nisem na nobeni dieti - jem vse, tudi v mekdonalds enkrt na 14 dni povprečno, vsak dan vsaj tablico čokolade ali par piškotov. Je pa res, da se gibam 6krat na tedn po 45-60 minut - fitnes ali mali nogomet... star sem 29 let (torej ne rastem več) 84kg in 181cm...
Hary6 10.10.2017 10:03:58
povejte to delodajajcem naj delavce čaka zajtrk v službi kot pahorja cerarji kučana janšo ki so vsi tajkuni
batom@pinkponk.com 10.10.2017 11:30:07
a ivana pa ne čaka zajtrk v službi? aja, on ne hodi v službo :-)
Ardene 10.10.2017 09:09:58
Najprej petelinji zajtrk, nato pa še ocvrta jajčka in dan se začne idealno.
 
karamba34 10.10.2017 08:47:22
jaz nikoli ne preskočim petelinji zajtrk.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave