22.07.2018
LJ
24° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Poglejte, kako na vaše zdravje vpliva gozd

Življenje zraven gozda je dobro za možgane, je pokazala nemška študija. Drevesa krepijo del možganov, ki nadzira čustvovanje, zaradi česar zmanjšujejo občutenje stresa.

Gozd
Neverjeten vpliv gozda. (Foto: iStock)

Amigdala je del možganov, ki ocenjuje nevarnost in sproža odziv za beg ali boj. Pri tistih, ki so živeli zraven gozda, je bila veliko bolj odporna na dražljaje, ni se tako hitro odzvala, kar pomeni, da so stres veliko lažje prenašali. Niso ga tako hitro občutili. Močnejši dražljaji so bili potrebni, da bi se amigdala odzvala in povzročila občutek vznemirjenja.

Zanimivo je, da tega ni bilo pri tistih, ki so živeli zraven večjih zelenih površin ali reke. Očitno tako na nas vpliva samo vrsta dreves skupaj.

Nemški raziskovalci so poleg tega ugotovili, da imajo ljudje, ki živijo v mestih, v primerjavi s tistimi, ki živijo na vasi, večje tveganje za depresijo, anksiozne motnje in shizofrenijo. Hrup, onesnaženje, veliko ljudi na majhnem območju ... Vse to poveča občutek stresa in ta lahko postane tudi kroničen.

Vodja študije dr. Simone Kuhn z univerzitetnega kliničnega centra Hamburg-Eppendorf pravi, da že dlje časa vemo, da okolje vpliva na strukturo in delovanje naših možganov. Sedaj pa poskušamo ugotoviti, kako. S tem znanjem bomo lahko svoje okolje spremenili v pozitivnejše. 

V študiji je sodelovalo 341 odraslih, starih med 61 in 82. Opravili so različna možganska testiranja, tudi CT možganov. Rezultate so primerjali z okoljem, v katerem so živeli. Amigdala je bila pri tistih, ki so živeli zraven gozda, odpornejša na stres tudi, ko so v obzir vzeli še druge dejavnike – kot sta zaslužek in izobrazba. To so šele prvi rezultati in raziskovalci bodo vpliv okolja na nas raziskovali še naprej.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
taurus15 22.10.2017 10:45:53
Torej so bili partizani v sanatoriju.
 
tornadotex 22.10.2017 10:45:49
Najbolje da gremo živet nazaj v gozd in v votline....
 
optimist11 22.10.2017 08:41:22
Popolna resnica.. Slovenija je poraščena z gozdom in poglejte delo in odločitve naših politikov. Kot da bi prišli iz šume v parlament.
tornadotex 22.10.2017 10:46:29
Kot da so prišli z lune....
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave