12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Pogosta navada poveča tveganje za prehlad

Kajenje poveča tveganje za prehlad, je pokazala študija univerze Yale. Raziskovalci so želeli ugotoviti, zakaj so nekateri ljudje prehlajeni pogosteje. Čeprav smo vsi izpostavljeni virusom, ki to nevšečnost povzročajo, nekateri zbolijo, drugi ne.

Prehlad
Kaj poveča tveganje za prehlad? (Foto: Thinkstock)

Sploh v hladnejših delih leta smo vsi izpostavljeni virusom, ki povzročajo prehlad. A nekateri zbolijo prej, drugi manjkrat. Raziskovalci univerze Yale so želeli ugotoviti, od kod ta razlika. In eden od odgovorov, ki so ga dobili, je, da bodo prej zboleli tisti, ki so izpostavljeni cigaretnemu dimu, torej ne le kadilci. 

Kajenje
Prej bodo zboleli tisti, ki so izpostavljeni cigaretnemu dimu, torej ne le kadilci. (Foto: Thinkstock)

Celice nosu so naš prvi obrambni mehanizem proti virusom in toksinom. A raziskovalci so ugotovili, da se ne morejo hkrati boriti proti toksinom cigaretnega dima in virusom prehlada.  

"V resnici smo virusom izpostavljeni veliko pogosteje, kot pa zbolimo," je povedala avtorica študije dr. Ellen Foxman. "Velikokrat lahko te viruse najdemo v nosni votlini osebe, ki potem ne zboli."

Ekipa dr. Foxman je sicer v laboratoriju analizirala celice nosu in pljuč. Odkrila je, da te nimajo le protivirusnega odziva, temveč tudi odziv, ki ga je dr. Foxman poimenovala oksidativen odziv. Gre za odziv, ki ga ima naše telo na snovi, kot je tobak, pa tudi recimo cvetni prah. Naše celice imajo lahko naenkrat le enega od teh odzivov. Ali se odzovejo na tobak ali pa na virus. Hitro so izpostavili celice najprej tobaku in nato virusu. Celice so se najprej odzvale na tobak. Je pa treba dodati, da so takoj, ko so opravile s tobakom, šle naprej v boj proti virusu. 

A tu se lahko skriva odgovor, zakaj nekateri zbolijo prej in večkrat. Čeprav seveda ne gre še za dokončen odgovor in je to nekaj, kar bodo morali znanstveniki še raziskovati. Je pa to še en dokaz, da nam cigaretni dim res škodi. In ne le kadilcem, ampak vsem, ki so mu izpostavljeni.

Poglejte si še, kaj kajenje naredi možganom.

To pa naredi mišicam.

Gre za res škodljivo razvado.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave