Polnomastno ali posneto? Katero izbrati?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Polnomastno ali posneto? Katero izbrati?

02.02.2018, 8:09
4

Kar nekaj časa je veljalo, da je bolj zdravo poseči po posnetem mleku z manj maščobami. Zdaj pa je danska študija pokazala, da je za srce bolj zdravo polnomastno mleko. Raziskovalci so ugotovili, da poveča raven dobrega HDL holesterola.

Bolj zdravo naj bi bilo poseči po polnomastnem mleku.
Bolj zdravo naj bi bilo poseči po polnomastnem mleku./ FOTO: iStock

Raziskovalci z univerze v Copenhagenu so odkrili, da uživanje polnomastnega mleka izboljša ravni dobrega HDL holesterola v krvi. Po drugi strani posneto mleko tega učinka ni imelo. Ko govorimo o holesterolu, ločimo HDL in LDL holesterol. O slednjem se pogovarjamo, ko nam zdravnik pove, da imamo preveč holesterola. To poveča tveganje za koronarno bolezen srca, za kap in bolezni ožilja. Še posebej nas ogroža, če ga ne diagnoziramo in ne zdravimo. Dober holesterol pa dejansko slab holesterol pomaga odplavljati iz krvi v jetra, ki ga lahko razgradijo in kot toksin izločijo iz telesa. Potrebujemo torej hrano, ki spodbuja ravni našega HDL holesterola.

Tudi raziskovalci s Harvarda pravijo, da bi morali izbrati polnomastno mleko.

"Desetletja so prehranske smernice predlagale, da izberemo mleko in mlečne izdelke z manj maščobe," pišejo raziskovalci v svojem poročilu. "Velike količine nasičene maščobe namreč lahko povečajo raven LDL holesterola. Toda študije niso pokazale, da bi obstajala povezava med uživanjem polnomastnih izdelkov in kardiovaskularno boleznijo. Celo obratno – uživanje polnomastnih izdelkov je bilo povezano z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen. Naša študija je pokazala, da je polnomastno mleko lahko del zdrave prehrane."

Polnomastno mleko poveča ravni dobrega HDL holesterola, ki v našem telesu pomaga zmanjševati ravni slabega LDL holesterola.
Polnomastno mleko poveča ravni dobrega HDL holesterola, ki v našem telesu pomaga zmanjševati ravni slabega LDL holesterola./ FOTO: iStock

Udeleženci študije so tri tedne uživali 500 ml ali posnetega ali polnomastnega mleka na dan. Nato so jim še za tri tedne zamenjali mleko, ki so ga uživali. Tisti, ki so uživali posnetega, so dobili polnomastnega. In obratno. Preverjali so njihove ravni holesterola.

Je pa treba še dodati, da polnomastno mleko dejansko ni res mastna hrana, kot je denimo ocvrt krompirček. V mlečni maščobi so poleg tega vitamini A, D, E in K, ki so vitamini, topni le v maščobi. To so za naše telo pomembni vitamini in škoda bi bilo, da jih ne bi zaužili. Hkrati z njimi namreč res ne zaužijemo še veliko maščobe.

Preberite še, kaj so dobri učinki tako imenovanega zlatega mleka.

Če še niste, poskusite mleko z dodatkom kurkume, tako imenovano zlato mleko.
Če še niste, poskusite mleko z dodatkom kurkume, tako imenovano zlato mleko./ FOTO: iStock

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

ppopo2768
14.03.2019, 12:47:17
Naložbe in financiranje Pozdravljeni, iščemo poslovni predlog z upraviteljem sklada, ker imamo investitorja, ki je pripravljen obravnavati dober poslovni načrt po temeljiti študiji povzetka podjetja. Prosimo, pošljite svoj poslovni načrt danes. E-naslov: posojila386@gmail.com Whatsapp: +33 6 44 69 81 35 Viber: +33 6 44 69 81 35 G.
Fruitycat
04.02.2018, 18:04:10
-2
Nobeno! Mleko je za teličke, pika.
spiritualite100
02.02.2018, 15:21:07
-3
Zasebno posojilo. Konec financnih skrbi. Pozdravljeni, Z velikim investicijskim kapitalom prihajajo v odgovor na vaše financne skrbi. Banke vas zavracajo, imate prevec dolga, imate projekt, ki nima sredstev itd. Moja ponudba posojila ali naložbe je vaša rešitev. Posamezniki in podjetja, pripravljen sem vam zagotoviti vso financno podporo, ki jo potrebujete za izginotje.Hvala, ker ste se kmalu obrnili k meni. E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291 hvala
ata janez
02.02.2018, 8:49:10
+16
Najbolj zdravo je mleko izpod krave.Pri takem mleku smo rasli in postali čvrsti možakarji in dekline.Zato,razni vegani,ne lomite ga z nekimi domnevno škodljivimi učinki polnomastnega mleka.
NOVICE
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
ŠPORT
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
POP IN
Zvezdnica priznala, da je iz rok izpustila sinčka
TV ODDAJE
Pri treniranju Mihe Zupana je Maja priskočila na ...
VIZITA.SI
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
OKUSNO.JE
Vsi načini barvanja pirhov
ZADOVOLJNA.SI
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
MOSKISVET.COM
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
BIBALEZE.SI
Ko otroku priporočijo, da se izogiba laktozi ...
CEKIN.SI
Ste v reži bankomata našli denar?
DOMINVRT.SI
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
OKUSNO.JE
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...