15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Pomanjkanje energije, glavoboli, bolečine v telesu. Tu je rešitev!

To je skrivnost dolgega življenja

Od bolečin, glavobolov, pomanjkanja energije, pridobivanje odvečnih kilogramov do izgubljanja spomina. Vse to so lahko težave, ki jih pripišemo staranju. A ni nujno, da bi bilo tako, pravi dr. Michael Mosley, ki je v svoji zadnji knjigi Life Plan: Live Longer, Look Younger (Življenjski načrt: Živi dlje, izgledaj bolj mladostno), razkril skrivnosti dolgega življenja.

Bolečine v sklepih
S spodnjimi nasveti lahko odpravite slabo počutje, vnetja v telesu in izboljšate zdravje svojega srca in ožilja. (Foto: iStock)

''Sam sem trenutno star 61 let in tisto, kar si res želim, je, da bi ostal mladosten in poln enegije, kolikor dolgo bo to mogoče in prepričan sem, da si številni od vas prav tako želite tega,'' je zdravnik dr. Michael Mosley dejal za britanski Mail Online in razkril nekaj ključnih ukrepov, s katerimi lahko poskrbimo za dolgo življenje. Kot pravi, so še vedno ubijalec številka 1 v svetu bolezni srca in ožilja, prav zato predlaga nekaj ukrepov, s katerimi se lahko obvarujemo pred njimi in ohranimo bolj zdravo in mladostno telo. Z njimi lahko zmanjšamo tudi vnetja v telesu, se znebimo utrujenosti, nekaterih bolečin v telesu in pomanjkanja energije.

Kajenje
Ne le bolezni dihal, kajenje povzroča tudi srčno-žilne bolezni. Če kadite, opustite kajenje. (Foto: Thinkstock)

1. Če kadite, prenehajte

Verjetno že veste, da morate nehati kaditi. Opustitev kajenja je ključnega pomena za zdravje vašega srca in ožilja. Kajenje lahko podvoji tveganje za srčni infarkt v naslednjih desetih letih. Opustitev kajenja je težka naloga, a ključna. Prav zato se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom o tem, kako bi lahko opustili kajenje. Danes so na voljo nikotinski obliži, žvečilni gumiji, hipnoza in številne druge terapije, ki vam lahko pomagajo pri opustitvi kajenja. Pomaga lahko tudi prehod na elektronske cigarete in nato postopna opustitev kajenja.

2. Uravnajte svoj krvni sladkor

Če ste odkrili, da imate povišan krvni sladkor, potem naredite nekaj za to. Imeti povišan krvni sladkor, pa čeprav ste na zdravilih, je slaba novica. Je približno tako slabo, kot če ste kadilec, je prepričan dr. Mosley. ''Še posebej nevarna kombinacija pa je, če ste kadilec in imate sladkorno bolezen. Tveganje za srčni infarkt se lahko poveča za štirikrat,'' je še dejal. Najboljši način za ozdravitev preddiabetičnega stanja ali upočasniti razvoj sladkorne bolezni tipa 2 je, da zmanjšate visceralno maščobo - maščobo na trebuhu, saj se ta nabira okoli vaših notranjih organov.

Telovadba
''Če bi lahko telovadbo zapakirali v tableto, bi to bila čudežna tableta, saj bi bila neverjetno dobra za vaše srce,'' je pojasnil dr. Mosley. Redna fizična aktivnost povišuje nivo zdravega holesterola HDL v krvi in zmanjšuje nivo nezdravega LDL holesterola v krvi. Prav tako zniža krvni pritisk, kuri visceralno maščobo in znižuje nivo krvnega sladkorja. S tem se izboljšuje zdravje srca in ožilja. (Foto: iStock)

3. Pojdite ven in bodite aktivni

''Če bi lahko telovadbo zapakirali v tableto, bi to bila čudežna tableta, saj bi bila neverjetno dobra za vaše srce,'' je pojasnil dr. Mosley. Redna fizična aktivnost povišuje nivo zdravega holesterola HDL v krvi in zmanjšuje nivo nezdravega LDL holesterola v krvi. Prav tako zniža krvni pritisk, kuri visceralno maščobo in znižuje nivo krvnega sladkorja. S tem se izboljšuje zdravje srca in ožilja. ''Pacienti, ki se po srčnem infarktu držijo rehabilitacijskega programa, ki vključuje tudi telovadbo, lahko zamnjšajo tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni za tretjino.''

Mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana velja za eno najbolj zdravih oblik prehranjevanja na svetu. Dodate ji lahko še delno postenje, s katerim si podaljšujemo življenjsko dobo. (Foto: iStock)

5. Jejte pravilno za svoje srce

Leta in leta so nam govorili, da je prehrana z manj maščobami najboljša prehrana za zdravo srce. Da nam bo uživanje maščob, še posebej nasičenih, kot jih najdemo v mesu, mleku, siru in jogurtu zamašilo arterije. A dolgotrajne in dobro zasnovane klinične študije, ki so ljudi dale na dieto z manj maščobami, niso prinesle prepričljivih dokazov, da lahko takšna prehrana zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

''Kot moji dolgoletni bralci že vedo, sem sam velik zagotovnik mediteranske prehrane, ki jo pred kratkim tudi Svetovna zdravstvena organizacija označila za eno najbolj zdravih oblik prehranjevanja na planetu,'' pove dr. Mosley. Sestavljena je tako, da vsebuje relativno malo ogljikovih hidratov in maščob. Pomeni tudi uživanje sveže zelenjave in sadja ter obilice stročnic in oreškov. Ključno je tudi, da med mesom izbiramo predvsem ribe in morsko hrano. Glavni vir maščobe pa je izredno zdravo olivno olje. Tudi z alkoholom se ne pretirava in se na dan spije le kozarec rdečega vina.

Preberite še: Prehrana, ki jo uživajte, če se spopadate z bolečinami v sklepih

A dr. Mosley svetuje tudi delno postenje. Torej kombinacijo mediteranske prehrane in delnega postenja. To pomeni, da se pet dni v tednu prehranjujemo po mediteranski prehrani, dva dni zapored pa nato zmanjšamo vnos kalorij le na 800 kcal na dan ali 3300 kJ energije na dan. ''Sami se lahko odločite, katera dva dneva bosta dneva postenja. Prav tako se lahko sami odločite, ali boste ta vnos energije razdelili na en obrok ali na več manjših obrokov na dan,'' doda. Študije dolgoživosti so namreč pokazale številne pozitivne učinke delnega postenja, med njimi tudi, da poveča nivo energije in podaljšuje mladostni videz telesa. Študije na živalih so pokazale, da lahko delno postenje tudi podaljša življenjsko dobo in zmanjša tveganje za razvoj nekaterih bolezni.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
posojila386 04.07.2018 18:30:18
Neverjetno, vendar resnično Zaslužite od posojila od 5.000 do 10.000.000 € s tem gospodom Ivan Tomaslavić, ki mi je odobril posojilo v višini 10.000 € v manj kot 72 urah po tem, ko je sledil vsem korakom k pismu, mu lahko Bog narediti stokrat. Resna ponudba in zelo zanesljiva z večjo varnostjo. Če vas zanima, kontaktirajte to gospo. E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
Mladen sir 03.07.2018 18:20:00
Če te seka v senci potem vem balaško me strelja ali pa drugi sosed,če v možganah ali pod glavo je čk,ali pa ko nastavlja iz skok potem spredaj glavobol gojčiči,egonovi se vsi imajo naprave pa jih nobeden ne aretira.Pa so mi nekateri na glas grozili .pa skoraj naredili že umor.LP vas bo dovetnik dal za zapahe.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave