Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo

20.03.2019, 8:14
0

Vse bolj se navajamo, da v vsakodnevno prehrano vključujemo različna polnovredna žita, stročnice, zelenjavo ... Na semena pa kar nekako pozabljamo. Najbrž zato, ker na prvi pogled zaradi svoje majhnosti delujejo nepomembna. Oreščke si še privoščimo za malico. Na bučna, sončnična, sezamova ali lanena semena pa pogosto pozabimo, čeprav so izredno zdrava.

Dobro bi bilo, da postanejo tudi semena del naše prehrane. So zelo hranljiva živila, saj vsebujejo veliko vlaknin, zdravih maščob, beljakovin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Še posebej veliko študij je pokazalo, da je njihovo uživanje koristno za srce. Tudi zato, ker naj bi pomagalo uravnavati krvni sladkor, tlak in holesterol. 

Mnogi imajo semena za nekakšen trend zdrave hrane. A ne gre za nikakršen trend, temveč za živilo, ki je že stoletja v prehrani človeka. Že starodavna ljudstva so prepoznala, da so semena hranljiva in koristna.

Poglejmo si nekaj semen in zakaj bi bilo dobro, da jih začnete uživati:

Sezamova semena

Lahko jih uživate tudi v obliki tako imenovanega tahinija (sezamove kreme). Če ga v sekljalniku zmešate skupaj s kuhano čičeriko, oljčnim oljem, limoninim sokom in soljo, boste dobili humus, izredno zdrav namaz. Sezamova semena lahko vmešate tudi k jutranjim kašam. Lahko z njimi kakšno pecivo spremenite v bolj zdravo. Seveda je vsa semena mogoče potresti po kruhu oziroma jih dodati v njegovo testo, če ga pečete sami.

Vsa semena so bogata z zdravimi maščobami, vlakninami in beljakovinami. Sezamova semena so za povrh še posebej bogata z različnimi minerali. Največ vsebujejo bakra in mangana, imajo še kalcij, magnezij in fosfor. Poleg tega sezamova semena edina vsebujejo sezamin in sezamolin. Ti dve snovi spadata v skupino vlaknin, ki se imenujejo lignani. Pomagata zniževati povišan holesterol in krvni tlak. Holesterol poleg tega pomagajo zniževati fitosteroli. To so snovi, ki so po kemijski strukturi podobne našemu holesterolu, a prav zato ga zelo učinkovito lahko pomagajo zniževati. Vsa semena imajo fitosterole, a sezamova so z njimi najbolj bogata.

Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil
PREBERI ŠE
Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil

Vsa semena so antioksidantna ter bogata z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami.
Vsa semena so antioksidantna ter bogata z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami./ FOTO: Dreamstime

Bučna semena

Lahko bi jih uživali kot prigrizek. Še posebej pridejo prav, ko postanemo lačni na poti oziroma med obroki. So izredno bogata z minerali in antioksidanti. Pravzaprav je posebnost vseh semen, da vsebujejo zelo raznovrstno kombinacijo različnih snovi, ki delujejo antioksidantno, protivnetno … Tudi zato je verjetno toliko študij pokazalo, da ima vključitev semen v prehrano zelo ugoden učinek.

So res odličen vir cinka, poleg tega vsebujejo še minerale mangan, magnezij in fosfor. Vsebujejo tudi nekaj vitamina E, a ne toliko kot sončnična semena. Vitamin E je močan antioksidant.

Zanimivo je, da je nemška raziskava, ki je spremljala osem tisoč žensk, celo pokazala, da naj bi uživanje bučnih in sončničnih semen lahko zmanjševalo tveganje za pojav raka dojk. Vsekakor je očitno preventivno semena priporočljivo vključiti v prehrano.

Sončnična semena

So zelo dober vir vitamina E ter selena. Oba sta močna antioksidanta. Poleg tega vsebujejo še minerala mangan in magnezij ter celo snov, ki naj bi zelo pomagala pri zniževanju povišanega krvnega tlaka. Dodatno k njegovem uravnavanju pripomore magnezij. Ta mineral sicer potrebujemo še za zdrave kosti.

Vitamin E poleg tega prispeva k zmanjševanju slabega holesterola in preprečevanju pojava ateroskleroze. To je stanje, ko se nabere toliko plaka, da se žila zoži ali celo zamaši, kar lahko vodi v kap. Pravzaprav so študije pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo dovolj hrane, ki vsebuje vitamin E, manjše tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kapi. Vsa semena so res koristna za srce. In vitamin E preprečuje pojav bolezni tudi zato, ker ima poleg antioksidantnega še protivnetno delovanje.

Kaj se zgodi, če začnete pri šestdesetih?
PREBERI ŠE
Kaj se zgodi, če začnete pri šestdesetih?

Sončnična semena so dober vir vitamina E ter selena, ki sta močna antioksidanta.
Sončnična semena so dober vir vitamina E ter selena, ki sta močna antioksidanta./ FOTO: Dreamstime

Nikar ne podcenjujte semen. Dodati jih je mogoče k marsikateremu obroku.
Nikar ne podcenjujte semen. Dodati jih je mogoče k marsikateremu obroku./ FOTO: Dreamstime

Lanena semena

Ta so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami. Naše telo jih potrebuje, a jih ne more proizvesti samo, zato jih moramo užiti s hrano. Toda pri lanenih semenih je večina omega-3 maščobnih kislin v lupini, ki jo ljudje težko prebavljamo. Da bi jih naše telo lahko izkoristilo, moramo lanena semena tik pred uživanjem zmleti. Tako jih res enostavno vključimo v kaše, smutije, tudi juhe ...

Kostariška študija, ki je vključevala 3638 udeležencev, je pokazala, da so imeli tisti, ki so uživali dovolj omega-3 maščobnih kislin manjše tveganje za srčni infarkt kot tisti, ki niso. Med vsemi semeni je bilo poleg tega pri lanenih največ študij, ki so pokazale, da so koristna za uravnavanje krvnega sladkorja. Vsekakor jih je torej dobro uživati za zdravo srce in ožilje.

Lanena semena vsebujejo še vitamin B1 ter minerala mangan in baker. Prav tako so bogata z več antioksidantnimi snovmi. Med njimi so tudi lignani, vlaknine, ki so hkrati močni antioksidanti.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Šrilanška vlada: Za napade odgovorna lokalna ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
'Vedno bomo hvaležni medicinskim sestram in ...
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
MOSKISVET.COM
Lazareth Moto Volante – prvi leteči motocikel že ...
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje