20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Poznate neverjetne zdravilne učinke regrata?

Čeprav regrat velja za plevel, pa so že naše babice, ki so nabirale regratove liste, vedele, da je izjemno zdravilen. Sodobne raziskave pa potrjujejo pozitivne učinke regrata, ki je odličen za razstrupljanje telesa, za krepitev kosti, preprečevanje zamašenosti žil in zmanjšanje tveganja za razvoj raka.

regratova solata
Regrat je odličen za razstrupljanje telesa. Raziskave so pokazale, da antioksidanti v regratu varujejo jetra pred virusi, kot je hepatitis in da preprečujejo poškodbe zaradi paracetamola in jetrnih toksinov. (Foto: Thinkstock)

Na travnikih je že pričel rasti regrat, zato si ga vsekakor privoščite. Regrat je hranljiva rastlina z obiljem antioksidantov in snovi, ki imajo protivnetno delovanje. Listi regrata vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in fitohranil. Nekaj pesti regrata našemu telesu podari 5 gramov beljakovin, kar je skoraj toliko, kot jih zaužijemo z enim jajcem. Vsebuje pa tudi 6 gramov prehranskih vlaknin, kar je skoraj četrtina naših dnevnih potreb.

Regrat
Regrat je odličen za razstrupljanje telesa. Raziskave so pokazale, da antioksidanti v regratu varujejo jetra pred virusi, kot je hepatitis in da preprečujejo poškodbe zaradi paracetamola in jetrnih toksinov. (Foto: Thinkstock)

Za razstrupljanje telesa in krepitev jeter

Regrat je odličen za razstrupljanje telesa. Raziskave so pokazale, da antioksidanti v regratu varujejo jetra pred virusi, kot je hepatitis, in da preprečujejo poškodbe zaradi paracetamola in jetrnih toksinov. Raziskava, objavljena leta 2012, je preiskovala vpliv ekstraktov regratovih listov na mišja jetra, obremenjena s paracetamolom. Čeprav gre za običajno protibolečinsko zdravilo, ki ga dobimo tudi brez recepta, lahko dolgotrajna in nepravilna uporaba škodi jetrom. Rezultati omenjene raziskave so pokazali, da so ekstrakti regrata izničili nekatere škodljive učinke paracetamola na jetra, med drugim spremembe tkiva, povečan oksidativni stres in povišane vrednosti encimov, ki so povezane z jetrno odpovedjo.

Za močne kosti

Regrat je odličen tudi za močne kosti. Ena skodelica svežih regratovih listov vsebuje tudi več kot 100 miligramov kalcija – kar je približno toliko, kot je kalcija v skodelici mleka. Poleg tega je regrat bogat z vitaminom K, ki skrbi za močne kosti in preprečuje mašenje žil. Raziskave so pokazale, da se pri ženskah, ki dnevno zaužijejo vsaj 110 mikrogramov vitamina K (to je približno 14 gramov regrata), tveganje za zlom kolka zmanjša za 30 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki ga zaužijejo manj.

Za zdravje srca, proti raku

Ker je regrat bogat s karotenoidi in polifenoli, pozitivno deluje tudi na zdravje našega srca in ožilja in ima proti rakav učinek. Študije so pokazale, da lahko snovi v regratu zavrejo rast in proliferacijo rakavih celic, med drugim na dojkah in prostati. Redno uživanje regrata pa pripomore tudi k optimalnim vrednostim lipidov v krvi, saj znižuje koncentracijo skupnega in LDL ('slabega') holesterola, hkrati pa zvišuje nivo HDL ('dobrega') holesterola. To pa so pomembni dejavniki pri preprečevanju srčno-žilnih obolenj.

Naštete zdravilne lastnosti so vas morda prepričale, da boste letos znova posegli po regratu. Iz njega si lahko pripravite solato, smutije ali pa ga sočite. Uporabite ga lahko tudi tako kot katerokoli drugo zelenolistnato zelenjavo in ga nežno dušite ali soparite. Če v svoj jedilnik vsak dan vključite vsaj eno porcijo zelenja – lahko tudi regrata – boste telesu zagotovili več antioksidantov, vlaknin in za kosti pomembnih snovi, kot sta kalcij in vitamin K.

Regrat
(Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 8
 
ričet 18.03.2017 06:40:29
mnjami
kurcvasgleda01 17.03.2017 15:39:27
najboljši je oni ko ga je pes poscal
 
kundalinigirl 17.03.2017 13:32:29
Hvala lepa za regrat, nimam ga najraje ;) Imam raje šparglje. Dober je za razstrupljanje? Naj si naredim regratov smuti, sploh če raste na kakšnem travniku, polnem mačjih iztrebkov. ;)
kajenje je zdravo 17.03.2017 10:19:57
Kako si predstavljate "redno uživanje regrata" - jes si to tko, da novinarka vzame cekar in pipc pa gre marca pr nas na travnik, ko gre hudič v cvet, se pa seli s cekarjem in pipcem proti severu in pride julija do Eskimov /uni so tud nori na regrat/, ko gre pa tud pr njih v cvet, se vsede s cekarjem in pipcem na picikl in jo mahne v Avstralijo, tam se namreč septembra začne pomlad, ampak pazt je pa treba na kenguruje, ker tud oni obožujejo regrat in majo posledično močne kosti v nogah in lahko novinarka dobi kak šut v rit, ko se guzi in s pipcem rije po njihovih pašnikih, ampak to ni neč, proti zdravilnim učinkom, škoda sam, da na možgane pa regrat glih nima blagodejnih učinkov, kar je razvidno iz tega članka.
oježeš 17.03.2017 10:24:58
Težko je uživati regrat. Koj ko se prikaže, že vse travnike polijejo z gnojnico, višje je pa še vse "mrtvo". Kjer je zdaj lepo zelena trava, je sigurno že nekaj časa polita z gnojnico ali posuta z raztresenim gnojem. Se pa moj sodelavec pohvali, da celo leto nabira regrat. Sicer je poleti malo bolj grenak, je pa užiten.
jung 17.03.2017 13:09:28
oježeš. Ma tudi pri nas občutimo sadove intenzivnega kmetijstva.Kar hitijo vsevprek polivat z gnojnico...žalost
Milko Plahuta 18.03.2017 03:04:45
Bukseljni urbani.
ričet 18.03.2017 06:45:12
jung in oježeš, vedno, oz še bolj so včasih polja in travnike polivali z gnojnico,tako, da to ni intenzivno kmetijstvo. včasih se je še greznico vlivalo na vrt in preštihalo. neka mestna nevedneža?al sta samo mlada?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave