20.09.2018
LJ
26° / 15°
Česen Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Joga Se spopadate z išiasom? Vaje, ki pomagajo Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

Poznate recept za dolgo in kakovostno življenje?

V številnih medijih lahko vsakodnevno zasledimo tako imenovane recepte za dolgo življenje. Zasuti smo z informacijami, kaj je idealen življenjski slog, kako se prehranjevati in na kakšen način razmišljati, da bi se čim bolj uspešno spopadali s stresom. A vprašanje, ki se pri tem poraja, je, kaj je res in kaj je le balast? Kako močno ste pripravljeni slediti vsemu, kar vam strežejo novodobni guruji zdravega življenja in nenazadnje – že imate svoj recept, s katerim jadrate skozi življenje?

moški teče
Priporočljivo je, da imamo na tedenski ravni približno 150 minut zmerne telesne aktivnosti. (Foto: iStockphoto)

In ker tudi mi ne moremo mimo recepta, s katerim boste dvignili svoje zdravje, izboljšali počutje in se uspešneje spopadali s stresnim vsakdanjikom, smo v obilici informacij izluščili vse pozitivne učinke zdravih navad, ki bodo koristile telesnemu in duševnemu zdravju. In kaj sploh so navade? Gre za majhne, na videz nepomembne aktivnosti, ki jih izvajamo na dnevni ravni. Če ste pripravljeni samo za malenkost spremeniti vašo ustaljeno rutino, boste učinek zdravih navad hitro občutili. Ne verjamete? Poskusite, zagotovo ne boste zgrešili, če jih vključite v vaš življenjski vsakdan.

Kakšni so pozitivni učinki te čarobne formule, ki vključuje zdravo prehranjevanje, telesno aktivnost in izogibanje škodljivim razvadam?

Obvladovanje telesne teže

Z uravnoteženo prehrano in redno telesno vadbo boste zagotovo uspešno kljubovali prekomerni telesni teži in jo tudi vzdrževali. Po raziskavah, ki so jih izvedli na kliniki Mayo, je redna fizična aktivnost bistvenega pomena pri izgubljanju povišane telesne teže. A četudi ni vaš primarni cilj izguba kilogramov, redna fizična aktivnost izboljšuje zdravje srca in ožilja, imunski sistem in poleg dobrega psihofizičnega počutja skrbi, da imamo več energije. Priporočljivo je, da imamo na tedenski ravni približno 150 minut zmerne telesne aktivnosti. Če vam življenjski tempo oziroma urniki tega ne dopuščajo, si enostavno pomagajte tako, da vključite mini vadbo kar v vašo dnevno rutino: namesto vožnje raje hodite, namesto dvigala uporabljajte stopnice, naredite nekaj vaj, medtem ko sedite za mizo in podobno.

Dvig razpoloženja

Znano je, da fizična aktivnost vpliva tudi na dvig razpoloženja, natančneje – spodbuja proizvodnjo endorfinov, ki skrbijo, da se počutimo sproščene in bolj vesele. Gibanje v kombinaciji z zdravo prehrano močno vpliva na dvig telesne samopodobe in samozaupanja, spopadanje s stresom in kognitivne funkcije. Druga pomembna stvar, ki tudi dviga razpoloženje in jo je treba upoštevati, je socialno udejstvovanje. Pomembno je, da niste izolirani od družbe, da preživljate čas z družino in prijatelji in si izberete vsaj kakšen hobi, ki vključuje spoznavanje novih ljudi. Socializacija je močno povezana z duševnim zdravjem, zato je ne zapostavljajte.

Zdrava prehrana
Z uravnoteženo prehrano in redno telesno vadba boste zagotovo uspešno kljubovali prekomerni telesni teži in jo tudi vzdrževali. (Foto: iStock)

Obramba proti boleznim

Zdrav življenjski slog pomaga pri dvigu imunskega sistema ter preprečevanju določenih bolezni, kot so: visok krvi tlak in ostale bolezni srca in ožilja, metabolni sindrom, diabetes, artritis, zaprtje, povišan holesterol, depresija in ostale motnje razpoloženja. Poskrbite tudi za redne preglede pri zdravniku, ki so zlasti pomembni po 40. letu, ko začnejo možnosti za nastanek kroničnih bolezni naraščati. Upoštevajte priporočila za izboljšanje in vzdrževanje zdravja.

Povečana energija

Vsi vemo, kako je, ko imamo v telesu občutek preobteženosti po prenajedanju, kajne? Temu v izogib se zavestno in aktivno skoncentrirajte na uravnoteženo in bogato hrano, ki vključuje: polnozrnate izdelke, pusto meso, sadje in zelenjavo, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob.

Energijo, mišično moč in povečano vzdržljivost lahko dvignemo tudi z redno fizično aktivnostjo, kar vzpodbudno deluje na soočanje z vsakodnevnimi obveznostmi, ki jih ima vsak od nas, svetujejo na kliniki Mayo. Iz tega ne gre izvzeti niti zadostne količine kakovostnega spanca. Nezadosten spanec je povezan z utrujenostjo, neproduktivnostjo, iritabilnostjo, številimi boleznimi in nižjo življenjsko dobo. Če želite izboljšati spanec, se držite dnevne rutine, kar pomeni spanje ob isti uri, izogibanje alkoholu in kofeinu ter dremanju čez dan.

Ženska
Zavestno in aktivno se skoncentrirajte na uravnoteženo in bogato hrano, ki vključuje: polnozrnate izdelke, pusto meso, sadje in zelenjavo, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob. (Foto: iStock)

Daljše in bolj kakovostno življenje

Z zdravim življenskim slogom povečate možnosti za daljše življenje. Ena od ameriških longitudinalnih študij, ki je vključevala 13.000 ljudi, je pokazala, da je vsakodnevna 30-minutna hoja znatno pripomogla k daljšemu in bolj kakovostnemu življenju. Če niste navajeni hoje, lahko začnete postopoma ali poskrbite za družbo, ki vam bo v začetnih fazah oljašala postavljanje nove rutine v vašem življenju.

Znebite se nezdravih navad in začnite

Kako začeti, se sprašujete? Enostavno tako, da se odločite in primete bika za roge. Res je, da se je razvad težko otresti, a ko boste videli, kako lahko že majhna sprememba v vašem življenjskem slogu spremeni vaše počutje na bolje, se ne boste želeli vrniti na stara pota. Torej, kaj še čakate?!

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave