22.07.2018
LJ
24° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Poznate vse učinke, ki jih ima limona?

Limone so res odličen vir vitamina C, ki je zelo močan antioksidant. Ne le da krepi imunski sistem in nam zaradi tega pomaga, da se upremo gripi in prehladu - ima še nekaj drugih odličnih vplivov na naše telo. Ni pa niti edino dobrodejno hranilo, ki ga vsebuje ta zdrav živorumen sadež.

Limone
Dan lahko začnete z limonado iz soka ene limone ter tako naredite veliko za svoje dobro počutje. (Foto: Thinkstock)

1. Manjše tveganje za kap

14-letna študija, v kateri so zbrali podatke skoraj 70 tisoč žensk, je pokazala, da so tiste, ki so uživale največ citrusov v primerjavi s  tistimi, ki so jih uživale najmanj, imele za 19 odstotkov manj možnosti, da jih preseneti kap. Ugotovili so, da se tveganje zmanjša, če uživamo dovolj vitamina C pa tudi flavonoidov. Ti so ravno tako močni antioksidanti in limone jih vsebujejo.

Staranje
Z uživanjem limone poskrbimo za kolagenska vlakna v naši koži, ki se zaradi tega počasneje stara. (Foto: iStock)

2. Nižji krvni tlak

Japonska študija je preučevala 101 žensko in ugotovili so, da so imele tiste, ki so redno hodile ter vsak dan užile eno limono, v primerjavi s tistimi, ki niso, nižji krvni tlak.

3. Preventiva pred rakom

Raziskovalci menijo, da ima vitamin C kot antioksidant zmožnost, da prepreči pojav raka. Antioksidanti namreč v telesu preprečujejo, da bi prosti radikali delali škodo. Ti pa lahko vodijo tudi v nastanek raka.

4. Mladostna polt

Vitamin C telo potrebuje, da ohrani zdrava kolagenska vlakna, zaradi katerih ostaja naša koža napeta. Z leti kolagen izgubljamo in zaradi tega se naša koža stara. Uživanje vitamina C tudi zmanjšuje škodo, ki jo koži povzroča sonce.

5. Boljši izkoristek železa

Telo potrebuje vitamin C, da lahko izkoristi železo. To je mineral, ki ga naše telo nujno potrebuje, sicer razvijemo slabokrvnost.

6. Krepkejši imunski sistem

Že dlje časa vemo, da vitamin C krepi imunski sistem, ki se zaradi tega lažje bori proti bacilom, ki povzročajo prehlad in gripo. Ko smo že bolni, pa lahko vitamin C zmanjša trajanje bolezni.

Poleg vitamina C in flavonoidov limone vsebujejo tudi kalcij, magnezij, fosfor, kalij in cink ter še nekaj vitaminov A in B. Vse to so hranila, ki jih potrebujemo, da bi ostali zdravi in polni moči ter energije.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave