20.09.2018
LJ
26° / 15°
Česen Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen Telefon Kaj se zgodi, ko ves čas gledate v telefon? Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

Pred komarji se lahko zaščitite tudi naravno

V tem letnem času je sproščujoče uživati v naravi. Doma je čudovito na stežaj odpreti okno. A kaj ko to v naš svet pripelje komarje pa tudi druge žuželke. Sintetični repelenti so učinkoviti. Toda aromaterapevtko Nino Medved smo vprašali, ali obstaja še kakšen naraven način, da se zaščitimo pred piki ali pa le nadležnim brenčanjem.

Srbečica
Se lahko pred srbečimi piki zaščitimo na naraven način? (Foto: iStock)

“Na srečo nam rastlinski svet ponuja številne učinkovine, s katerimi se rastline tudi same branijo pred napadi žuželk,” razlaga aromaterapevtka Nina Medved. “Med te učinkovine sodita spojini citronelal in citral, ki se v višji koncentraciji nahajata v eteričnih oljih citronele, limonske trave, limoninega evkalipta in melise.” Poleg tega pa nas pred komarji in ostalimi žuželkami ščitijo tudi eterična olja poprove mete, prave sivke, lavandina, cedre, pelargonije in klinčkov.

Več o sivki si preberite tukaj.

Kako jih uporabimo?

Da bi imeli doma manj komarjev in mrčesa, lahko dve do tri kapljice zgoraj naštetih eteričnih olj kapnemo v izparilnik ali eterična olja uporabimo v difuzorju. “Lahko pa tudi na okno, drevo ali balkon obesimo papirnate trakove, na katere smo kapnili nekaj kapljic.” Če želite pripraviti razpršilo, s katerim boste občasno popršili po prostoru, aromaterapevtka predlaga, da izbrano eterično olje razredčite v alkoholu. In sicer 50 ml alkohola dodajte 30 do 50 kapljic eteričnega olja.

Melisa
Pred komarji in drugim mrčesom vas lahko zaščiti eterično olje melise. (Foto: iStock)

Sivka
Pomaga pa tudi stara dobra sivka. (Foto: Thinkstock)

Kaj pa, če želimo repelent, ki ga lahko nanesemo na telo?

“Če želite izdelati razpršilo, ki ga lahko nanesete na telo, je priporočljivo znižati število kapljic eteričnih olj," pravi Nina Medved, ki priporoča naslednji recept:

50 ml vodke

10 kapljic eteričnega olja citronele

5 kapljic eteričnega olja pelargonije

10 kapljic eteričnega olja sivke

Eterična olja nakapajte v stekleničko, nato prilijte vodko. Stekleničko dobro pretresite. Takšno pršilo nato nanašajte samo na izpostavljene dele telesa, kot so zapestje in gležnji. Na celo telo ga ne nanašajte, ker vsebuje alkohol. Ker so eterična olja hlapljiva, pa aromaterapevtka opozarja še, da je pri kakšnem izletu nato takšen repelent potrebno uporabiti večkrat dnevno.

Nina Medved
Aromaterapevtka Nina Medved (Foto: osebni arhiv)

"Prav tako lahko eterična olja dodate rastlinskemu olju, na primer mandljevemu." Sami si lahko pripravite oljni roll-on. Uporabite lahko naslednji recept:

10 ml mandljevega olja

4 kapljice eteričnega olja citronele

4 kapljice eteričnega olja sivke

2 kapljici eteričnega olja poprove mete

2 kapljici eteričnega olja cedre

Eterična olja kapnite v stekleničko, ki ima pokrovček z roll-onom. Prilijte olje in dobro premešajte. Repelent spet nanesite na telo po potrebi. Lahko tudi na vsake pol ure. Prav tako ga nanesite le na izpostavljene dele. Če število kapljic eteričnih olj razpolovite, pa aromaterapevtka pravi, da ga lahko nanesete tudi na celo telo.

Pozor pri olju limonske trave

“Nekoliko več pazljivosti je potrebne pri eteričnem olju limonske trave,” pravi Nina Medved. Ta je priljubljena sestavina naravnih repelentov, ki pa lahko povzroči draženje kože, če je uporabimo preveč. Najvišja priporočena koncentracija za uporabo na koži je 0,7 odstotka. To so 2 do 3 kapljice v 10 ml tekočine ali olja. Za otroke do dveh let pa naj se to eterično olje raje ne uporablja.”

Auč, srbi, peče. Kaj pa, če vas je žuželka že pičila?

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
heartbreaker 19.08.2018 17:11:51
men najbolj pomaga: razrezeš limono na 2 dela, daš notri klinčke in daš zraven postelje. Mam že 3 tedne mir pred komarji.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave