19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka

Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina!

Prekomerno težki, ki imajo veliko odvečne maščobe v predelu trebuha, naj bi imeli v telesu premalo vitamina D, je pokazala nizozemska študija. Najboljši vir tega vitamina je sicer sončna svetloba. S hrano pa ga dobimo, če uživamo mastne ribe in jajčne rumenjake.

Debelost
Odkrili so povezavo med pomanjkanjem vitamina D ter nalaganjem maščobe v predelu trebuha. (Foto: iStock)

Študija, ki so jo izvedli na univerzi v Amsterdamu, je pokazala še, da se pri pretežkih moških pomanjkanje vitamina D kaže še kot preveč maščobe na predelu jeter. Niso pa tega opazili pri pretežkih ženskah.

Ne vedo še, zakaj se to zgodi. Ali je pomanjkanje vitamina D tisto, kar spodbuja, da se maščoba skladišči v predelu trebušne votline (oziroma jeter)? Ali pa slednje povzroči, da se zmanjša količina vitamina D v telesu?

“Ne moremo še zaključiti, kaj je vzrok za povezavo, ki smo jo opazili med prekomerno težo in količino vitamina D v telesu,” je povedala dr. Rachida Rafiq, vodja študije. “Toda močna povezava, ki smo jo odkrili, lahko pomeni, da igra vitamin D določeno vlogo pri tem, kako se maščoba shranjuje.”

Preberite si še: Zakaj ni dobro imeti prevelikega trebuha?

Jajca
Vitamin D užijemo z rumenjakom in mastnimi ribami. (Foto: iStock)

Neverjeten vpliv na srce!

Prekomerna teža poveča tveganje za številne bolezni – za bolezni srca in ožilja, za sladkorno bolezen tipa dva, za kap in prezgodnjo smrt … Že prej pa je študija univerze v Ohiu pokazala, da vitamin D lahko pomaga nekoliko zmanjšati škodo, ki jo srcu povzročata sladkorna bolezen in previsok krvni tlak. Vitamin D v telesu namreč spodbuja proizvodnjo dušikove kisline, ki je zadolžena za uravnavanje pretoka krvi, preprečuje pa tudi, da bi nastali krvni strdki. Vodja študije dr. Tadeusz Malinski govori, kako vitamin D pravzaprav zmanjšuje stres, ki ga doživlja srčno-žilni sistem. Vitamin D lahko po njegovih besedah prav obnavlja kardiovaskularne celice, ki so bile poškodovane.

Preberite si še: 7 znakov, da vam primanjkuje vitamina D

Preberite si še, kako je povezan z menopavzo ...

Ženske lahko zmanjšajo tveganje za prezgodnjo menopavzo, če imajo v telesu dovolj vitamina D, je pokazala študija univerze v Massachusettsu Tveganje se zmanjša za 17 odstotkov, in sicer znanstveniki menijo, da vitamin D pri tem pomaga tako, da upočasni staranje jajčnikov. Sicer kar ena od desetih žensk v menopavzo vstopi pred 45. letom starosti, kar poveča njihovo tveganje za osteroporozo in bolezen srca.  

Osteoporoza
Tako se zmanjšuje gostota kosti, kar lahko povzroči osteoporozo. Tudi zanjo imamo večje tveganje, če nimamo dovolj vitamina D. (Foto: iStock)

Plaža
Da bi dobili dovolj vitamina D, ni treba, da smo cel dan na plaži. Dovolj je že, če smo redno vsaj malo na soncu. Najbolje je to narediti zjutraj, ko je najmanj škodljivo. (Foto: iStock)

Povezava anksioznosti in osteoporoze ...

Študija bolnišnice v Messini pa je pokazala, da tudi anksioznost poveča tveganje, ki ga ima ženska, da njene kosti postanejo preveč krhke. Gostota kosti se sicer naravno zmanjšuje z leti in pa z nastopom menopavze, ko je za kosti zelo stresno, ker je nenadno toliko manj estrogena. Zaradi tega je tudi osteoporoza pri ženskah toliko pogostejša kot pri moških. Estrogen namreč varuje kosti. Pojav osteroporoze je sicer povezan tudi z genetskim nagnjenjem, vendar pa so sedaj italijanski znanstveniki odkrili, da tveganje povečuje tudi anksioznost.

V anksioznosti in stresu telo izloča hormon kortizol, ki mu pomaga v situacijah, ki naj bi bile nevarne. Takrat se telo osredotoči na preživetje in zato ugasne ali upočasni mnoge procese, ki v boju za preživetje niso ključni. Če so ti trenutki, ko se počutimo ogrožene, krajši, ni posledic, saj se telo zmore hitro povrniti v običajno stanje. Če pa se anksiozni počutimo veliko krat ali celo ves čas, predolgo ne delajo optimalno mnogi procesi, ki so pomembni za naše zdravje. Italijanski znanstveniki so ugotovili, da imajo ženske, ki so v menopavzi, če so bolj anksiozne, štirikrat večje tveganje za zlom. Imajo tudi slabšo gostoto kosti in pa - zanimivo - spet manj vitamina D.  Tega pa telo nujno potrebuje, da bi izkoristilo kalcij. Če vitamina D nimamo dovolj, lahko užijemo neskončne količine kalcija, a ga telo ne more izkoristiti.

Dr. Antonio Catalano, vodja študije, poleg tega pravi, da se ljudje, ki so v stresu, pogosto še zatekajo k mnogim škodljivim navadam, kot so nezdrava hrana, kajenje, alkohol ... Glede na to, kako so povezane anksioznost, menopavza in izguba gostote kosti, pa Catalano meni, da bi ženske morale nadzorovati vsaj to, kar lahko. Pomagalo jim bo, če se odrečejo tem slabim navadam, pridobijo pa dobre: še posebej je pomembno, da so aktivne. Poleg vitamina D in kalcija pa jim bo koristil še en mineral:  magnezij. Seveda bi morale delati tudi na tem, da umirjajo svojo anksioznost, se naučijo sprostiti.

Preberite si še: Mislite, da vas je preveč strah? Imate fobijo? Napade panike?

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
batom@pinkponk.com 27.05.2018 16:54:14
D vitamin ni povezan z maščobo okoli trebuha, pač pa s testosteronom. Če ja ta nizek, se nabira maščoba okrog trebuha. Zato tega niso opazili pri ženskah. Bebčki poopovski.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave